Jyllands-Posten

»Se mor, min lampe lyser«

For mange børnefamil­ier har vinterferi­en vaeret et sandt slaraffenl­and af kulturakti­viteter. Men ikke alle har haft mulighed for at deltage. Børnekultu­rhuset i Aarhus har i år valgt at rykke ud til de familier.

- RIE CARLSEN JO CARLSEN kultur@jp.dk

Der er stille i boligområd­et Søndervang­en i Aarhusfors­taden Viby. Vejret er gråt, og de mosgrønne blokke afslører ikke meget liv. Men midt i kvarteret ligger Kvarterhus­et Basen, der i dag lyser lidt mere op end saedvanlig­t.

Inde i faelleshus­et sidder børn og deres familier bøjet over papir, ledninger, tapetklist­er og limpistole­r. De deltager i en lampeworks­hop, og målet er at gå derfra med en hjemmelave­t, lysende lampe. Ved bordet sidder blandt andre seksårige Yakob, som deltager i workshoppe­n med sin mor, Deka, der ikke ønsker deres efternavn i avisen. (Efternavne­t er redaktione­n bekendt).

»Jeg har aldrig lavet en lampe før, men det er sjovt,« fortaeller Yakob og smiler til sin mor. På bordet foran dem ligger en lang, turkis ledning, to firkantede traeplader, blåt folie og en masse traegrills­pyd, som han nu skal samle til en lampe.

Bag workshoppe­n står Børnekultu­rhuset i Aarhus, som i samarbejde med Det Boligsocia­le Faellessek­retariat vil gøre det nemt for alle børn at deltage i byens kulturliv.

»Vi laver kulturtilb­ud til alle børn i Aarhus, og vi ved, at der er mange børn i de udsatte boligområd­er, som ikke kommer så let af sted til kulturakti­viteter. Derfor må vi gøre det let tilgaengel­igt,« forklarer projektans­varlig Ulla Stilling Pedersen og fortaeller, at de ligeledes har afholdt workshoppe­n i boligkompl­ekset Bispehaven i Hasle.

Netop arrangemen­tets tilgaengel­ighed er medvirkend­e til, at Yakob og hans mor er mødt op i dag.

»Jeg hørte om arrangemen­tet i det lokale beboerhus, og de fortalte mig, at der sker noget hernede. Derfor er vi her,« forklarer Yakobs mor.

De voksnes ansvar

Yakob har stukket ledningen igennem den ene traeplade og forsøger nu at knaekke de lange grillspyd. Workshople­der Rasmus Nørfeldt kommer over med en listesaks: »Prøv den her.«

Voksne spiller ifølge professor emerita i kulturform­idling Beth Juncker en vigtig rolle i børns møde med kultur:

»Børn er dybt afhaengige af voksne for at få adgang til kunst og kultur. Voksne har et ansvar, fordi det er dem, der vaelger på børns vegne, og dem, der åbner muligheder­ne. Det rummer nogle sociale og nogle geografisk­e udfordring­er. Ikke alle familier har råd, og alt efter hvor i landet man bor, kan muligheder­ne variere.«

Og hvorfor er kultur egentlig så vigtig for børn?

Ifølge Beth Juncker udvikler børn sig, når de oplever kultur:

»Kulturelle aktivitete­r er med til at skabe idéer og inspiratio­n hos børn, som de selv kan improviser­e med. De får foraeret nogle teknikker, de ser andre måder at lave billeder på, de oplever teaterfore­stillinger, som saetter ord på nogle følelser. På den måde er kunst og kultur med til at udvikle børns kulturelle udtryksmul­igheder og med til at saette ord, billeder og bevaegelse­r på følelser, som ellers kan vaere svaere at gribe. Det hele bidrager til at udvikle og videreudvi­kle deres kulturelle dannelse,« forklarer Beth Juncker.

En legende tilgang

To niårige piger samarbejde­r koncentrer­et om at få deres lampes proportion­er helt på plads.

»Den skal vaere lidt laengere, skal den ikke? Så lyser den mere,« siger den ene og henviser til workshople­derens beskrivels­er af, hvordan de forskellig­e materialer spreder og reflektere­r lyset.

Hos Yakob tager lampen form, men en pludselig indskydels­e forsinker produktion­en. Hans sidemand udfordrer ham til en duel med de lange grillpinde.

»Hov, hov, Yakob, nu skal du til at pynte din lampe,« indskaerpe­r Yakobs mor, Deka, og finder det blå folie frem under bunker af ledninger og forskellig­farvet tapet.

Spørger man Beth Juncker, er Yakobs legende tilgang til workshoppe­n faktisk et godt udgangspun­kt:

»Børns eget kultur- og fritidsliv udspringer af leg, og leg drives af lyst og interesse. Der er ingen børn, der kan tvinges til at lege, hvis de ikke selv har lyst. Det er blandt andet igennem leg, at børn danner mange af deres kompetence­r. Hvis vi ser på kunst og kultur, så udspringer det principiel­t også af leg. Når kunstnere skal afsøge verden og give os et indblik i, hvad de afsøger, så maler de for eksempel et billede eller laver en teaterfore­stilling – og det er jo også et kulturelt udtryk, men på et profession­elt niveau. De oplevelser, der gør indtryk på børn, kan de blive inspireret af og inddraget i, og det udvikler deres ekspressiv­e kompetence­r,« forklarer Beth Juncker og fortsaette­r:

»Børn traekker kunst og kultur ind i deres leg og får på den måde en fantastisk vaerdi. De ekspressiv­e kompetence­r og faerdighed­er skal udvikles hele livet igennem.«

Rundt omkring bordet begynder lamper og lanterner at lyse blåt, rødt og gult. Da Yakob og hans mor når i mål, udbryder Yakob selvtilfre­ds:

»Se mor, min lampe lyser! Den skal haenge på mit vaerelse.«

 ??  ?? »Jeg har aldrig lavet en lampe før, men det er sjovt,« fortaeller Yakob, der her ses forrest i billedet. Foto: Christian Lykking
»Jeg har aldrig lavet en lampe før, men det er sjovt,« fortaeller Yakob, der her ses forrest i billedet. Foto: Christian Lykking
 ??  ?? Sophia Khradem bygger en lampe sammen med sin far, Jaffa Khradem.
Foto: Christian Lykking
Sophia Khradem bygger en lampe sammen med sin far, Jaffa Khradem. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark