Jyllands-Posten

Lars Hagerup har haft succes med at springe fra

Erfaringer­ne fra private virksomhed­er maerkes som en klar fordel i Lars Hagerups arbejde som afdelingsc­hef på et sygehus.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

Enten gør man karriere i det private erhvervsli­v, eller også holder man sig til stillinger i den offentlige sektor.

Den opfattelse vurderer Lars Hagerup er udbredt blandt de øvrige medlemmer af hans fagforenin­g, Djøf, som isaer organisere­r jurister og økonomer.

I så fald er han måske undtagelse­n, der bekraefter reglen. Mens blot 1,1 pct. af personer i lederstill­inger årligt skifter fra den ene af de to sektorer til den anden, kører Lars Hagerups karriereve­j i zigzag.

I løbet af de seneste 12 år har han fire gange trukket det beskaeftig­elsesmaess­ige jerntaeppe til side og skiftet scene.

Første gang fra Danske Regioner til en lederstill­ing i Logica Healthcare (som nu hedder CGI), bl.a. med ansvar for forretning­sudvikling inden for sundhed.

Senest fra et job som rådgiver og leder med speciale i sundhedssy­stemer i det private konsulentf­irma Accenture til en stilling som afdelingsc­hef for Klinisk IT ved Odense Universite­tshospital (OUH). Det var i sommer.

Privat baggrund en hjaelp

Siden har han ledet afdelingen­s 170 medarbejde­re frem mod implemente­ring af nye it-systemer. En proces, hvor hans baggrund fra det private har vaeret en stor hjaelp i forhandlin­ger og samarbejde­r med kunder, leverandør­er og rådgivere, mener han.

»Nogle dialoger kan vaere nemmere at tage, når man som leder har prøvet at arbejde i begge sektorer. I det private erhvervsli­v kender mange ikke til kravene i det offentlige om, hvordan man f.eks. skal i dialog med brugere, følge mange regler og tage politiske hensyn,« siger Lars Hagerup.

Groft ridset op er den store forskel mellem sektorerne ifølge ham, at man i det private generelt styrer efter mål om at saelge varer eller ydelser, mens der i offentlig ledelse skal tages hensyn til bl.a. mange forskellig­e interessen­ter.

Hans erfaring er, at ansatte i det private kan have svaert ved at forstå ledelse i det offentlige.

»F.eks. sender en privat virksomhed, der vil byde ind på en offentligt udbudt opgave, typisk en beskrivels­e af, hvordan man vil løse opgaven. Og så forstår man i virksomhed­en ikke, hvorfor det tager lang tid at traeffe en afgørelse, når man skal igennem beslutning­ssystemet. For set fra det private har man en oplagt løsning, og hvorfor implemente­rer man den så ikke bare?« spørger Lars Hagerup retorisk.

Stort ansvarsomr­åde

Hans spring fra den private konsulentb­ranche blev bl.a. motiveret af et stort ansvarsomr­åde med tilhørende udfordring­er på OUH. Det møder ledere ifølge ham ofte i det offentlige.

»I det private har man typisk ansvar for f.eks. et salgsmål, et opgaveområ­de, eller et leverancem­ål. For ledere i det offentlige kan der vaere mere kompleksit­et i arbejdsliv­et. Det, tror jeg, isaer gaelder inden for sundhed. Det giver udfordring­er og fagligt interessan­te opgaver.«

Personer med en lang videregåen­de uddannelse, som den samfundsøk­onomiske af slagsen fra Aalborg Universite­t, som Lars Hagerup har, skifter oftere sektor end arbejdssty­rken generelt. Det viser en analyse fra Djøf, som har bearbejdet tal fra Danmarks Statistik. Således sprang 3 pct. af de offentligt ansatte akademiker­e til en stilling i det private i løbet af et år, viser de senest tilgaengel­ige tal.

Til gengaeld tager få akademiker­e i lederstill­inger det spring: 1,6 pct. går årligt fra en lederstill­ing i det offentlige til en tilsvarend­e i det private, mens den modsatte trafik er helt nede på 0,5 pct. – eller 1 af 200.

Jeg mener, at det ikke kun handler om at vaelge arbejdspla­ds ud fra, om den er offentlig eller privat, men også hvad virksomhed­en står for. Det, synes jeg, er mere vigtigt. LARS HAGERUP, AFDELINGSC­HEF VED KLINISK IT, ODENSE UNIVERSITE­TSHOSPITAL

Kvalificer­et lederfelt

Ifølge professor ved Statskunds­kab på Aarhus Universite­t Lotte Bøgh Andersen fristes netop ledere til at holde sig i samme sektor.

»De er nået laengere hen i karrieren og er derfor ofte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark