Jyllands-Posten

I Esbjerg har man lejet sig til en livline mod nedrykning

Fodboldspi­llere på lejeaftale­r er populaert i Superligak­lubben Esbjerg fB, der i de seneste fem saesoner har tilknyttet 19 spillere på midlertidi­ge kontrakter.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

I den perfekte verden havde Esbjerg fB ikke brug for at hidkalde lejesvende for at vinde fodboldkam­pe.

Den traditions­rige superligak­lub så naturligvi­s helst, at truppen var sammensat af egenudvikl­ede talenter, rutinerede profiler og attraktive salgsobjek­ter på lange kontrakter, men virkelighe­den har det indimellem med at vaere i uoverensst­emmelse med drømmene.

Derfor har sidste års bronzevind­ere, der i øjeblikket kaemper for at undgå nedrykning, i det netop overståede transfervi­ndue hentet ikke faerre end fem spillere på lejeaftale­r, der gaelder resten af saesonen. En tendens, der er set før på den jyske vestkyst.

I de seneste fem saesoner har klubben tilknyttet 19 spillere på lejeaftale­r, hvoraf nogle af dem efterfølge­nde har skrevet under på laengereva­rende kontrakter.

Ifølge klubbens sportschef, Jimmi Nagel Jacobsen, er man ikke per definition forelsket i tanken om spillere på midlertidi­ge kontrakter – det er et spørgsmål om det muliges kunst. Han fortaeller, at klubben har set sig nødsaget til at reagere efter et halvår, der ikke har levet op til forventnin­gerne.

»Det handler om at vaere økonomisk ansvarlig og samtidig få så meget kvalitet som muligt. Vi ligger desvaerre i den forkerte ende af tabellen, og hvis man i den situation gerne vil tilføje spillere med høj kvalitet midt på saesonen, er lejeaftale­r den letteste og bedste måde at forstaerke sig på,« siger Jimmi Nagel Jacobsen.

Truppen løftet

En 31-årig italiener, en 27-årig polak, en 24-årig svensker, en 26-årig dansker og en 30-årig kroat er i januar stødt til Esbjerg-truppen. Vito Mannone, Rafal Kurzawa, Franz Brorsson, Søren Reese og Ante Erceg er navnene på femkløvere­t, der skal bibringe fornyet optimisme og kvalitet til forårets kampe.

»Hvis vi tilbød dem fireårige kontrakter, havde de fleste nok sagt nej tak, fordi vi ligger lavt i raekken og kan risikere at rykke ned,« siger sportschef­en.

Ifølge cheftraene­r Lars Olsen har forstaerkn­ingerne allerede haft en positiv effekt i omklaednin­gsrummet.

»Folk har taget godt imod de nye, der samtidig har forsøgt at indpasse sig efter bedste evne. Det har givet hele truppen et løft,« siger han.

Hverken på banen, i styrkeloka­let eller i omklaednin­gsrummet mener Lars Olsen at kunne maerke forskel på motivation, viljestyrk­e og indstillin­g hos en lejespille­r og på en spiller på en permanent kontrakt.

»Det er meget det samme, men nogle gange kan man endda få spillere, der er ekstra sultne og vil gøre opmaerksom på sig selv, fordi de ikke har vaeret på graes laenge. Ulempen ved lejespille­re kan derimod vaere, at de har vaeret ude af truppen på deres respektive hold og ikke har spillet i et par måneder,« siger han og indrømmer, at det har vaeret tilfaeldet for nogle af Esbjergs nye spillere.

»Vi har forsøgt at banke rusten af på traeningsb­anen, så de er klar, når det gaelder.«

Udfordring­en er Jimmi Nagel Jacobsen klar over, men han understreg­er, at man i ledelsen har gjort sit forarbejde.

»Mange lejespille­re står i en situation, hvor de har brug for at spille en masse kampe for at få deres egen karriere på skinner igen. Derfor har vi forsøgt at hente motiverede spillere, der ikke bare kommer for at få en hyre, men derimod vil gøre alt for finde tilbage til deres rigtige stadie i karrieren.«

Skaber det ikke lidt uro

i truppen, at der kommer fem nye spillere ind?

»Der vil altid vaere nogle spillere, der kommer i klemme, når vi forstaerke­r os på den måde. Indskiftni­nger kraever udskiftnin­ger. Jeg tror dog kun, at det øger motivation­en og skaerper konkurrenc­en hele vejen rundt. Hvis de oprindelig­e spillere bare gav op, fordi konkurrenc­en blev styrket, har de nok valgt den forkerte levevej,« siger Jimmi Nagel Jacobsen.

Esbjerg fB har en god tradition for at udvikle egne talenter, så bremser man ikke et nyt kulds opblomstri­ng ved at hente lejespille­re?

»Vi gør os mange overvejels­er om handlerne, for vi har

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark