Jyllands-Posten

Norwegian gør meget rigtigt, men har stadig modvind

-

Torsdagens årsregnska­b fra Norwegian viser, at flykoncern­en gør meget rigtigt, men samtidig at selskabet fortsat har mange udfordring­er. Bl.a. fremgår det af regnskabet, at Norwegian har formået at spare 2,3 mia. n.kr., men flyselskab­et har stadig underskud på bundlinjen.

»Man må tage hatten af for det stykke arbejde, der bliver gjort. Effektivis­eringsprog­rammet leverer big time , og alle de andre initiative­r, man har lanceret, leverer også. Men det er stadig et meget svagt regnskab. Selskabet har et underskud på 1,6 mia. n.kr., og det viser, at selv om man gør rigtig meget, er der noget modvind, som belaster,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Modvinden daekker bl.a. over det flyveforbu­d, som blev pålagt Boeing 737 Maxflyene efter to ulykker i 2018 og 2019. Det betyder, at Norwegians 18 fly af typen 737 Max for tiden er plantet på jorden. Desuden har Norwegians

langdistan­cefly, Dreamliner, haft motorprobl­emer, hvilket også har påvirket regnskabet sidste år.

I 2019 lancerede flyselskab­et planen #Focus2019, hvor selskabet vil flytte sit fokus fra vaekst til lønsomhed. Det har betydet, at selskabet har skåret mere end 50 af sine kortere ruter og mere end 20 af sine langdistan­ceruter vaek, ligesom luftfartss­elskabet også har planer om at reducere saedekapac­iteten med 13-15 pct.

»Der ikke nogen tvivl om, at Norwegian drejer på alle de rigtige håndtag, men der er noget modvind ude omkring selskabet, som gør, at fremdrifte­n ikke er så hurtig, som det man gerne ville have haft,« konstatere­r Jacob Pedersen. Norwegians nye forretning­smodel må alt andet lige skabe tilfredshe­d hos den skandinavi­ske konkurrent SAS, som kan håbe på at få flere kunder, vurderer aktieanaly­sechefen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark