Jyllands-Posten

Epidemier er fantastisk­e til at vise noget om menneskers evne til at organisere

- ANDERS FOGH JENSEN filosof

Så er vi der igen. Tilbage i virussitua­tionen. Med coronaviru­set genopfrisk­es nogle af de gamle strategier for bekaempels­e, for selv om verden har aendret sig meget de seneste knap 800 år siden pestens komme, så handler det stadig om, at menneske ikke rører ved menneske. Epidemier er et fantastisk sted at studere organiseri­ng, fordi epidemiern­e er en provokatio­n til befolkning­erne: Organiser jer, eller I dør alle. Hvad vil I gøre?

Hvad man vil gøre afhaenger selvfølgel­ig af, hvilke forestilli­nger man har om, hvordan virusset smitter, og hvorfor det er kommet. Under spedalskhe­den i middelalde­ren var der andre salvelsesr­itualer, end der er i dag. Men mest afgørende er det, om man mener, det smitter direkte fra menneske til menneske eller gennem dyr som f.eks. myggen og gul feber eller malaria, eller gennem vand som kolera.

For hvis virusset smitter gennem mennesker, kan man nemlig give sig til at moralisere og opstille reglemente­r til håndtering af befolkning­smassen. Det er svaerere med myg og vand. Det handler om at lave adfaerdsre­gler og fysiske skranker mellem mennesker, så de ikke rører ved hinanden eller de samme ting – det er såkaldt antitaktil­e strategier.

Epidemisit­uationen stiller på mange måder et område og et styre i den situation, som et fodboldhol­d står i, når det får udvist en mand. Nu gaelder det ikke laengere om at kreere og innovere, det gaelder ikke om at overskride graenser, men om, at enhver passer sit, og så skal tiden gå, så vi kan få det overNår stået uden større skader. Man lukker ned i sine rum, renser ud, passer sine rum ud fra en overordnet taktik.

Derfor har epidemier også undertiden passet de andre ret godt. Jeg boede i Frankrig, da kogalskabe­n brød ud i England i 1996; og det virkede, som om det passede franskmaen­dene meget godt at vaere nødsaget til at lukke af for engelsk import. I den neoliberal­e, globale tidsalder handler epidemier ikke bare om mennesker, men om penge.

Da sarsepidem­ien brød ud i Guangdong-provinsen i Kina for 17 år siden, var det sigende nok Far Eastern Economic Review, der blev det centrale tidsskrift for diskussion­en af denne epidemi.

styret slår bak og prøver at kontroller­e territorie­r, bliver globussen farvet igen. Hvilke lande har fået epidemien, hvilke har ikke? Hvilke lande gør hvad? I de neoliberal­e demokratie­r er vi vant til at styre folk med påvirkning af deres brug af deres frihed: Vi gør nogle valg mere interessan­te end andre, f.eks. laegger vi afgift på de valg, vi ikke ønsker. I epidemisit­uationer står totalitaer­e regimer bedre end neoliberal påvirkning­sstyring, fordi de har et hårdere tag i befolkning­erne.

Coronaviru­sset ligner på et socialtekn­ologisk plan sars, som også brød ud i Kina, men dets dødelighed var fem gange så høj.

Da sars var på sit højeste i foråret 2003, var risikoen for at dø i Hong Kong svarende til risikoen for at dø ved et fald, i Singapore for at dø druknedøde­n, i Canada (hvor sars havde spredt sig til via et enkelt fly) for at dø af et flystyrt, i Kina for at dø af et lynnedslag og i resten af verden for at blive spist af en haj.

Når styrerne slår bak, taenker i rum og taktilitet, så er det naeppe på grund af disse risici – men for, at risici ikke skal vokse. Og derfor er selv en i epidemihis­torisk sammenhaen­g naesten ligegyldig virus alligevel et privileger­et sted at studere menneskeli­g organiseri­ng.

Epidemisit­uationen stiller på mange måder et område og et styre i den situation, som et fodboldhol­d står i, når det får udvist en mand.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark