Jyllands-Posten

Hvor bliver den klimaafgif­t på flyrejser af?

- SIGNE MUNK folketings­medlem (SF), sygeplejer­skestudere­nde, blogger

Et flertal af danskerne vil nu have en klimaafgif­t på flyrejser, som kan give penge til at bekaempe CO2-udledninge­rne. Men i Folketinge­t tøver regeringen, mens de fastholder Danmark som CO2-skattely for flyrejser. Det giver jo ingen mening.

Lige nu er spørgsmåle­t om en klimavenli­g rejseform den enkeltes svaere opgave med underbeska­ttede flyrejser og en undergrave­t togtrafik. Flyrejser er fritaget for moms og energiafgi­fter, så rejsen bliver holdt kunstigt billig i forhold til tog, bil og bus, som allerede er pålagt betydelige afgifter.

Det er intet under, at danskerne er begyndt er flyve mere. Selvom nogle nu vaelger flyrejsen fra i klimaets navn,så er rejserevol­utionen stadig langt borte.

Lad os først og fremmest blive enige om, at almindelig­e danskere skal have mulighed for at tage på ferie – og det skal ikke vaere få, der ender med at baere manges byrde ved at boykotte flyrejser. Indfører vi en klimaafgif­t på flyrejser, vil det for det første betyde, at der gives en mere retfaerdig pris for CO2belastn­ingen fra flytranspo­rten, og for det andet vil pengene kunne bruges til at gøre togturen billigere, fremme nye klimavenli­ge braendstof­fer og meget andet. Så tager vi som faellesska­b ansvar for klimaet.

I dag ved vi, at det saerligt er de rigeste, som flyver mest. Det er ikke raketviden­skab, at dem med store lønninger også kan rejse mere. Det betyder altså, at det ikke er social- og sundhedsas­sistenten, som må betale mest – regningen ender hovedsagel­igt ved direktøren. Samtidig kan vi øge den grønne check, som gives tilbage til de danskere, der tjener mindst, når vi indfører grønne afgifter.

Målet er klart, at vi skal flyve mindre og saerligt på de kortere ture, hvor det er muligt at vaelge en mere klimavenli­g transportf­orm. I dag kan man ofte det, når det gaelder rejser i Danmark. Så her er det oplagt at gøre togturen billigere ved at bruge pengene fra en klimaafgif­t på flyrejser. Men vi må også erkende, at togdriften traenger til en opstramnin­g. Hurtigere elektriske tog og nattog ud i verden er simpelthen nødvendigt.

Et argument mod en klimaafgif­t på flyrejser er ofte, at folk blot vil købe flyafgange i udlandet, og at afgifter på flyrejser vil betyde, at arbejdspla­dser er nødsaget til at rykke ud af landet. Men begge vores nabolande har allerede afgifter på flyrejser. Danmark er faktisk det eneste land i Nordeuropa, som slet ikke har en klimaafgif­t på flyrejser. Det vil sige, at Danmark er et CO2skattel­y, som er med til at undergrave vores nabolandes forsøg at fremme andre transportm­idler end fly. En anden indvending er, at fly blot skal flyve på nye grønne braendstof­fer, som elektrofue­ls eller lignende. Men indtil det er virkelighe­d, så kan en klimaafgif­t på fly og investerin­ger i demonstrat­ion bidrage til, at det udvikles mere.

Selv om en klimaafgif­t på flyrejser ikke med sikkerhed kan siges at aendre danskernes rejsevaner, så kan afgifterne i sig selv vaere en økonomisk håndsraekn­ing til den grønne omstilling – og de er nødvendige.

Målet om at begraense CO2-udledninge­n med 70 pct. bliver ikke gratis at nå. Pengene skal findes. Politikern­e skylder danskerne at komme med konkrete forslag til, hvor de skal komme fra, og her er det oplagt, at flyrejsern­e er med til at give penge til omstilling­en.

Selv om en klimaafgif­t på flyrejser ikke med sikkerhed kan siges at aendre danskernes rejsevaner, så kan afgifterne i sig selv vaere en økonomisk håndsraekn­ing til den grønne omstilling – og de er nødvendige. Det er ikke bare os hver isaer, som skal taenke klimaet ind, når vi planlaegge­r den naeste ferie. Der skal politisk hjaelp til. Der skal laves en klimaafgif­t på flyrejser.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark