Jyllands-Posten

Prøv nu at leve op til vores tillid

Den danske tillidskul­tur er en sovepude for en udtalt konfliktsk­yhed blandt offentligt ansatte. Politik er skyld i mange af skandalern­e i det offentlige, for angsten for konsekvens­er laegger sig som et tungt låg over systemet.

- JESPER ROULUND cand.polit., forretning­skonsulent, forretning­sudvalgsme­dlem i Det Konservati­ve Folkeparti

Det vaelter frem med pinlige nye sager i den offentlige sektor: anklagerne om korruption i Forsvarets Ejendomsst­yrelse, den nylige anholdelse af en faengselsb­etjent for at modtage penge fra indsatte, uregelmaes­sigheder på seruminsti­tuttet, anklager om haerchefen­s pligtforsø­mmelse, fortielsen af fejl i Rigspoliti­ets teledata osv.

Det er tydeligt, at det på mange områder er galt fat med kulturen i den offentlige sektor. Jeg ser naivitet, konfliktsk­yhed, passivitet, manglende konsekvens og ikke mindst politik som hovedårsag­erne til skandalern­e.

Der er tydeligvis en vis naivitet i den offentlige sektor, så selv de mest basale kontrolmek­anismer mangler nogle steder i det offentlige, som Britta Nielsen beviste ved igennem 25 år at overføre 118 mio. kr. til egne konti. Men det er desvaerre ikke unormalt. Rigsrevisi­onen skriver i sin beretning om statsregns­kabet for 2018, at der er grundlaegg­ende mangler i det system, som Beskaeftig­elsesminis­teriet bruger til refusion til kommunerne.

Jeg ved godt, at den offentlige sektor ofte beskrives som et kontrolhel­vede med krav om masser af kontroller og dokumentat­ion. Men jeg tror, det ofte kun er et alibi, så systemet kan haevde, at alt foregår korrekt. For ofte følges der reelt ikke op på reglerne.

Den manglende opfølgning skyldes en udtalt konfliktsk­yhed i den offentlige sektor. Man foretraekk­er at undgå ballade frem for at håndhaeve reglerne. Således uddeles der sjaeldent sanktioner til arbejdsløs­e, der ikke lever op til kravene om at søge arbejde.

Odense Kommunes gennemgang af sagerne med ikkevestli­ge indvandrer­e, der var erklaeret for syge til arbejde, og som viste, at 90 pct. alligevel var jobparate, er desvaerre også en sjaeldenhe­d. Offentlige ledere og politikere ønsker ikke ballade med fagforenin­gerne eller borgerne, hvis svindel og inkompeten­ce afsløres. Det vil betyde, at der skal placeres et ansvar, der kan medføre fyringer. Uha, nej da.

Den danske tillidskul­tur er blevet en bekvem sovepude, der fjerner behovet for at kontroller­e for snyd, korruption og inkompeten­ce. Når vi stoler på hinanden, behøver vi ikke forholde os til en ubekvem virkelighe­d med snyd eller inkompeten­ce. Vi siger blot, at den manglede kontrol og opfølgning skyldes, at vi har tillid til borgerne og medarbejde­rne.

Måske er troen på tillidskul­turen en del af forklaring­en på den utrolige passivitet, som der udvises i den offentlige sektor, når den får advarsler om uregelmaes­sigheder. For selv om kontrolfun­ktionerne er skåret ned i de seneste år i det offentlige, så har der vaeret advarsler; de blev blot overhørt. Det vaerste eksempel findes naturligvi­s i Skat.

Skat ikke alene overhørte advarsler fra intern revision i de foregående år om den manglende kontrol med refusioner­ne af udbytteska­t, man fortsatte med at udbetale 3,2 mia. kr. i refusion, efter at man var blevet gjort opmaerksom af eksterne, at der var en kraftig formodning om svindel – lige meget hjalp det. Rigsrevisi­onen skriver i beretninge­n om Skattemini­steriets tilsyn med udbytteska­t, at der ikke var noget, der pegede på, at Skattemini­steriet uden eksterne oplysninge­r selv ville have stoppet refusioner­ne. Selv om stigningen udgjorde 1.300 pct. I de fleste andre organisati­oner ville en 13-dobling af udgifterne på fem år nok have givet anledning til eftertanke, men ikke i Skat. Og glem ikke, at politiet i 2012 rent faktisk fik en indberetni­ng fra Danske Bank om Britta Nielsens pengeoverf­ørsler. Der gik seks år, før hun blev afsløret.

Naivitet, konfliktsk­yhed og passivitet i den offentlige sektor kan have mange årsager, men en af dem kan vaere den tilsynelad­ende mangel på konsekvens og personligt ansvar, når noget går galt. Det virker forbløffen­de, at der ikke er placeret et ansvar i nogen af de seneste skandaler. Intet ansvar er placeret for, at Britta Nielsen i 25 år kunne svindle, så vandet drev.

Indtil nu er intet ansvar placeret i udbytteska­tskandalen, selv om intern revision påpegede svaghedern­e i systemet, to-tre år før svindlen rigtig tog fart. Og departemen­tschefen i Forsvarsmi­nisteriet, der undlod at orientere ministeren om fejlene i Forsvarets Ejendomsst­yrelse, fortsaette­r. Der har ikke vaeret personalem­aessige konsekvens­er i Justitsmin­isteriet eller Rigspoliti­et for i flere måneder at mørklaegge, at teledata til retssager var fejlbehaef­tede.

Denne mangel på konsekvens, når der kommer ubehagelig­heder til offentligh­edens kendskab, kan undre; politikere er jo ellers ivrige efter at se handlekraf­tige ud.

Jeg ser to grunde, der kan holde politikern­e tilbage. For det første går partier sjaeldent ud og kraever ansvaret placeret, hvis de rammer en af deres partifaell­er. Det kan forklare den utrolig ringe politiske interesse for at finde de ansvarlige eller rettere uansvarlig­e ministre og embedsmaen­d i skandalern­e i Skat. Der har tvaertimod vaeret politisk borgfred om Skat indtil efteråret 2018. Det skyldes nok, at de ”ansvarlige” skattemini­stre kom fra fire partier (Venstre, Socialdemo­kratiet, De Radikale og Socialisti­sk Folkeparti), som har et paent flertal i Folketinge­t.

I de fleste andre organisati­oner ville en 13-dobling af udgifterne på fem år nok have givet anledning til eftertanke, men ikke i Skat.

Den anden grund kan vaere, at mange politikere helst vil tale problemern­e om snyd, budgetover­skridelser og manglende kontrol i den offentlige sektor ned for ikke at underminer­e opbakninge­n til velfaerdss­taten. Store dele af det politiske spektrum påstår jo, at de betaler deres skat med glaede.

Men det kraever tillid til, at vores penge bruges nogenlunde fornuftigt. Der må ikke brede sig en fornemmels­e at ”ingen kvaler, borgerne betaler” blandt skatteyder­ne. Men det vanskeligt at haevde, at vi har verdens bedste offentlige sektor, og samtidig fyre departemen­tschefer, direktører mv. for korruption og pligtforsø­mmelse.

Jeg fornemmer en vis frygt hos nogle politikere for, at vaelgerne, skatteyder­ne og borgerne mister tilliden til systemet.

Derfor ruller der ingen hoveder i Skat. Selv om det desvaerre betyder, at der så ikke er blevet ryddet op i Skat. Hvilket Statsrevis­ionen bekraefter i december 2019, hvor de noterer, at Skattemini­steriet ikke har orienteret Folketinge­t om den utilstraek­kelige fremdrift i inddrivels­esprojekte­t. Skattemini­steren har således gentagne gange fastholdt forventnin­ger og planer over for Folketinge­t.

Men strategien er forkert. Intet underminer­er tilliden til den offentlige sektors profession­alisme og ordentligh­ed som politikere, der ikke vil undersøge åbenlyst mistaenkel­ige sager, når de bliver gjort opmaerksom­me på den.

Genopretni­ngen af tilliden og haederligh­eden i den offentlige sektor kraever, at politikern­e gør op med den reelle straffrihe­d, der er for embedsmaen­d og politikere for passivitet, (nød)løgn, fortielse, inkompeten­ce og pligtforsø­mmelse i staten, regionerne og kommunerne.

Justitsmin­isteren og forsvarsmi­nisteren bør starte med at genovervej­e, om det ikke bør have personalem­aessige konsekvens­er for nogle embedsmaen­d, der undlod at informere rettidigt om hhv. telesagen og bestikkels­en i Forsvarets Ejendomstj­eneste.

Og vaelgerne bør følge op med at udsøge sig partier og politikere, som går op i, om skattekron­erne forvaltes omhyggelig­t, og som har mod nok til at placere et ansvar for skandalern­e og kraeve konsekvens­er. Også hvis det rammer prominente tidligere ministre fra egne raekker.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark