Jyllands-Posten

Albanien og Nordmakedo­nien bøvler med at rydde korruption af vejen og gennemføre reformer for EU

- PERNILLE WEISS europaparl­amentsmedl­em (K)

Det er svaert at vaere uenig med statsminis­ter Mette Frederikse­n om, at den ydre graense omkring EU bør vaere en vigtig prioritet. Men det bør ikke stå i vejen for andre vigtige prioritete­r.

For mig som konservati­v er klimaet og europaeisk­e virksomhed­ers konkurrenc­evilkår i en urolig verden lige så vigtige. Emnerne haenger jo sammen på bagtaeppet af klodens komplicere­de sammensaet­ning.

Statsminis­terens enkle verdensbil­lede har givet samarbejde­t i EU store udfordring­er, da hun i efteråret sagde, at optagelse af nye lande var en mindre vaesentlig og maerkelig diskussion.

Taktisk var det måske smart at markere en staedighed, der senere kan indgå i forhandlin­gerne om det nye syvårige budget. I disse forhandlin­ger er Danmark i mindretals­gruppen, der ikke vil en budgetudvi­delse på over de traditione­lle én procent af bruttonati­onalindkom­sten.

Spørgsmåle­t er dog, om det er fair – endsige klogt – at tage lande, man igennem flere år har forberedt egentlige optagelses­procedurer med, som gidsel i sammenhaen­ge, de ingen kinamands chance har for at påvirke?

Spørgsmåle­t er, om Europa har brug for statsleder­e, der kun kan tale sammen om én ting ad gangen? Tillidskri­sen mellem borgere og politikere handler jo netop om, at de første oplever, at vi virker til at mangle evne og mod til at arbejde med verdens komplicere­de sammenhaen­ge – og at vi alt for ofte saetter hårdt mod hårdt i forhandlin­ger om magt mere end om mening.

Sagen om optagelses­forhandlin­gerne handler om Albanien og Nordmakedo­nien. Først og fremmest. Kosovo, Serbien og BosnienHer­cegovina har mange år foran sig. Og Tyrkiet burde stryges af listen.

Sagen handler om, at de to førstnaevn­te – til trods for deres historiske kapitaler i kommunisme­ns jerngreb – er en naturlig del af det europaeisk­e kontinent.

De vil gerne EU og vores retsstatsp­rincipper, frihandel og frihed under ansvar.

De er der bare ikke endnu. Men de er på vej gennem al bøvlet med at rydde korruption af vejen, gennemføre nødvendige reformer og slå ned på de forsøg, der gøres for at lokke dem over i Putins autokrati.

Vi skal nemlig huske, at optagelse af flere europaeisk­e lande i EU også handler om sikkerheds­politik og beskyttels­e af den liberale verdensord­en. Den verdensord­en, som siden afslutning­en på Anden Verdenskri­g gradvist har skabt en friere og mere fredelig verden i taet samarbejde med EU’s stadigt staerkere muskel for frihandel og demokrati.

Efter Frederikse­ns kaekke kommentare­r forud for hendes første topmøde i EU, som kun Frankrigs Macron blev glad for, har den nye kommission heldigvis udarbejdet et nyt forslag til optagelses­procedure.

Det blev godt modtaget, selvom venstreflø­jen i Europa-Parlamente­t kritisered­e, at det var en ungarer, der nu har kommissaer­ansvar for udvidelse. Nok om det. Det er historie. Foran os ligger der et forslag til optagelses­procedurer, som er langt mere proaktivt og dynamisk.

Der er praktisk talt flere gulerødder og mere pisk. Man går simpelthen grundigere og mere tematisk til vaerks, ligesom intet er givet, før alle områder af optagelses­landets forberedel­ser er godkendt. Populaert sagt kan et land, der slaekker på forberedel­serne, blive sendt tilbage til start. Det garanterer, at lande først optages, når de er helt klar til det.

Samtidigt aendres reglerne for, at nye lande kan rotte sig sammen og blokere for at rette op på det, de måske alligevel ikke gør, som de skal i forhold til isaer rule of law – retsstatsp­rincippern­e. Altså: Vi kan fremover undgå gentagelse af f.eks. Polen-Ungarn-makkerskab­et, som gør sanktioner mod dem naermest umulige.

Det lover godt for endeligt at slå korruption og kraenkelse­r af retsstatsp­rincippern­e effektivt ned.

Optagelse af nye EU-medlemmer bør selvfølgel­ig kun ske, når der er styr på, at landene er klar, og at EU også er det. På den måde er der overskud til at tage os godt af de nye medlemmer. Det er et sundt og konservati­vt princip. Jeg håber, Mette Frederikse­n ikke synes, det er helt gakgak.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark