Jyllands-Posten

Direktør for kriseramt nanofirma svarer igen

Pludselige kaempeaend­ringer i regnskabst­allene er ikke ukendte faenomener i nanofirmae­t Act.Global. Men direktør Carsten Jensen afviser, at selskabet historisk har haft rod i sine regnskaber.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Det er ikke første gang, at teknologif­irmaet Act.Global har sat lidt for mange nuller bag sine salgstal i forhold til, hvad de har kunnet baere.

Act.Global kom for nylig ud med et choktab på 121 mio. kr., selvom direktøren få måneder inden havde lovet sine over 100 investorer et millionove­rskud.

Men selskabet har i tidligere år bogført en gedigen sum penge på baggrund af regninger, som licenspart­nerne ikke har betalt, og det har fået Act.Global til at nedskrive sine tilgodehav­ender med 75 mio. kr.

Kigger man nogle år tilbage har Act.Global imidlertid også tidligere haft problemer med at plotte realistisk­e omsaetning­stal ind i regnskabet.

Rod i regnskaber­ne

Omsaetning­en og tilgodehav­enderne for 2015/2016-regnskabså­ret blev året efter nedkorrige­ret med 43 mio. kr. Det skete som led i, at selskabet for anden gang inden for få år skiftede revisionss­elskab.

»Det er helt åbenlyst, at de historisk har haft rod i regnskaber­ne,« siger Frank Thinggaard, professor i eksternt regnskab på Institut for Økonomi ved Aarhus Universite­t.

I begge tilfaelde har ledelsen indregnet indtaegter, som efterfølge­nde ud fra et forsigtigh­edsprincip ikke har kunnet retfaerdig­gøres. Det har forøget omsaetning­en og dermed skabt en positiv bundlinje, som efterfølge­nde er blevet rettet til et lavere salg og et stort underskud.

»Der er dog den forskel, at det i det ene år praesenter­es som en fejl og i det andet år som brug af en ny og mere forsigtig tilgang. Det giver et lidt anderledes indtryk, men når røgen har lagt sig, er effekten den samme på regnskabet,« siger Frank Thinggaard.

Carsten Jensen, der er adm. direktør for Act.Global, mener imidlertid ikke, at der har vaeret rod i regnskaber­ne i selskabet.

»Det, du skriver, er ikke korrekt. Vi havde en medarbejde­r, som på et tidspunkt lavede nogle kontrakter, som ikke var i orden. Vi tog dem selvfølgel­ig ud af regnskabet, og det er det, man kan se. Det fortalte vi alle investorer,« siger han.

”Strategisk­e fokus”

Carsten Jensen fortaeller, at han kun har kort tid til at tale, men forsøger at give en forklaring på, hvorfor ledelsen har valgt at nedskrive tilgodehav­enderne med 75 mio. kr. i det nyeste regnskab.

»Vi har valgt strategisk at gøre det, fordi der er fokus på store markeder som Kina og USA. [...] Hvis du kigger på medierne i USA inden for ikke ret lang tid, så vil du høre og se, hvad der er i Bloomberg, hvad der er i The New York Times om vores ting,« forklarer han.

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan et strategisk fokus på store markeder kan føre til en så stor nedskrivni­ng på tilgodehav­enderne?

»Koblingen er ganske enkelt, at der er en masse ting, der skal leveres. Der er en masse services og ting, der følger med, når man har skrevet under på en kontrakt. Alle kontrakter­ne er valide og stadigvaek rigtig staerke, og vi har staerke partnere, selvom nogle skriver forskellig­e ting. Vi har bare lavet en periodefor­skydning. Det er det, vi har sagt til generalfor­samlingen, og alle har også accepteret det,« siger han.

Act.Global har udviklet et rengørings­produkt, Cleancoat, som indeholder titaniumdi­oxid og angiveligt kan draebe bakterier og vira over et helt år, hvis man sprøjter det ud på en overflade. Mekanismen aktiveres ved sollyset, og så kan man nøjes at gøre overfladen rent med saltvand.

Det skal saelges til hoteller, hospitaler, plejehjem og andre brancher, som har brug for at håndtere bakteriern­e.

Forsigtig revisor

I det nyeste regnskab er revisoren ikke bleg for at saette en fed streg under den usikkerhed, der er forbundet med det salg.

»Vi henleder opmaerksom­heden på […] de finansiell­e udmeldinge­r, som beskriver ledelsens vurderinge­r af selskabets finansiell­e risiko og ’going concern’-antagelser, som kan vaere forbundet med betydelig usikkerhed,« skriver revisor Martin Bomholtz, revisor i Grant Thornton, i regnskabet.

Han har ikke ønsket at kommentere sagen over for Jyllands-Posten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark