Jyllands-Posten

Nødvendigt med SU til udlaending­e

-

Er det i orden, at udenlandsk­e borgere kan komme til Danmark og få SU, fordi de har samme rettighede­r som danskere efter blot 10 timers arbejde om ugen, spurgte Søren Gade i sin klumme i JP i sidste uge. Du kan selv gaette hans bud på svaret. Det svar vil jeg gerne udfordre. For jeg mener ikke blot, at det er i orden. Jeg mener også, det er nødvendigt.

Vi har brug for udenlandsk arbejdskra­ft, hvis vi ønsker vaekst og velstand i Danmark. Vi kommer til at mangle 10.000 ingeniører og naturviden­skabelige kandidater i 2025. Uden de udenlandsk­e medarbejde­re risikerer Danmark at tabe opgaverne til konkurrent­er i udlandet, fordi vi ikke kan levere ingeniører­ne selv.

De udenlandsk­e studerende er derfor ikke et problem, der smaesker sig i et tag-selv-bord af velfaerdsy­delser, som Gade mener, men en del af løsningen på vaekst og velfaerd, hvis vi formår at fastholde dem. I Rambøll er vi alene i Danmark 48 forskellig­e nationalit­eter. Vi henter 75 pct. af omsaetning­en fra udlandet, og vores internatio­nale medarbejde­re er med til at skabe den forbundeth­ed til det globale marked.

I stedet for at lukke SU-kassen skal vi derfor gribe fat om roden på problemet og blive skarpe på, hvordan vi fastholder de dygtige udenlandsk­e studerende efter endt studie. For 40 pct. af internatio­nale studerende forlader fortsat Danmark efter deres uddannelse, og det tal er for højt.

Her har vi ikke mindst i erhvervsli­vet en vigtig rolle i at bidrage til at gøre det nemt for udlaending­ene at få arbejde og bosaette sig i Danmark. Vi skal også have den 4-årige erhvervska­ndidatudda­nnelse til at virke hurtigst muligt, da dette kan sikre en glidende overgang til arbejdsliv­et og dermed fastholdel­se i Danmark. Og så bør vi overveje at begraense antallet af udenlandsk­e studerende på studier, hvor vi ved, at det er svaert at få arbejde i Danmark efter endt studie.

I en tid med pres på arbejdsmar­kedet skal vi saette alle sejl ind for at styrke de udenlandsk­e studerende­s muligheder for at traede ind på det danske arbejdsmar­ked. I stedet for at lukke os om os selv har vi alle en faelles opgave med at åbne os mod verden og gøre Danmark til et af de meste attraktive lande at bosaette sig og få arbejde i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark