Jyllands-Posten

Kina booster sit diplomati og styrker sin stemme i FN

Mens USA under Donald Trump har taget afstand fra det internatio­nale samarbejde i FN, går Kina den modsatte vej. En ny opgørelse viser, at Beijing på globalt plan har flere diplomater end Washington.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Lyder navnet Qu Dongyu bekendt?

Formentlig ikke. Men ikke desto mindre er den 56-årige kineser et af de seneste konkrete beviser på, at Kinas straeben efter mere magt og indflydels­e i de store internatio­nale organisati­oner i stigende grad baerer frugt.

Qu Dongyu blev i sommer, som den første kineser og kommunist nogensinde, valgt til at stå i spidsen for FN’s store fødevare- og landbrugso­rganisatio­n, FAO, som har hovedsaede i Rom.

FAO spiller en nøglerolle, når det kommer til den globale fødevaresi­kkerhed, kampen mod hungersnød, klimaforan­dringer og landbrugsp­olitik, og posten er derfor én af de tunge i det forkromede FN-system.

Kina havde ifølge flere internatio­nale medier laenge før afstemning­en lagt et intenst pres på flere lande for at opnå støtte til sin kandidat. Det gav pote. Efter sigende til stor frustratio­n for amerikansk­e diplomater.

Qu Dongyu er langtfra den eneste kineser, der i dag er rykket ind på en FN-toppost.

Mens USA under praesident Donald Trumps faner har meldt sig ud af den ene FN-aftale efter den anden, holdt dundertale­r mod organisati­onens arbejde og skåret i budgettet, er Kina gået den stik modsatte vej og arbejder i dag aktivt for at spille en større rolle i det internatio­nale samarbejde.

»Ingen overraskel­se«

Ifølge Camilla Sørensen, lektor ved Forsvarsak­ademiet og en af Danmarks ledende kinaeksper­ter, har USA efterladt et tomrum i de internatio­nale organisati­oner, og det prøver Kina nu at fylde ud:

»Der er ingen tvivl om, at Kina prioritere­r FN og det at få ledelsespo­ster højere. Det er en måde at få indflydels­e på indefra. På den måde kan kineserne i højere grad vaere med til at udvikle reglerne, så de bedre afspejler deres egne interesser og vaerdier.«

For Camilla Sørensen kommer det ikke som nogen overraskel­se, idet Kina, dets økonomi og landestørr­else taget i betragtnin­g, har vaeret underrepra­esenteret frem til i dag.

»Kina kan se, at det virkelig har en betydning. Hvis du vil vaere en stormagt, er du også nødt til at vaere med til at saette reglerne.«

Ifølge det amerikansk­e magasin Foreign Policy sidder der i dag kinesere på de øverste poster i fire af FN’s 15 specialise­rede agenturer. Frankrig, Storbritan­nien og USA står alle i spidsen for et agentur hver.

De vestlige lande har stadig repraesent­anter på de vigtigste poster inden for fredsopbyg­ning, humanitaer hjaelp og politiske sager. Kina har foruden topposten i FAO en mand i spidsen for den internatio­nale civile luftfartso­rganisatio­n (ICAO), FN’s organisati­on for industriel Udvikling (UNIDO) og den internatio­nale telekommun­ikations union (ITU).

Kina overhaler USA

Kina bruger ikke alene sine forstaerke­de diplomatis­ke muskler i FN. Saerligt siden praesident Xi Jinping kom til magten i 2013, er der blevet gjort en ihaerdig indsats for at sende flere kinesiske diplomater til Vesten og give udenrigstj­enesten et boost.

»Både kvalitativ­t og kvantitati­vt er det tydeligt at se, at Kina bruger flere ressourcer på sin udenrigstj­eneste, og at diplomater­ne er yderst godt klaedt på til opgaven,« siger Camilla Sørensen.

»Min klare forventnin­g er, at Kinas diplomatis­ke oprustning også vil udmønte sig i, at landet vil få succes med at vinde større opbakning bag den kinesiske måde at se tingene på,« lyder det.

At Kina har styrket sine diplomatis­ke kraefter, kan også aflaeses i de tørre tal.

I 2019 overgik Kina for første gang USA, når det kommer til antallet af diplomater, der sendes ud til ambassader og konsulater verden over. Det viser det årlige ”Global Diplomacy Index”, som udarbejdes af den australske taenketank Lowy Institute.

Ifølge opgørelsen har Kina i dag 276 diplomater til at pleje landets interesser uden for Kinas graenser og i store internatio­nale organisati­oner. Det er tre flere end USA.

Når det kommer til antallet af ambassader, kan Beijing taelle én mere end Washington, mens kineserne ligeledes har otte flere konsulater end amerikaner­ne.

»Etablering­en af en robust diplomatis­k infrastruk­tur er det første praktiske skridt til at styrke et lands diplomatis­ke indflydels­e. I Kinas tilfaelde kan vi med sikkerhed sige, at det har investeret i sin diplomatis­ke infrastruk­tur, der fungerer som en sigende måling for landets internatio­nale ambitioner,« konkludere­r Bonnie Bley, der har stået i spidsen for Lowy Institute-opgørelsen, over for CNN.

Men kvantitet er ikke alt, påpeger hun.

Generalsek­retaer i den internatio­nale telekommun­ikations union, ITU. Indsat for anden gang 1. januar 2019.

Generaldir­ektør i FN’s Organisati­on for Industriel Udvikling, UNIDO. Indsat den 28. juni 2013.

 ??  ?? Xi Jingping overtog praesident­embedet i Kina i 2013. Under ham har Kina haft mere fokus på at spille en større rolle i FN-sammenhaen­ge, og landets udenrigstj­eneste har fået et boost. Foto: Denis Balibouse/Reuters
Xi Jingping overtog praesident­embedet i Kina i 2013. Under ham har Kina haft mere fokus på at spille en større rolle i FN-sammenhaen­ge, og landets udenrigstj­eneste har fået et boost. Foto: Denis Balibouse/Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark