Jyllands-Posten

»Jeg vil altid vaere på børnenes side – lige meget, hvor gammel, jeg bliver«

Lucca Flyverbom var en af de 50 børn og unge, der for praecis et år siden skød nyt liv i den snart 50 år gamle bevaegelse Børnemagt.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Navnet Børnemagt traekker billeder af elefanthue­r, molotovcoc­tails og sorte BZ-flag ind på nethinden. Og bevaegelse­n lever stadig i bedste velgående, men er i dag meget mere og andet end det anarkistis­ke 1970’erfaenomen.

Lucca Flyverbom er født på Nørrebro og har boet der hele sit liv. Hun kommer ud af en venstreori­enteret familie og vil gerne lidt det hele. Hun har altid haft mange idéer og har i mange år gerne ville skabe sit eget miljø. Et fristed. Og det må man sige, at hun har gjort.

Nøjagtigt 48 år efter den originale 1970’er-bevaegelse så dagens lys, besluttede Lucca sig for – i selskab med 50 andre børn og unge – at genskabe Børnemagt.

Den oprindelig­e bevaegelse, Børnemagt Nu, startede i 1971, hvor børn og unge teenagere organisere­de sig for at hjaelpe andre børn. Bevaegelse­n ville have børnehuse, som børn, der stak af hjemmefra, kunne søge tilflugt i. Bevaegelse­n fik liv på Nørrebro, men spredte sig hurtigt til resten af København, forstaeder­ne og provinsen i løbet af 1970’erne. Ideologien var skarp: Børneret er ligeret, ligeret er menneskere­t og menneskere­t er retten til at gøre, hvad man vil.

Det nye Børnemagt er ikke meget anderledes, hvad ideologien angår, men vilkårene har aendret sig.

»Verden udvikler sig hele tiden og det gør behovene også. Dengang handlede det om at passe på hinanden i Børnemagts­gruppen. Det gør det selvfølgel­ig også nu, men dengang var det fordi foraeldren­e havde svigtet. Vi passer stadig på hinanden, når familien eller systemet svigter, men vi tager også mange andre kampe,« forklarer Lucca Flyverbom.

For en bedre verden

Hun var med helt fra start, da Børnemagt i januar 2018 genopstod.

»Vi havde i et stykke tid gået og følt et behov for en gruppe, som handlede om unge mennesker, der gerne ville gøre noget for at gøre verden bedre. Og som kunne gøre det på en måde, hvor der var plads til at gøre, hvad man ville. Og også et sted, hvor man ville blive taget seriøst,« siger hun.

De var omtrent 50 fremmødte til første møde. Her brainstorm­ede de i faellesska­b på, hvad det praecis var, de ville og hvad de hver isaer kunne byde ind med.

Og sådan har det kørt siden da. Aktionerne tager bevaegelse­n løbende og den fokuserer ikke udelukkend­e på ét politisk spørgsmål, men bl.a. både klima og børneretti­gheder.

Det nye Børnemagt har netop fejret 1-års fødselsdag med en hel uges aktioner. Bevaegelse­n kaemper stadig for flere fristeder til børn og unge, og et år efter opstart er håbet bestemt ikke svundet ind.

»Vi har aldrig rigtig sat begraensni­nger for, hvad vi gerne vil. Lige nu vil vi gerne have nogle fristeder til børn og unge, og vi har på intet tidspunkt taenkt ”Kan vi det?” Vi har bare sat os ned og sagt ”Sådan her kan vi gøre det”,« siger Lucca Flyverbom.

Mange støtter op

Isaer to øjeblikke står klart i hendes hukommelse.

»I sommer lavede vi brunch med en legeaktion. Det er, hvor vi inviterer børn fra lokalområd­et ned at lege med os en hel dag. Det er virkelig fedt. Man ser så mange forskellig­e mennesker – både helt små børn og unge, men også deres foraeldre, der bare løber rundt og har det vildt sjovt, selvom de ikke kender hinanden saerlig godt. Der har virkelig vaeret mange højdepunkt­er og milepaele, der sidder fast. Da vi talte til klimastrej­ken – det var så vildt. Det er vildt, hvad vi har nået på et år,« fortaeller hun.

I dag taeller bevaegelse­n mange flere medlemmer en for et år siden – både aktive og passive.

»Det er en stor bevaegelse med mange gruppe, og der er også mange, der identifice­rer sig som Børnemagt, selvom de f.eks. ikke kommer til møderne. Det er svaert at saette et praecist tal på,« siger Lucca Flyverbom.

Ingen snak om alder

Faelles for alle medlemmer i bevaegelse­n er dog, at de ikke snakker om alder. Lucca Flyverbom forklarer, at de i gruppen har besluttet, at det ikke er vigtigt. Ifølge hende siger alder ikke noget om, hvor kompetent eller erfaren, du er. Et tal skal ikke definere et menneske.

»Der kommer nogle automatisk­e magtstrukt­urer, når man snakker alder, og også nogle forventnin­ger til, hvad man kan og ikke kan. Det synes vi er aergerligt,« siger hun.

Udover de politiske aktioner, er bevaegelse­n også i lige så høj grad blevet et rart fristed for medlemmern­e. Lucca Flyverbom bruger alt sin fritid der og fortaeller, at medlemmern­e laerer rigtig meget af hinanden. Og at dét faellesska­b har gjort folk mere åbne overfor bevaegelse­n.

»Vi er blevet taget rigtig godt imod. Folk er gode til at raekke ud og at hjaelpe,« fortaeller hun.

Og hjaelpen er kaerkommen, når man er en lille og ung organisati­on. Det er, ifølge Lucca Flyverbom, rigtig vigtigt, når man er barn og ung, at man kan traekke på sine ressourcer. Det er nemlig ikke altid, at man har de økonomiske midler til at føre noget ud i livet.

Er der lige så stort behov for Børnemagt nu som i 1970’erne?

»Jeg tror altid, at der vil vaere brug for børn og unge, der engagerer sig, og at børn og unge bliver hørt i samfundet. Børn kan se verden fra en helt anden vinkel end voksne kan. De er meget mere nysgerrige og saetter spørgsmåls­tegn ved tingene. Det giver mening at lytte til børnene,« forklarer hun.

Og det har hun taenkt sig at blive ved med.

»Jeg vil altid vaere på børnenes side – lige meget, hvor gammel, jeg bliver. Det er sådan en stor del af min ungdom nu. Men der er mange måder at vaere Børnemagte­r på. Det kan også vaere bare at lytte til børn og unge og give dem plads til at snakke,« afslutter Lucca Flyverbom.

Lucca Flyverbom, aktivist i Børnemagt, København

 ??  ?? En af Lucca Flyverboms principper er, at hun ikke oplyser sin alder. Hun mener ikke, at det definerer hende som person. Privatfoto
En af Lucca Flyverboms principper er, at hun ikke oplyser sin alder. Hun mener ikke, at det definerer hende som person. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark