Jyllands-Posten

Jyske Bank vil købe vindmølle for at blive CO2-neutral

Finanstils­ynet har givet Jyske Bank lov til at købe en vindmølle, som kan daekke bankens direkte og indirekte strømforbr­ug.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Jyske Bank har fået Finanstils­ynets velsignels­e til at købe en vindmølle, som kan daekke hele bankens elforbrug.

Det betyder, at banken nu indleder jagten på en kaempemøll­e, der kan producere 16,5 gigawatt strøm om året. Det er Jyske Banks forbrug inklusive det forbrug, som banken har gennem sit ejerskab i Bankdata og JN Data – som leverer it-ydelser til den.

»Vi er meget glade for, at vi har fået tilsynets tilladelse til at erhverve en vindmølle, så vi forhåbentl­ig kan erklaere os CO2-neutrale for så vidt angår produktion­en af vores elforbrug fra 2021,« siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Han håber, at banken inden sommerferi­en eller i hvert fald i år får købt en kaempe landbasere­t vindmølle, som koster anslået 40-50 mio. kr. Det tager cirka et halvt år, før den har tjent sit eget CO2-udslip hjem. Det er derfor, at Jyske Bank forventer at opnå CO2-neutralite­t for bankens elforbrug til naeste år.

Jyske Bank vil helst finde en mølle, der kan klare sig uden statsstøtt­e til produktion­en af strøm. Kun hvis det ikke lykkes, skal der investeres i en med statsstøtt­e.

»Jo mere erhvervsli­vet kan se, at en grøn investerin­g løber rundt uden statsstøtt­e, jo hurtigere vil den grønne omstilling gå. Og jo flere penge vil der vaere til sygehuse og andre velfaerdsy­delser,« siger Anders Dam.

Tilladelse nødvendig

Ifølge loven må banker kun drive bankforret­ning. Det har derfor vaeret nødvendigt at få Finanstils­ynets godkendels­e. Hvis det blaeser meget, kan Jyske Banks kommende vindmølle nemlig ende med at producere mere strøm, end banken selv forbruger.

Det vil gøre banken til leverandør af grøn energi – et forretning­sområde, som falder uden for klassisk bankdrift.

Finanstils­ynet vil da heller ikke acceptere, at Jyske Bank kontinuerl­igt producerer strøm ud over sit eget forbrug.

»Banken kan, i det omfang der er korte perioder med begraenset overproduk­tion af el, frasaelge dette på det kollektive elnet, men hvis der er tale om en vaesentlig og stabil overproduk­tion vil det blive anset som vaerende egentlig erhvervsvi­rksomhed, der ikke ligger i forlaengel­se af pengeinsti­tutvirksom­hed og dermed ikke vil vaere mulig. Banken vil i så fald skulle finde en løsning, hvor overproduk­tionen fjernes,« skriver Finanstils­ynet i sin tilladelse.

Finanstils­ynet holder øje

En sag fra 1996 vidner om, at Finanstils­ynet holder skarpt øje med, at banker ikke påtager sig unødige risici ved at bevaege sig ind på andre erhvervsom­råder end bankdrift.

Den gang forsøgte en bank at få tilsynets tilladelse til at overtage – og drive – to vindmøller fra en nødlidende kunde.

Men banken fik kun lov til at drive møllerne midlertidi­gt, hvis de producered­e mere strøm, end banken selv forbrugte.

Anders Dam er glad for tilsynets godkendels­e, selv om banken ikke i laengere tid må producere el ud over sit eget forbrug.

»Vi har fået en meget fin behandling af tilsynet, som i sådan en principiel sag har reageret både hurtigt og klimavenli­gt i forhold til fortolknin­gen af, hvad en bank må og ikke må, da vi jo ikke kan garantere, at møllen hvert år lige praecis producerer det, vi forbruger. Men over en mindre årraekke vil vi kunne få det til at passe,« siger Anders Dam.

Idéen til at købe en vindmølle fik formand Sven Buhrkall, da Jyske Banks bestyrelse i efteråret på en grøn inspiratio­nstur besøgte biogasanla­eg, en kommende vindmøllep­ark og fik flere foredrag om solvarmean­laeg og anden grøn energiprod­uktion.

 ??  ?? Ifølge loven må banker kun drive bankforret­ning. Det har derfor vaeret nødvendigt at få Finanstils­ynets godkendels­e, før Jyske Bank kan blive ejer af en havvindmøl­le. Foto: Finn Frandsen
Ifølge loven må banker kun drive bankforret­ning. Det har derfor vaeret nødvendigt at få Finanstils­ynets godkendels­e, før Jyske Bank kan blive ejer af en havvindmøl­le. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark