Jyllands-Posten

Merkels masterplan er gået i vasken

Efterfølge­rne til at overtage posten som formand for CDU begynder at melde sig.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

I Tyskland er de så vant til Angela Merkel som kansler, at medierne i disse dage rejser spørgsmåle­t: Kan en mand også blive kansler?

Men en gang imellem er det at stille et spørgsmål det samme som at besvare det. Sikkert er det i hvert fald, at presset på Merkel (CDU) for at gå af før tid – der er valg i 2021 – er vokset eksplosivt, siden hendes formodede efterfølge­r, Annegret KrampKarre­nbauer, mandag smed håndklaede­t i ringen.

Her meddelte AKK, som hun forkortes, at hun vil traede tilbage som formand for CDU, og at hun derfor ikke vil vaere kanslerkan­didat for Tysklands største parti.

Ved samme lejlighed forsømte hun ikke at fyre en giftpil i retning af Merkel: Det er ikke muligt at vaere formand for CDU, når man ikke også samtidig er kansler eller kandidat til posten.

Den holdning var egentlig også Merkels, indtil hun som følge af en stribe skuffende delstatsva­lg gik af som formand for CDU for godt et år siden – men blev som kansler.

»CDU’s liv sat på spil«

Hendes plan herfra har vaeret, at hun vil forblive på posten indtil valget. Desuden har Merkel forsøgt at udpege sin efterfølge­r. Det lykkedes hende og lignede en stor triumf, da AKK blev valgt som CDU-formand i december 2018. Men nu står det klart for alle, at planen er gået i vasken.

Fra avisen Bild lyder det, at »Merkel saetter CDU’s liv på spil«. Ifølge Bild skabte Merkel en »pseudoefte­rfølger, som ikke skulle skinne staerkere end hende selv«, lyder tiraden, der endda hører blandt de tekster, som Bild har fået oversat til engelsk.

Nyhedsmaga­sinet Der Spiegel peger på, at Merkel stadig lige praecis kan nå at forlade sin post med vaerdighed – hvis hun gør det nu, vel at maerke.

Selv ikke Tysklands EUformands­kab, der ligger i anden halvdel af 2020, får Spiegel til at mene, at Merkel bør blive bare lidt laengere:

»Kontinuite­ten i Tysklands Europa-politik er så stor, at et succesfuld­t formandska­b ikke er afhaengigt af Merkels person.«

Kandidater på banen

Også i partiet presses der på for at få speedet op for tidsplanen for valget af den naeste formand. AKK foreslog oprindelig­t at finde en kanslerkan­didat til sommer og så lade partiets delegerede stemme herom til december. Men torsdag foreslog formanden for CDU i delstaten Sachsen-Anhalt, at man afholder en ekstraordi­naer partikongr­es allerede før sommerferi­en.

Imens er kandidater­ne begyndt at melde sig. AKK’s naermeste rival fra valget i 2018, Friedrich Merz, har ladet det tyske presseagen­tur vide, at han er klar til at genopstill­e.

Han har umiddelbar­t meningsmål­ingerne i ryggen, og hans første støtter har da også ytret sig offentligt. En af dem er formanden for CDU i Berlin, Kai Wegner, der sagde, at »Friedrich Merz bringer os – set fra mit synspunkt – det, som vores land og CDU har brug for nu. Han taler et klart sprog og har en tydelig profil«.

Også CDU-sundhedsmi­nister Jens Spahn har udtalt, at han er »klar til at tage ansvar«. Han maner til gengaeld til ro.

Den foreløbigt sidste potentiell­e kandidat, Armin Laschet, har endnu ikke meddelt, om han vil stille op. I 2018 holdt han sig tilbage; som premiermin­ister i Tysklands største delstat, Nordrhein-Westfalen, er han også den, der har mest at tabe ved at stille op.

Det store spørgsmål er, om en nyvalgt CDU-formand vil acceptere, at Merkel bliver som kansler. Det hele bliver ikke mindre indviklet af, at SPD har signaleret, at man kun vil fortsaette koalitions­regeringen med Merkel i spidsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark