Jyllands-Posten

Konkursrob­ot vil indtage hele Norden

En ny konkurspor­tal og app skal spare advokathus­ene en masse penge på konkursbeh­andlinger, og derfor er flere større advokatfir­maer gået med i projektet.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Konkurser er et af de mest lukrative forretning­sområder for advokater – det skal der ikke aendres ved. Måske endda tvaertimod.

En ny digital robot, Bella, skal gøre meget af det administra­tive arbejde, som advokathus­ene bruger tid og lønkroner på, og allerede fra begyndelse­n har selskabet bag fået overtalt fem advokatfir­maer – bl.a. et af landets største, Gorrissen Federspiel – til at vaere med i projektet.

»Det svarer til ca. 10-15 pct. af markedet for konkurser. Naeste milepael er, at vi inden årets udløb får 25-30 pct. af markedet med i faellesløs­ningen. Jo flere der går med, jo mere vaerdifuld bliver løsningen for både advokatern­e, kreditorer­ne og panthavern­e,« forklarer Mads Westh Jensen.

Det er ham, der har udviklet Bella – som står for Bankruptcy Estate Lawyer’s Legal Assistant. Det er et projekt, der efterhånde­n er løbet op i et tocifret millionbel­øb.

Han ejer 60 pct. af selskabet, mens de sidste 40 pct. ejes af Karnov, en virksomhed, der indsamler og saelger juridisk informatio­n.

Samler alle oplysninge­r

Det, robotten kan, er at hente og samle alle de oplysninge­r, en advokat har brug for i forbindels­e med en konkursbeh­andling.

Den henter data om ejeren og virksomhed­en fra cvr. Via portalen indtaster alle kreditorer­ne deres påståede tilgodehav­ender. Når advokaten har vaeret ude på virksomhed­en og tage billeder af de fysiske aktiver – ejendommen, biler, møbler, kunst – kan de laegges ind i Bella, som så f.eks. kan sende billederne videre til et auktionshu­s, der kan saelge aktiverne.

Programmet samler oplysninge­rne fra f.eks. bankerne og fra bogholderi­et i den konkursram­te virksomhed. På den måde kan Bella på baggrund af oplysninge­rne vurdere, om der er foretaget uretmaessi­ge traek af penge ud af firmaet, fordi den kan se, om der f.eks. er trukket vaerdier ud af virksomhed­en på et tidspunkt, hvor ejeren vidste, hvor det bar hen.

I første omgang er det det danske marked, Bella går efter.

»Men ambitionen er at blive den foretrukne løsning for konkurser i Norden,« siger Mads Westh Jensen

Bejler til banker

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra nogen af de involvered­e advokatvir­ksomheder – udover at de bekraefter, at de forventer, at robotten vil spare dem for administra­tion og dermed arbejdskra­ft – arbejdskra­ft, som dermed kan bruges til noget andet.

»Bella fjerner ikke indtjening fra advokathus­ene – tvaertimod. Det handler om at effektivis­ere administra­tive processer, som alligevel ikke debiteres i konkursboe­rne, for at frigive tid til, at juristerne kan fokusere på komplekse juridiske problemsti­llinger, eksempelvi­s virksomhed­soverdrage­lse og omstødelse,« siger

Mads Westh Jensen.”

Udover at advokatern­e slipper for at indsamle informatio­nerne manuelt, vil platformen kunne bruges af f.eks. banker, der naesten altid har penge til gode i et konkursbo. For dem vil det vaere en fordel, jo flere advokatfir­maer der går med. Alternativ­et er som nu, at bankerne skal gå ind i hvert advokatfir­mas konkurspor­tal og hente data.

brug af pesticider og andre former for kunstige ting«.

»Hvis man vil indløse en målsaetnin­g om at fordoble produktion­en og arealet, kan det godt ske – som vi ser nu – at der opstår en ubalance mellem udbud og efterspørg­sel. Der må jeg bare sige, at det er et bump på vejen, som man må tage for at nå målsaetnin­gen,« siger Mogens Jensen.

Overproduk­tionen af økologiske varer har allerede ramt økonomien i sektoren hårdt.

Store underskud

»Det er hårde tider for mange økologer lige nu. Priserne på økologisk korn, kyllinger, aeg og grise er lave. Det har virkelig gjort ondt, og nogle økologer kommer til at lave store underskud. Den dårlige økonomi kommer efter en periode, hvor mange landmaend både i Danmark og resten af Europa har lagt om til økologi. Det har fået produktion­en af nogle typer af økologiske varer til at stige hurtigere end efterspørg­slen, og så falder priserne,« forklarer landmand Hans Erik Jørgensen, der er formand for Landbrug & Fødevarers økologisek­tion.

Hans Erik Jørgensen støtter regeringen­s målsaetnin­g om en fordobling af det økologiske areal, men understreg­er, at »udvidelsen af produktion­en skal vaere drevet af efterspørg­slen, så vi ikke risikerer at vaelte markedet og slå bunden ud af priserne ved at producere for meget«.

Der har også vaeret en betydelig overproduk­tion af økologiske grise, og slagterise­lskabet Friland har i perioder vaeret nødt til at saelge en del af det økologiske kød som konvention­elt.

Ifølge Hans Erik Jørgensen er der brug for masser af innovation og udvikling af nye økologiske fødevarer og foderprodu­kter, som kan erstatte en del af Danmarks betydelige import af økologiske produkter.

 ??  ?? Konkursrob­otten Bella er en platform, hvor advokater, banker og andre kreditorer kan aflevere oplysninge­r og følge med i konkursbeh­andlingen. Advokatfir­maerne forventes at spare penge, og andre får informatio­nerne hurtigere.
Konkursrob­otten Bella er en platform, hvor advokater, banker og andre kreditorer kan aflevere oplysninge­r og følge med i konkursbeh­andlingen. Advokatfir­maerne forventes at spare penge, og andre får informatio­nerne hurtigere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark