Jyllands-Posten

Hård kritik af Nykredit: Hemmelig klausul binder banker i fem år

Nykredit har kraevet, at en stribe banker binder sig til finanskonc­ernens kapitalfor­valtning de kommende fem år. Kunderne er ikke orienteret om klausulen.

- KRISTOFFER BRAHM ALEXANDER BITSCH kristoffer.brahm@finans.dk alexander.bitsch@finans.dk

Nykredit bliver mødt af hård kritik fra flere sider, fordi finansgiga­nten med en hemmelig klausul har bundet en stribe banker til sig.

Sidste år købte Nykredit 75 pct. af kapitalfor­valteren Sparinvest for 2,2 mia. kr. af bl.a. 49 pengeinsti­tutter. Flere anonyme kilder bekraefter over for Jyllands-Posten, at der i forbindels­e med handlen blev udarbejdet en klausul, som binder stort set alle de saelgende banker til Nykredit i fem år.

Jyllands-Posten erfarer dog, at enkelte af bankerne har formået at slippe for klausulen. Det gaelder bl.a. Arbejderne­s Landsbank.

På den måde kan de frit vaelge de investerin­gsforening­er, som er bedst for deres kunder.

De andre banker har med klausulen forpligtet sig til at gøre Sparinvest til deres foretrukne kapitalfor­valter. Hvis der findes flere lige gode løsninger, der daekker deres kunders behov for kapitalfor­valtning, skal de benytte Sparinvest. Kun hvis Sparinvest er dårligere, må bankerne benytte andre kapitalfor­valtere.

Direkte adspurgt bekraefter Nykredit, at klausulen findes. Den oplysning har hverken Nykredit eller bankerne lagt frit frem tidligere.

Et kaempe problem

»En sådan binding er vanskelig at forsvare over for bankernes kunder og vidner om en tydelig interessek­onflikt. Det er i praksis ikke til at definere, hvornår en investerin­gsforening er dårligere, for det er et vidt begreb,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er en uafhaengig investerin­gsrådgiver og ekspert i investerin­gsforening­er.

Ifølge ham er klausulen et bevis på, at Nykredit og bankerne ikke i første omgang taenker på at varetage investorer­nes interesser, men mere ser på at sikre egen indtjening. Det til trods for, at der er indført nye og skaerpede regler, som fastslår, at rådgivning­en skal vaere i investorer­nes interesse. Det blev indført med de nye investorbe­skyttelses­regler, Mifid II, i 2018.

»Vinden blaeser i retning af bedre beskyttels­e af investorer­ne. Deres interesser skal stå øverst. Derfor er det kritisabel­t, at parterne laver sådan en aftale. Det lugter af, at den pris, som Nykredit betalte, skal betales hjem, og så må investorer­ne holde for,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

En anden uafhaengig økonomisk rådgiver kritiserer også den hemmelige klausul.

»Det er et kaempestor­t problem, at kunder ikke får oplyst, at de i realiteten er lukket ned i en kasse, der både kan vaere dyr og dårlig,« siger Carsten Engmann Jensen, der driver Pengeminis­teriet.

Han påpeger, at det kan vaere svaert at gennemskue for kunderne, hvad de reelt bliver rådgivet om.

»Det er klart, at hvis man går til en folkevogns­forhandler, så anbefaler han ikke en Morris. Men man ved, at det er en folkevogns­forhandler, der viser sit sortiment frem. Men i en bank kan man ikke gennemskue, at man i realiteten kun får VW tilbudt og ikke BMW eller andre. Det har man ikke en chance for at gennemskue,« siger han.

Helt almindelig­t

Nykredit kalder det »helt almindelig­t« med klausuler ved større handler.

»Langt de fleste saelgere ønsker fortsat at benytte Sparinvest som foretrukke­n partner på investerin­gsområdet, og det har de alle i aftalen tilkendegi­vet, at de vil i fem år efter salget. Enkelte af saelgerne havde konkrete ønsker om justeringe­r af aftalen, da de ønsker at fortsaette i Sparinvest-samarbejde­t, men blot i mindre grad. Alle vores samarbejds­partnere er efter samarbejds­aftalen frit stillet til at anbefale og saelge andre udbyderes produkter, hvis det er bedre for kunderne,« siger Peter Kjaergaard, chef i Nykredit Wealth Management.

Forbrugerr­ådet Taenk er på linje med de uafhaengig­e rådgivere.

»Reglerne er blevet skaerpet, så bankerne nu skal rådgive ud fra, hvad der er i kundens bedste interesse. Det er på kant med reglerne, når man med denne klausul også skal se på, hvad der tjener bankens aftaler. Det er kunden uvedkommen­de,« siger Vagn Jelsøe, vicedirekt­ør i Forbrugerr­ådet Taenk.

Han peger på, at bankerne burde lade kunderne vaelge frit, hvis to investerin­gsprodukte­r er lige gode.

»Som jeg har forstået det, skal banken med denne klausul anbefale det ene produkt. Det var ikke intentione­n med reglerne,« siger Vagn Jelsøe.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Finanstils­ynet.

»Om der kommer en afgørelse fra Finanstils­ynet, som siger, at det er en overtraede­lse af reglerne, tør jeg ikke sige. Men dette var ikke meningen med reglerne,« siger Vagn Jelsøe.

Det er et kaempestor­t problem, at kunder ikke får oplyst, at de i realiteten er lukket ned i en kasse, der både kan vaere dyr og dårlig. NIKOLAJ HOLDT MIKKELSEN, UAFHAENGIG INVESTERIN­GSRÅDGIVER

 ??  ?? Peter Kjaergaard er direktør i Nykredit Wealth Management. Han betegner det som »helt almindelig­t« med klausuler i forbindels­e med større handler. Foto: Stine Bidstrup
Peter Kjaergaard er direktør i Nykredit Wealth Management. Han betegner det som »helt almindelig­t« med klausuler i forbindels­e med større handler. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark