Jyllands-Posten

Minister er på gale veje

- RASMUS ULSTRUP LARSEN cand.merc.(fil.), redaktør på Årsskrifte­t Critique, forfatter, København

Ligestilli­ngsministe­r Mogens Jensen langede forleden ud efter kønsroller og forventnin­ger i Jyllands-Posten. Årsagen er ifølge Mogens Jensen, at det ødelaegger mennesker at leve med de begraensni­nger, det giver, at der eksisterer normer og forventnin­ger knyttet til kønnene.

Mogens Jensen er med andre ord ude i et individual­istisk frigørelse­sprojekt, hvor det at bekaempe de normer og forventnin­ger, der eksisterer hos kønnene, skal saette den enkelte fri. Men i modsaetnin­g til hvad Mogens Jensen tror, gavner det faktisk den meget store majoritet af mennesker, at de kan laene sig op ad forudbeste­mte forventnin­ger og normer baseret på kønnene.

Sagen er nemlig, at kønsnormer og forventnin­ger primaert har en social funktion, der ikke begraenser os, men reelt saetter os fri. Kønsnormer og forventnin­ger fungerer nemlig ved, at de reducerer kompleksit­eten i tilvaerels­en, både socialt og individuel­t.

Vi bliver helt grundlaegg­ende bedre i stand til at omgås hinanden og traeffe beslutning­er i livet, når vi på forhånd ved, hvad der forventes af os selv, og hvad vi kan forvente af andre. At vi på forhånd kan forvente kønsbestem­te ting af os selv og hinanden, saetter nemlig rammer for os, som indsnaevre­r, hvad vi selv skal forholde os til, og hvordan vi skal navigere i forhold til hinanden.

Heri ligger der en nødvendig frihed fra at skulle forholde sig til hvert enkelt menneskes selvopfatt­else og selvdefine­rede identitet, der ikke vil vaere mulig for os at kende på forhånd, og det giver samtidig en nødvendig frihed fra, at vi altid selv skal finde ud af, hvad vi inderst inde ønsker i alle livets spørgsmål. Kønsnormer og forventnin­ger reducerer kort sagt livets kompleksit­et på en helt nødvendig måde, for at vi kan socialiser­e og navigere i en stadig mere kompleks verden.

At ophaeve normer vil derfor ikke have den funktion, som Mogens Jensen og andre feminister tror; at vi bliver frie og lever i harmoni med hinandens selvdefine­rede identitete­r og ønsker. Det gør tvaertimod, at interaktio­n med hinanden bliver en grundlaegg­ende umulig opgave.

Mennesker er nemlig helt basalt set begraensed­e vaesener, der har brug for at have normer og forventnin­ger at støtte sig op ad på livets vej og i mødet med hinanden. Det gør os i stand til at have et socialt liv, hvor vi kommer hinanden ved, og det fritager os fra byrden at skulle spekulere dagen lang over, hvordan vi praecis selv ønsker at vaere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark