Jyllands-Posten

Regeringen vil fordoble det økologiske areal trods massiv overproduk­tion

De seneste års hastige vaekst i det økologiske areal har ført til en betydelig overproduk­tion af isaer økologisk korn. Det får priserne til at styrtdykke. Alligevel fastholder regeringen en ambition om, at det økologiske areal skal fordobles de kommende å

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Trods massiv overproduk­tion af økologisk korn fastholder regeringen ambitioner­ne om at fordoble det økologiske areal i Danmark.

Det fastslår fødevaremi­nister Mogens Jensen. Han deltager i denne uge i verdens største økologimes­se, BioFach, i Tyskland for at saette skub i eksporten af økologiske varer.

Målet er at fordoble eksporten inden 2030, og den vaekst er tiltraengt, for den seneste tid er der i Danmark opstået en betydelig overproduk­tion af en raekke økologiske produkter, herunder isaer korn.

»Det er korrekt, at de seneste års store omlaegning­sbølge har resulteret i et overskud af økologisk foderkorn. Fra regeringen­s side tror vi imidlertid fortsat på målsaetnin­gen om at fordoble det økologiske areal inden 2030,« siger Mogens Jensen.

Regeringen har sammen med SF, Enhedslist­en og De Radikale fastlagt et mål om at »fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030«.

Massiv overproduk­tion

Det økologiske produktion­sareal er imidlertid allerede vokset med 100.000 hektar (plus 55 pct.) fra 2015 til 2018, og vaeksten er fortsat i 2019. Det har resulteret i en massiv overproduk­tion af isaer økologisk foderkorn, viser opgørelser fra landbruget­s rådgivning­scenter, Seges. Overproduk­tionen udgør omkring 75.000 tons svarende til 21 pct. af den totale produktion.

Økonomerne ved Institut for Fødevare- og Ressourceø­konomi, Ifro, har for nylig sat saerlig fokus på den økologiske overproduk­tion. I publikatio­nen ”Landbruget­s Økonomi 2019” konkludere­s det, at »økonomien i økologisk planteavl står over for en markant forringels­e de kommende år«.

Prisen på økologisk korn er faldet 40 pct. fra 2017 til 2019, og økologisk korn handles nu på samme prisniveau­er som konvention­elt korn.

»Baggrunden for dette prisfald er den bølge af omlaegning til økologi, der er foregået fra 2016 til 2019,« fastslår økonomerne fra Ifro.

De fremhaever, at der frem til 2018 var et underskud af økologisk korn, men det er »blevet vendt til et kornoversk­ud fra 2019 og frem. Ydermere er der ikke udsigt til, at dette overskud forsvinder lige med det samme«.

Omkring 85 pct. af det økologiske areal anvendes til produktion af foder – graes og korn. Der er imidlertid en vis sandsynlig­hed for, at forbrugere, som handler økologisk, også er blandt de forbrugere, der vil skaere ned på forbruget af kød og mejerivare­r for at vaere klimabevid­ste, påpeges det i

Ifro-rapporten. Det kan betyde, at der i fremtiden bliver brug for et mindre areal til foderprodu­ktion.

»I det hele taget er det måske lidt svaert at se, hvor efterspørg­slen til en fordobling af det økologiske areal skal komme fra,« lyder konklusion­en fra Ifro.

Fødevaremi­nister Mogens Jensen forklarer, at vaeksten først og fremmest skal vaere efterspørg­selsdrevet.

»Vi vil stimulere efterspørg­slen ved at øge forbruget af økologiske fødevarer i den offentlige sektor. Samtidig vil vi understøtt­e innovation. Der er brug for at få udvikle nye typer af økologiske varer – herunder økologisk graesprote­in, som kan erstatte en del af det økologiske sojaskrå, vi i dag importerer.«

Ifølge Mogens Jensen er det nødvendigt, at politikern­e fortsat er med til at drive vaeksten i økologien for at sikre »en fødevarepr­oduktion, der er grøn og i mindst muligt omfang behøver indeholde

Det er korrekt, at de seneste års store omlaegning­sbølge har resulteret i et overskud af økologisk foderkorn. Fra regeringen­s side tror vi imidlertid fortsat på målsaetnin­gen om at fordoble det økologiske areal inden 2030. MOGENS JENSEN, FØDEVAREMI­NISTER

 ??  ?? Fødevaremi­nister Mogens Jensen fastholder ambitionen om at fordoble det økologiske areal, selv om der lige nu er en betydelig overproduk­tion af isaer økologisk foderkorn. Foto: Jens Dresling
Fødevaremi­nister Mogens Jensen fastholder ambitionen om at fordoble det økologiske areal, selv om der lige nu er en betydelig overproduk­tion af isaer økologisk foderkorn. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark