Jyllands-Posten

Naesten ingen rykker mellem den private og den offentlige sektor

Stats- og privatansa­tte skifter sjaeldent sektor. Det kan fordyre samarbejde­r mellem offentlige og private virksomhed­er og koste de private muligheder for at påvirke rammevilkå­r, vurderer eksperter.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

Selv om naesten hver femte dansker hvert år finder et nyt arbejde, sker meget få af jobskifter­ne mellem den offentlige og den private sektor. Antallet af lønmodtage­re, som årligt rykker på tvaers af de to sektorer, ligger således under 2 pct.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som fagforenin­gen Djøf har analyseret.

Den lave sektormobi­litet begraenser kendskab, respekt og tillid til hinanden på tvaers af offentlige og private virksomhed­er, advarer professor ved Statskunds­kab ved Aarhus Universite­t Lotte Bøgh Andersen.

Mangler de tre forhold, kan det give større omkostning­er, når private virksomhed­er arbejder sammen med det offentlige, påpeger hun og henviser i den forbindels­e til en undersøgel­se foretaget ved Roskilde Universite­t i 2018. Den viser, at omkostning­erne i visse brancher øges ved, at en privat virksomhed løser en opgave for det offentlige. Det gaelder bl.a. for rådgivning­sog byggefirma­er.

Traege til at skifte spor

»Manglende kendskab og respekt mellem offentlige og private organisati­oner, der har potentiale­t for at samarbejde, kan give dårligere opgaveløsn­ing, fordi parterne ikke erkender hinandens staerke sider og derfor ikke i optimal grad traekker på hinanden i opgaveløsn­ingen, hvor det er relevant,« siger Lotte Bøgh Andersen, som forsker i bl.a. ledelse og motivation.

Den lave andel af ansatte, der skifter sektor, kan også svaekke private virksomhed­ers muligheder for at opnå indflydels­e på egne vilkår, vurderer formand for de offentligt ansatte i Djøf Hanne Fugl Eskjaer.

»Lovgivning­en har stor betydning for virksomhed­erne. Bringer man ikke viden om lovgivning­sapparatet eller kommunale myndighede­r over til det private, misser virksomhed­erne muligheder for at påvirke regler og praksis. Det kan give dårligere rammevilkå­r,« advarer Hanne Fugl Eskjaer.

Hun vurderer, at faerre nye tanker og måder at løse opgaver på er en anden negativ konsekvens af den lave grad af mobilitet.

Isaer ledere er traege til at skifte sektor. Fra 2017 til 2018 – det seneste år med tilgaengel­ige tal fra Danmarks Statistik – gik kun 1,1 pct. af lederne fra enten den ene til den anden sektor. Det svarer til ca. 1.200 personer i alt. I samme periode rykkede godt 32.000 ansatte (2 pct.) uden ledelsesan­svar på tvaers af sektorerne.

Lars Hagerup, chef for klinisk it på Odense Universite­tshospital, har skiftet mellem den offentlige og private sektor fire gange i sin karriere. Han ser sine sektorspri­ng som et stort plus for sin ledergerni­ng.

»Man får en indsigt i, hvordan kunder, leverandør­er og rådgivere taenker. Derfor ved jeg bedre, hvad jeg skal spørge om i et samarbejde med leverandør­er. Jeg ser det som en fordel at kende begge tilgange,« siger Lars Hagerup.

Manglende kendskab og respekt mellem offentlige og private organisati­oner, der har potentiale­t for at samarbejde, kan give dårligere opgaveløsn­ing. LOTTE BØGH ANDERSEN, PROFESSOR, AARHUS UNIVERSITE­T

 ??  ?? Lars Hagerup er i sin chefstilli­ng i det offentlige motiveret af bl.a. stor kompleksit­et og de deraf følgende udfordring­er. Foto: Mads Frost
Lars Hagerup er i sin chefstilli­ng i det offentlige motiveret af bl.a. stor kompleksit­et og de deraf følgende udfordring­er. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark