Jyllands-Posten

Selv hans eget parti har forsøgt at smide ham ud

Formanden for AfD i Thüringen, Björn Höcke, er en mester i at gå lidt laengere, end den offentlige debat i Tyskland tillader.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

En domstol har besluttet, at det er legalt at kalde ham fascist.

Hans udtalelser sender regelmaess­ige chokbølger igennem den tyske offentligh­ed, f.eks. når han kalder Holocaust-mindesmaer­ket i Berlin for et »skammens monument«.

Og i den forgangne uge fik han sammen med sine partifaell­er i det nationalko­nservative parti Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) sat tysk politik så meget på den anden ende, at landets største parti, det konservati­ve CDU, er i krise og har mistet sin formand, Annegret KrampKarre­nbauer.

Björn Höcke, 47 år, er medgrundla­egger af AfD i Thüringen.

Det var her, at han i den forgangne uge - med et vist fifleri - fik sørget for, at AfD lagde stemmer til den liberale kandidat Thomas Kemmerich, som der »pludselig« var flertal for. Dermed kunne AfD for første gang laegge stemmer til en regering på delstatsni­veau.

Spraekken er der

Den ide er nu aflyst for laengst.

Ikke så snart nyheden havde bredt sig, før Tysklands kansler, Angela Merkel (CDU) kraevede, at Kemmerich trådte tilbage. Hvad han da også siden har gjort.

Men valget fandt sted. Og spraekken i bolvaerket imod AfD, som CDU-ledelsen hidtil har sat højere end alt, findes.

Det blev understreg­et af, at CDU’s snart afgående formand, Kramp-Karrenbaue­r, ikke kunne få sine partifaell­er i Thüringen til at arbejde for et omvalg.

Mens forløbet har udløst kaos både i Thüringen og Berlin, kan Höcke tilfreds laene sig tilbage og betragte, hvordan AfDs ideer vinder indpas i Tyskland. Størst tilslutnin­g har partiet i det gamle Østtysklan­d, omend flertallet af partiets profiler er født og opvokset i Vesttyskla­nd.

Det gaelder også Björn Höcke, der først som voksen flyttede østpå.

Indtil omstigning­en til politik tjente han sine penge på at arbejde som laerer på en skole, der også udbyder gymnasiale klasser.

Her underviste Höcke de aeldste elever i idraet og historie.

Den del af sit liv holder Höcke, der er gift og far til fire, privat.

Online-mediet Vice talte dog tilbage i 2016 med en tidligere elev, som bl.a. fortalte, at Höcke var vellidt blandt eleverne, ikke mindst blandt teenage-pigerne, fordi han om sommeren yndede at spankulere rundt med bar – veltraenet – overkrop på sportsplad­sen.

Hitlers blå øjne

Generelt var Höckes undervisni­ng mere spaendende og personlig end de andres, forklarede eleven, der udtalte sig anonymt.

Han fortalt desuden, at Höcke ofte havde talt om karisma.

Engang skal laereren også have fortalt sine elver, at hans bedstefar havde truffet Adolf Hitler, at Hitler havde haft »utroligt blå øjne«, og at de havde vaeret »det centrale element i førerkulte­n« omkring Hitler.

Faktisk besidder Höcke selv et par lysende blå øjne, og han går også for at vaere en staerk taleholder.

Det er da også typisk i forbindels­e med en demonstrat­ion eller et debatprogr­am på tv, at han udtrykker sig så utvetydigt højreekstr­emistisk, at en domstol i september 2019 besluttede, at det er lovligt at kolde ham for fascist.

Til grund for vurderinge­n lagde retten bl.a. udtalelser i pressen, om »folkedøden foranledig­et af befolkning­sudskiftni­ng«, dvs. frygten for at den tyske kristne befolkning bliver erstattet af en mellemøstl­ig, muslimsk ditto.

I det hele taget er Höcke ferm til at gå lige til graensen og så lidt laengere. Da han deltog i protester imod lukninger af fabrikker i det gamle Østtysklan­d, talte han for »socialpatr­iotisme,« hvad der i Tyskland høres som faretruend­e taet på »socialnati­onalisme», dvs. nazisme.

En gang imellem lykkes det sågar Höcke at chokere sit eget parti, og faktisk har der vaeret forsøg på at smide ham ud. Oven på hans seneste triumf sidder han formentlig noget sikrere i sadlen.

Björn Höcke, AfD-formand i Thüringen, Tyskland

 ??  ?? Den 47-årige Björn Höcke var med til at stifte AfD i Thüringen. Inden sin politiske karriere arbejdede han som laerer på en skole. Foto: Martin Schutt/dpa
Den 47-årige Björn Höcke var med til at stifte AfD i Thüringen. Inden sin politiske karriere arbejdede han som laerer på en skole. Foto: Martin Schutt/dpa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark