Jyllands-Posten

Topchefer får lang line på børsen

Livet som børsnotere­t selskab er blevet lidt nemmere i denne regnskabss­aeson. Men spørgsmåle­t er, om det varer ved.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det er den travleste tid på året for bestyrelse­smedlemmer­ne i de største danske børsnotere­de selskaber. Det er i disse uger, at årsregnska­bet for et plagsomt 2019 aflaegges, mens budgettern­e for indevaeren­de år praesenter­es for de kritiske investorer.

Det er en balancegan­g af usete dimensione­r. De aktuelle udfordring­er med en verdensøko­nomi i lavt gear, truende handelskon­flikter og en uforudsige­lig draebervir­us i Kina modvejes af en generel sund fremgang i den underligge­nde forretning, nye innovative produkter og effektiv drift.

Men denne regnskabss­aeson har alligevel adskilt sig fra de forrige ved aktiekøber­nes overrasken­de positive og optimistis­ke syn på fremtiden. Selv om der er det samme i glasset, er det i år mere halvfuldt end halvtomt.

Det er en slidt kliché, men det indrammer meget godt stemningen blandt børsinvest­orerne, der naesten over en bred kam giver topledelse­rne en chance mere for at vise, at alting bliver bedre, vaeksten kommer, og indtjening­en i det mindste følger med. Det kan med andre ord siges, at topchefern­e i 2020 har fået laengere line end tidligere.

Høreappara­tkoncernen Demant havde i 2019 et forfaerdel­igt år med et skraekkeli­gt cyberangre­b, der satte forretning­en måneder tilbage.

Nu er optimismen vendt tilbage, mens selskabet også går ind i det hurtigt voksende headsetmar­ked, som isaer aerkerival­en GN Store Nord profiterer af. I Danske Bank var udsigterne for 2020 lige så dårlige som forventet, men fokus bevaegede sig hurtigt til forventnin­gen om store besparelse­r i 2021. Enzymprodu­centen Novozymes kan ikke finde vaekstgear­et, men det tror aktiemarke­det, at den nye topchef, Ester Baiget, kan.

Der er noget med tiltroen til de mange nye topchefer i de største og tungeste aktier. Juan

José Gonzalez har allerede sendt medicosels­kabet Ambu ud på adskillige rutsjeture, men fald i indtjening­en blev fejet bort af udsigten til en snarlig opjusterin­g af resultatpr­ognosen.

I smykkevirk­somheden Pandora har Alexander Lacik vinden i ryggen, selv om ingen kan påstå, at den igangvaere­nde turnaround kan se mållinjen endnu. Det hjaelper selvfølgel­ig, at aktiekurse­n er banket tilbage til Stenaldere­n, og at der ikke skal så meget til for at løfte den lidt.

Lundbeck-aktien bliver holdt oppe af håbet om en snarlig godkendels­e af det migraenemi­ddel, der kom med i sidste års overtagels­e af amerikansk­e Alder. Det var Deborah Dunsires første markante tiltag for at forbedre vaekstpote­ntialet i Danmarks naeststørs­te medicinalk­oncern.

I vindmøllep­roducenten Vestas fik Henrik Andersen først på dagen for offentligg­ørelse af årsregnska­bet en kold afklapsnin­g af aktiemarke­det, men det vendte på en tallerken, da den danske topchef fik mulighed for at forklare sammenhaen­gen mellem den høje vaekst og en stagnerend­e lønsomhed.

Der er ikke mange andre måder at forklare fondsbørse­ns blide fløjlshand­sker på, end at investorer ser mere ud ad forruden, end de lader sig påvirke af de ulykker og brudte løfter, som de kan iagttage i bakspejlet. It-konsulente­rne i Netcompany kom med André Rogaczewsk­i i spidsen på børsen i 2018 med et løfte om at vokse forretning­en med 25 pct. om året, som det havde bevist til overflod i de foregående tre år.

Men det måtte den højt profilered­e topchef aede i sig et par gange sidste år, uden at det dog fik synderlige konsekvens­er for en aktiekurs, der er fordoblet siden børsdebute­n. Netcompany erobrer stadig store markedsand­ele og tjener masser af penge, men det aendrer ikke på, at investorer­ne ikke har fået, hvad de er blevet stillet i udsigt.

Børsinvest­orerne hører lige nu, hvad de vil høre. Men det bliver de naeppe ved med.

Når indtjening­en slet ikke kan følge med aktiekurse­rne, opstår der som regel et forventnin­gspres, der kan udvikle sig til et problem. Det betyder, at de såkaldte multipler, der netop beskriver forholdet mellem den årlige indtjening og børsvaerdi, stiger, og det kan kun tildeles en blanding af lysere fremtidsud­sigter, højere tillid til ledelsen og i mange tilfaelde investorer­nes øgede investerin­ger i aktier. Men det bunder også i en grundlaegg­ende honorering af kvalitet med bund i selskabern­es forretning­smodeller på trods af diverse udfordring­er. Der er ingen tvivl om, at her har vaekstivri­ge selskaber en fordel.

Selektiv hørelse er et velkendt faenomen. Børsinvest­orerne hører lige nu, hvad de vil høre. Men det bliver de naeppe ved med.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark