Jyllands-Posten

Den religiøse uniform kom på afveje

-

En 19-årig muslimsk kvinde med hijab forlod Varde Kaserne efter fire dage, fordi hun naegtede at tage sin religiøse uniform af og erstatte den med den danske uniform, som hendes kammerater i forsvaret allesammen var iført.

Kvinden bliver i visse muslimske kredse hyldet som en heltinde, som holdt fast i sin muslimske identitet, mens der i andre kredse bliver debatteret om, hvorvidt Danmark skal følge vores nordiske naboer, som tillader religiøse symboler. Ja, og så er der visse debattør, som går så langt at romantiser­e denne episode med hjerteskae­rende historier om en stakkels 19-årig kvinde, hvis drømmejob nu er blevet forpurret af det onde Danmark og den undertrykk­ende lovgivning.

Lad mig starte med at fortaelle, jeg har en gammel kammerat, som det meste af sit liv talte om, at han ville i militaeret. Men på grund af sundhedsma­essige udfordring­er var han ikke egnet. Dét er et drømmejob, som ikke lykkedes. Han driver i dag selvstaend­ig virksomhed og er kommet videre.

Den 19-årige kvindes situatione­n adskiller sig ved, at hun jo selv har valgt en religion, som tvinger hende i en religiøs uniform, og som ikke godtages i det danske forsvar ligesom kalot eller synlige kors. Hvorfor skulle man give saerbehand­ling?

Debatten burde handle om den loyalitets­konflikt, som mange muslimer vokser op med. På den ene side vil man gerne vaere en del af faellesska­bet, men på hjemmefron­ten har man så meget bagage med, som afholder én fra lige netop dette. Så nytter det altså ikke noget at råbe efter politikern­e og bede dem lave loven om, så det passer bedre med de to heste, man rider på.

Politikern­e bør – og er heldigvis ved at forstå – at den saerbehand­ling ikke gavner nogen. Men der er lang vej endnu, for der hyles i hylekoret som aldrig før. Men faktum er, man kan ikke blaese og have mel i munden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark