Jyllands-Posten

Den første mester i 93 år fik et hurtigt EM-exit

Balancen mellem traening og arbejde har vaeret svaer for den tidligere europamest­er i brydning.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

»Hvis man først begynder at taenke negativt, kommer det ikke til at gå godt.«

Den danske bryder med de tjetjenske rødder Rajbek Bisultanov naegter at lade sig slå ud, selv om han i onsdags blev ramt af lidt af en nedtur.

I fjor kunne han kalde sig selv den første danske europamest­er i brydning i 93 år, men titelforsv­aret i Rom sluttede, inden det naermest var begyndt. Mødet med Laszlo Szabo i førsterund­ekampen endte med 0-9 til ungareren, og dermed var håbet om endnu en EM-sejr til den eneste danske deltager slut.

»Det gik ikke, som jeg håbede. Fejlen var, at han fangede min arm og rullede mig rundt, så jeg ikke kunne få min arm fri igen,« siger Rajbek Bisultanov og fortsaette­r:

»Men jeg taenker positivt og skubber mig selv fremad.«

Efter kampen vendte han tilbage til sit hotelvaere­lse i Rom, hvor han havde brug for at taenke sig om og hvile. Allerede inden kampen kunne han maerke, at kroppen ikke var på toppen.

Ifølge ham skyldtes den pressede krop og den tabte EM-kamp problemer med at balancere fuldtidsar­bejde og traening. Her har han måttet nedpriorit­ere traeningen for at kunne passe sit arbejde.

»Det er ikke altid så godt at traene efter arbejde, man kan godt vaere traet og slidt,« siger han.

Rajbek Bisultanov arbejder fuldtid, samtidig med at han traener. Det er han nødt til. Hans store mål er at komme til OL i Tokyo til sommer, men reglerne foreskrive­r, at atleter skal have statsborge­rskab i det land, de ønsker at repraesent­ere. Det har Rajbek Bisultanov endnu ikke, fordi han ikke har en permanent opholdstil­ladelse, da han ikke havde nok ugentlige arbejdstim­er på grund af sin traening. Nu har Rajbek Bisultanov skruet op for timerne for at få nøglen til OL-drømmen: det danske pas.

»Jeg håber, det kan komme til at ske. OL har altid vaeret drømmen, og det er det stadigvaek,« siger han.

Faetter med indflydels­e

Når Rajbek Bisultanov bliver spurgt om, hvornår han så brydning for første gang, tager svaret millisekun­der for ham at finde:

»Det var

2009.«

Dengang havde familien besøg af Rajbek Bisultanov­s grandfaett­er, som er den olympiske brydemeste­r Islambek Albiev. Familien var med, da han skulle bryde om VM-titlen. Det var startskudd­et til Rajbek Bisultanov­s karriere i sporten, og kort tid efter startede han i Herning Brydeklub.

Rajbek Bisultanov kom til Danmark, da han var 12 år gammel. Familien var flygtet fra den tjetjenske borgerkrig, hvilket var en hård oplevelse for Rajbek Bisultanov, som ikke kunne sproget i sit nye land. I brydeklubb­en fandt han et faellesska­b og fik på samme tid nemmere ved at tilpasse sig sit nye liv i Danmark.

»Det var en helt anden i september kultur, som jeg skulle vaenne mig til,« siger han.

En dag i 2014 kom Rajbek Bisultanov til traening i Herning Brydeklub, uden at der var mødt andre op. Her besluttede han sig for, at det var tid til at tage sporten mere seriøst. Efter en samtale med sin traener og sine foraeldre pakkede Rajbek Bisultanov en taske og flyttede til Nykøbing Falster, hvor landsholde­t traener.

»Det var meget svaert i starten. Jeg var alene og havde ingenting. Jeg stod bare der med min taske,« siger Rajbek Bisultanov.

Siden sin flytning er Rajbek Bisultanov faldet godt til i Nykøbing Falster. Mens han venter på svar om sit danske pas og planlaegge­r fremtidens traening, forholder han sig positiv og lader ikke sin fortid spaende ben.

»De ting, jeg har oplevet i Tjetjenien med krigen, er noget, jeg prøver at glemme og laegge til side, så jeg kan skabe noget nyt,« siger Rajbek Bisultanov.

 ??  ?? Rajbek Bisultanov har udover EM-titlen også vundet flere nordiske mesterskab­er i brydning. Billedet, der er fra 2018, viser ham i kamp med Angelo Rafael Marques Moreira fra Brasilien under VM i Budapest, Ungarn. Foto: Balazs Czagany/AP
Rajbek Bisultanov har udover EM-titlen også vundet flere nordiske mesterskab­er i brydning. Billedet, der er fra 2018, viser ham i kamp med Angelo Rafael Marques Moreira fra Brasilien under VM i Budapest, Ungarn. Foto: Balazs Czagany/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark