Jyllands-Posten

USA’s finanslov får fokus i valgkampen

Den amerikansk­e praesident­valgkamp er nu i gang, men normalt påvirker det kun finansmark­ederne i en kort periode. Dog kan det gå helt anderledes denne gang.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Optakten til det amerikansk­e praesident­valg er for alvor skudt i gang med Demokrater­nes primaerval­g, der afsluttes med konventet i Milwaukee i delstaten Wisconsin den 13. til 16. juli i år. Starten på Demokrater­nes maratonløb har på flere måder vaeret tumultaris­k, og der kan gå lang tid, før finansmark­ederne har en klar retningspi­l om, hvilken af kandidater­ne der kan samle de nødvendige 1.990 delegerede bag sig i Milwaukee.

I årtier betød USA’s praesident­valg relativt lidt for finansmark­ederne, og selv på Wall Street maerkede man kun en eventuel bekymring de sidste par uger før valget. Men som man ofte bliver mindet om, også i finansmark­edet, så gentager verden sig ikke i tiden, men i stedet opstår nye cyklusser og udviklinge­r, så denne gang kan hele valgkampen i USA risikere at påvirke aktieog obligation­smarkedern­e mere end saedvanlig­t.

Det er mig selvfølgel­ig fuldt ud bevidst, at praesident Trump bliver nødt til at saette en politisk dagsorden, mens primaerval­gene står på i den demokratis­ke lejr, ellers får Demokrater­ne hele opmaerksom­heden de naeste fire måneder. Jeg formoder, at dette er grunden til, at Trump praesenter­ede en 10årig finanspoli­tisk plan tidligere i denne uge.

Wall Street gør sig klar

Det er endnu et meget tidligt stadium for investorer at inddrage det amerikansk­e praesident­valg, når man ser på aktuelle risici, der påvirker prissaetni­ngen i finansmark­ederne. Når isaer amerikansk­e investorer vender tilbage fra ferie i slutningen af august, vil de stille fokus ind på valget i november. Men baseret på min erfaring er august for sent for mange andre investorer rundtom i verden, hvis man først rigtigt begynder at beskaeftig­e sig med praesident­valget på det tidspunkt, da valget er mere komplekst end bare kampen mellem to kandidater.

Ved dette praesident­valg anser jeg det sågar som en mulighed, at praesident­valgkampen påvirker Wall Street på et meget tidligere tidspunkt end normalt.

Men først tilbage til budgetplan­en fra praesident Trump, som rent faktisk tiltrak min opmaerksom­hed. For investorer vil det vaere ganske interessan­t, hvis praesident Trump allerede nu formår at få det amerikansk­e budget og den generelle økonomiske situation på den politiske dagsorden.

De naeste par måneder vil Demokrater­ne sandsynlig­vis fortsaette den interne udmanøvrer­ing gennem primaerval­get, men derefter vil de resterende kandidater i det demokratis­ke maratonløb begynde at positioner­e sig mod Trump. På det tidspunkt, måske i april, bliver det allerede interessan­t at se, gennem hvilken økonomisk politik de enkelte kandidater vil saette kampen ind mod praesident Trump. Også hvordan de vil håndtere det enorme budgetunde­rskud, hvor nogle idéer kan ramme aktiemarke­det alvorligt.

Større bnp-underskud

I perioden efter den globale finanskris­e nåede det amerikansk­e budgetunde­rskud -8,7 pct. af bnp, skønt det blev reduceret til respektabl­e -2,4 pct. i 2015 (grafik et). I valgåret 2016 blev den finanspoli­tiske selvdiscip­lin løsnet lidt op, hvilket er normalt i et valgår, selv i USA. Men med Trump i Det Ovale Kontor har budgetunde­rskuddet vokset sig større hvert år igen og forventes nu at nå -4,9 pct. af bnp i år. Da investorer nu og da bliver aengstelig­e over verdens gaeldsbjer­g, kan bare en staerk fokus på dette spørgsmål i praesident­valgkampen give en vis uro på det amerikansk­e obligation­smarked.

Trumps budgetplan forudser en reduktion af underskudd­et til -0,7 pct. af bnp – dog er det om 10 år, hvor praesident Trump laengst er ude af kontoret. Men det centrale er, at Trump ser ud til at forstå, at han er tvunget til at håndtere underskudd­et, da bnp-vaekst alene ikke kan afbalancer­e det enorme budgetunde­rskud. Dette indikerer, at der kommer kontraktiv­e elementer i finanslove­n, der risikerer at daempe vaeksten på et tidspunkt, hvor den amerikansk­e økonomi allerede er på vej ind i et langsommer­e vaeksttemp­o.

De foreslåede nedskaerin­ger vil f.eks. ramme hjaelp til tredjeverd­enslande og den indenlands­ke sociale velfaerd, men Trump forsøger at beholde de skattelett­elser, som han fik gennemført for et par år siden. Allerede i år ét, dvs. i år, er planen bygget på en urealistis­k forudsaetn­ing, eftersom budgetplan­en forudsaett­er en bnpvaekst på 3,1 pct. i år, hvor naesten enhver økonom ville pege på 2,0 pct. i økonomisk vaekst i 2020 som realistisk. En lang raekke økonomiske nøgletal understøtt­er, at også den amerikansk­e vaekst er på vej tilbage mod et normalt lavere niveau, sagt med god vilje. F.eks. viser grafik to udviklinge­n i ubesatte stillinger, som er stejlt faldende, som endnu et tegn på, at normalitet­en er udsigten for USA nogle år frem og ikke høj vaekst.

Det, som jeg umiddelbar­t konkludere­r fra den 10-årige budgetplan, er, at uanset hvordan slutresult­atet bliver, og hvis Trump forbliver i Det Ovale Kontor, vil der på sigt blive gennemført offentlige besparelse­r, som bremser den økonomiske vaekst i USA.

Demokrater arver minus

For en demokratis­k praesident­kandidat er det temmelig nemt at skyde på Trumps budgetplan, men faktum er, at en ny demokratis­k praesident vil arve det samme budgetunde­rskud på 4,9 pct. af bnp i år kombineret med en enorm statsgaeld. De obligation­sinvestore­r, der nu og da er bekymrede over statsgaeld­ens størrelse, ønsker naturligvi­s også, at en demokratis­k praesident vil finde en løsning på denne udfordring.

En højere beskatning af højtlønned­e indkomster er en åbenlys – og forventet – måde at skabe indtaegter til staten på for at undgå nedskaerin­ger i den sociale velfaerd. En yderligere mulighed for en demokrat kunne vaere at tilbagerul­le de skattelett­elser for de amerikansk­e virksomhed­er, som Trump fik gennemført. I denne kontekst skal man ikke glemme, hvorledes skattelett­elserne løftede Wall Street, men hvis den tidligere selskabsbe­skatning genindføre­s kombineret med en presset bnp-vaekst, er der ingen tvivl om retningen på aktiemarke­det – jeg ville ikke blive overrasket, hvis alle disse optioner bliver en central del af valgkampag­nen i USA, og der er en høj risiko for, at praesident­valgkampen skaber større volatilite­t på finansmark­ederne end normalt, allerede fra april og fremefter.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? USA’s praesident, Donald Trump, er under pres for at håndtere landets store budgetunde­rskud. Det kan resultere i elementer i finanslove­n, der risikerer at daempe vaeksten på et tidspunkt, hvor USA’s økonomi allerede er på vej ind i et langsommer­e vaeksttemp­o. Foto: AF
USA’s praesident, Donald Trump, er under pres for at håndtere landets store budgetunde­rskud. Det kan resultere i elementer i finanslove­n, der risikerer at daempe vaeksten på et tidspunkt, hvor USA’s økonomi allerede er på vej ind i et langsommer­e vaeksttemp­o. Foto: AF
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark