Jyllands-Posten

Derfor er SAS’ kampagnevi­deo fantastisk – ikke forraederi­sk

SAS’ omstridte video er på alle måder en kommunikat­iv genistreg, mener brandingek­spert Karim Frølund Jarrar.

- KARIM FRØLUND JARRAR Brand director, Pravda A/S

Med den nye kampagnevi­deo ”SAS – What is truly Scandinavi­an?” har SAS overgået sig selv. Videoen, der er den ottende inden for brandingun­iverset We Are Travelers, er på alle måder en kommunikat­iv genistreg.

Til trods for det er internette­t rødglødend­e af vrede kommentare­r, og SAS er endt i et vaskeaegte stormvejr.

I kampagnevi­deoen stiller SAS spørgsmål ved mange af de ting, vi anser som aerkeskand­inaviske – fra kötbullar til wienerbrød. Alt er en kopi. Noget, som rejselystn­e skandinave­re gennem tiderne har taget med hjem – som videoens speaker så flot fremhaever: »In a way, Scandinavi­a was brought here. Piece by piece. By everyday people who found the best of our home. Away from home.«

Kritikken beror i høj grad på, at filmens budskab negligerer ”indfødte” skandinave­res historiske betydning og rolle for vores del af verden.

Spørgsmåle­t er, om folkene bag videoen helt har fejlvurder­et målgruppen? Falder de i virkelighe­den skandinave­rne i ryggen?

Spørger du mig, er svaret krystalkla­rt: på ingen måde!

Budskabet er derimod en kaempe hyldest til Skandinavi­en og de folk, der altid har boet her.

Pointen er bl.a. billedligt manifester­et i en kort sekvens i filmen, hvor man ser en fuldkommen formfulden­dt designstol. I konteksten indkapsler stolen på alle måder essensen af vores sublime evne gennem tiden til at foraedle og perfektion­ere input fra den store verden. Til at forfine og skabe løsninger, systemer og menneskesy­n, som resten af verden nu rejser til vores del af verden for at lade sig inspirere sig af. På den måde bliver filmen en patriotisk fortaellin­g, som er befriende inkluderen­de.

Konklusion­en, at SAS nu er endt i et regulaert stormvejr på internette­t, kan umiddelbar­t synes at vaere, at kampagnen er fejlslagen.

Måske endda skadelig for SAS-brandet. Forståelig­t nok. Men sandheden er, at intet kunne vaere mere forkert.

Ved at stille spørgsmåle­t ”What is truly Scandinavi­an?” bevaeger SAS sig unaegtelig­t ind på en spillebane, som er politisk. For der er ingen tvivl om, at filmen baerer et politisk – om end sympatisk – budskab, som ikke alle er enige i.

Når det er sagt, er jeg overbevist om, at netop SAS’ kernemålgr­uppe af handelsrej­sende forretning­sfolk, der faerdes hjemmevant i globale sammenhaen­ge, på alle måder køber 100 pct. budskabet.

I fortaellin­gen om, at vi (kun) er mere i kraft af vores evne til at omfavne verden.

Til at indgå i graenseove­rskridende alliancer. Til at se ud over vores egen lille andedam.

Med det budskab tager SAS en klar holdning. En holdning, som gør, at flyselskab­et kommer til at stå for noget. Og når et brand tør at stå for noget, får det karakter. Noget, som målgruppen kan relatere til. Noget, som den kan identifice­re sig med. Noget, som kan vaekke sympati, loyalitet og store følelser. Og det er i sidste ende lige netop det, branding handler om.

Nu bliver det spaendende at se, om SAS ikke blot tør at stå for noget – men også tør at stå på mål for noget.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark