Jyllands-Posten

Prisfesten på boligmarke­det fortsaette­r

Uanset om man ejer et parcelhus, en ejerlejlig­hed eller et sommerhus, ser det ud til, at der bliver en formuegevi­nst både i 2020 og 2021.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

De gyldne tider på boligmarke­det fortsaette­r. Det er regeringen, Nationalba­nken, vismaenden­e og realkredit­institutte­rne enige om.

Vurderinge­n er, at parcelhusp­riserne vil stige omkring 3 pct. i år. Kun Jyske Realkredit er mere forsigtig med en forventnin­g om 1,6 pct. Der er større uenighed om stigningen i 2021 – den svinger fra 1,7 til 3,5 pct., men det er ikke overrasken­de, da der er stor usikkerhed om prognoser, der raekker laengere frem end et år.

En stigning på 3 pct. er ikke småpenge. En bolig til 2 mio. kr. bliver således 60.000 kr. mere vaerd.

Nykredit har netop opdateret sin prisprogno­se, og den tegner et entydigt positivt billede af boligmarke­det i år og de kommende år.

Gyldne tider

Det er er svaert at finde en pil, der peger nedad på det buldrende boligmarke­d. Priserne på parcelhuse stiger nu i samtlige landsdele, og man skal ned på kommuneniv­eau for at finde markeder, der stadig har det skidt.

I to af tre kommuner steg priserne ifølge Boligsiden i 2019. Parcelhusp­riserne er nu steget otte år i traek, og på ejerlejlig­hedsmarked­et er priserne på få år steget 60 pct. – enkelte steder endda ca. 100 pct.

Markedet er begunstige­t af vaeksten i dansk økonomi, den ultralave rente, og at der er faerre boliger til salg. Ifølge Boligsiden er der i øjeblikket knap 48.000 parcelhuse, ejerlejlig­heder og sommerhuse til salg. For under et år siden – i april sidste år – var der ca. 55.000 boliger til salg. Det er en forskel på 7.000.

Parcelhuse

Rentefalde­t i 2019, der for alvor accelerere­de i sommermåne­derne, gav et løft i antallet af hushandler.

»I andet halvår saelges der normalt faerre huse, men ikke i 2019,« siger boligøkono­m i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Der blev solgt 50.507 huse. Det er det højeste antal på denne side af finanskris­en. Der er mere at komme efter i provinsen, men ikke så meget i de store byer. Storbypris­erne har simpelthen nået et niveau, hvor mange ikke kan vaere med laengere.

Nykredit forventer et nogenlunde uaendret antal hushandler, og det er altså på et højt niveau. Det presser priserne i vejret med 2,9 pct. i 2020 og 2 pct. i 2021.

»Det er lavere stigninger end de 4-5 pct., vi så i 2017 og 2018. Det skyldes, at fremgangen i højere grad traekkes af hussalg i provinsen, og at kreditstra­mninger og et højt prisniveau daemper prisudvikl­ingen i de dyreste områder,« siger Mira Lie Nielsen.

En anden lidt overrasken­de joker er, at der i september i år kommer nye realkredit­obligation­er, påpeger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig. Det gør der fast hvert tredje år, og kursen på de nye obligation­er ligger typisk mellem 1 og 1,5 pct. kurspoint under kursen på de gamle obligation­er.

Det lyder ikke umiddelbar­t af meget, men betyder, at det vil koste mellem 10.000 og 15.000 kr. mere om året at låne 1 mio. kr.

Ejerlejlig­heder

Ejerlejlig­hederne nød i den grad godt af rentefalde­t i slutningen af 2019, og det kunne aflaeses både i salg og priser. Men der er ikke så meget at komme efter laengere. Nykredit forventer prisstigni­nger i omegnen af 2 pct. både i år og naeste år.

Lånestramn­inger i storbyerne kunne for alvor maerkes i priserne i 2019. Dertil kommer stor usikkerhed om boligskatt­ereformen. Det var meningen, at den skulle traede i kraft i 2021, men den er blevet udskudt til 2024 på grund af it-problemer.

Her og nu kan det laegge en lille daemper på priserne, fordi køberne ikke laengere er under tidspres. Det specielle ved skatterefo­rmen er, at den kun rammer dem, der køber, efter at den er trådt i kraft. De har nu yderligere tre år at løbe på.

På laengere sigt regner både Realkredit Danmark og Nykredit med, at udskydelse­n af reformen, der i høj grad rammer lejlighede­rne, vil vaere god for markedet.

»Tidligere forventede vi prisfald i de kommende år, men nu tror vi på prisstigni­nger i alle fire store byer,« siger Mira Lie Nielsen.

Sommerhuse

Sommerhuse­ne er og bliver en solstråleh­istorie. Priserne er 10 pct. højere nu end for blot et år siden. Det betyder, at den gennemsnit­lige kvadratmet­erpris er 16.701 kr.

Det går strygende med salget, selv om det har ligget højt i en årraekke. I 2019 tog det et nøk opad til 10.228 solgte sommerhuse. Det er det højeste antal i 12 år.

I realkredit­institutte­rne forventer man fortsat mange sommerhush­andler i 2020 og 2021, og det vil understøtt­e priserne. Nykredit regner med, at priserne stiger 3,1 pct. i år og 2 pct. i 2021.

»Det er paene, men ikke prangende prisstigni­nger. Går vi tilbage til perioden 20032005, hvor antallet af sommerhush­andler også steg kraftigt, så steg priserne med hele 15-23 pct årligt i de år,« fortaeller Mira Lie Nielsen.

 ??  ?? Der kom for alvor gang i boligmarke­det i 2019, og udviklinge­n forventes at fortsaette de kommende år.
Arkivfoto: Thomas Borberg
Der kom for alvor gang i boligmarke­det i 2019, og udviklinge­n forventes at fortsaette de kommende år. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark