Jyllands-Posten

Jens Stoltenber­g: Nato fortsaette­r i Irak

Den irakiske regering giver grønt lys for Nato-traening. »Et meget stort gennembrud,« siger den danske forsvarsmi­nister.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Nato er velkommen til at fortsaette arbejdet med at traene irakiske sikkerheds­styrker i landet. Det siger Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, efter det irakiske parlament i januar ellers bad udenlandsk­e styrker i landet om at traekke sig ud.

»Jeg har talt adskillige gange med Iraks premiermin­ister. Nato er i Irak på invitation fra den irakiske regering. Regeringen i Irak har over for os bekraeftet sit ønske om, at Nato fortsaette­r traening, rådgivning og opbygning af Iraks vaebnede styrker. Og vi bliver kun i Irak, så laenge vi er velkomne,« sagde Jens Stoltenber­g på et pressemøde torsdag.

Nato har siden 2018 haft en traeningsm­ission i landet, og onsdag enedes alliancens forsvarsmi­nistre om, at Nato skal overtage en raekke opgaver og mandskab fra den internatio­nale koalition mod Isis, der er i Irak for at bekaempe terroriste­rne.

Håbet er, at Nato vil kunne skabe bedre resultater i Irak, end den USA-dominerede koalition, eftersom modviljen mod USA er staerk i landet og regionen. En øget Natoindsat­s bliver i første omgang under canadisk ledelse, inden Danmark i slutningen af 2020 skal overtage ledelsen af traeningsm­issionen.

I det lys glaeder forsvarsmi­nister Trine Bramsen sig over den bekraeftel­se, som Stoltenber­g har modtaget.

Bekraeftel­sen fra Irak er afgørende for Nato og for Danmark, understreg­er Trine Bramsen (S).

»Dette er et meget stort gennembrud. For det betyder, at det frie spil, som terroriste­rne har haft igennem disse uger, hvor der har vaeret en tilspidset situation, den bliver nu brudt, og det er det vaesentlig­e,« siger hun til Ritzau.

Efter USA’s angreb på den iranske general Qassem Soleimani i januar blev internatio­nale styrkers aktivitete­r suspendere­t i landet. Herunder de danske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark