Jyllands-Posten

Den globale olieindust­ri er hårdt ramt af virusepide­mi

For første gang i mere end 10 år falder den globale olieefters­pørgsel. For Opec er udfordring­en, at organisati­onens oliepoliti­k er blevet kuldkastet af virusepide­mien.

- KELD LOUIE PEDERSEN LOUIEDK@FINANS.DK finans@finans.dk

Virusepide­mien i Kina er så lammende for kinesisk økonomi, at den globale olieefters­pørgsel i indevaeren­de kvartal ventes at falde med 435.000 tdr. i døgnet.

Det er første gang siden 2009, at der på kvartalsba­sis kommer et direkte fald i den globale olieefters­pørgsel, oplyser Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) i sin netop offentligg­jorte månedsrapp­ort.

Udviklinge­n i 1. kvartal får også IEA til at saenke forventnin­gerne til vaeksten i den globale olieefters­pørgsel for hele 2020 til 825.000 tdr. i døgnet, hvilket er 365.000 tdr. lavere end vurderinge­n for bare en måned siden, og den laveste vaekst siden 2011.

På oliebørser­ne i London og New York var reaktionen først faldende, siden svagt stigende priser.

»Før udbruddet af virusepide­mien var forventnin­gen, at Kina ville traekke en tredjedel af vaeksten i den globale olieefters­pørgsel i 2020, men på basis af de nu kendte informatio­ner vil Kina i bedste fald kun traekke en femtedel af den globale efterspørg­selsvaekst,« skriver IEA i rapporten.

Lagerbehol­dningerne

Faldet i olieefters­pørgslen vil uvaegerlig­t skabe problemer i de globale forsynings­kaeder, der må forventes at ville forplante sig året i gennem.

Allerede før virusudbru­ddet var det IEA’s vurdering, at verdensmar­kedet i 2020 ville blive praeget af et større udbud af olie på verdensmar­kedet, end efterspørg­slen berettiged­e til.

I januar producered­e medlemmer i Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) 28,86 mio. tdr. i døgnet, men på grund af det bratte fald i Kinas olieefters­pørgsel vil verden i indevaeren­de kvartal kun få behov for 27,2 mio. tdr. råolie fra Opec-landene.

Med andre ord vil organisati­onen hver dag producere 1,66 mio. tdr. i døgnet, som der ikke er efterspørg­sel til, og uden en yderligere produktion­sbegraensn­ing vil denne maengde olie skulle laegges på lager.

De seneste data fra USA’s energimini­sterium viser, at de kommerciel­le lagerbehol­dninger af råolie og olieproduk­ter i den forgangne uge voksede med 7,46 mio. tdr. eller mere end det dobbelte af de 3,2 mio. tdr., som markedet havde forventet.

Siden 2017 har Opec målrettet arbejdet på at tvinge lagerbehol­dningerne i industrila­ndene ned.

Det er sket gennem den aftale om at begraense olieproduk­tionen, der trådte i kraft den 1. januar 2017, og som siden er blevet udvidet til at omfatte 10 andre olieekspor­terende lande med Rusland i spidsen i det såkaldte Opec+samarbejde.

Opecs udfordring­er bliver ikke mindre af, at produktion­en uden for organisati­onens kontrol i år ventes at stige med 2,0 mio. tdr. i døgnet, og på trods af at råoliepris­erne siden årsskiftet er faldet med 20 pct., venter IEA ikke, at det i målbar grad vil påvirke udviklinge­n i skiferolie­produktion­en i USA, der tegner sig for en solid del af produktion­svaeksten uden for Opec.

Også Brasilien, Canada og Norge vil i år udvide olieproduk­tionen.

Aktuelt hjaelpes Opec af den skaerpede borgerkrig i Libyen, der har medført et dyk i olieproduk­tionen fra december til januar på 360.000 tdr. til 780.000 tdr. i døgnet.

Borgerkrig­en

I slutningen af januar advarede det libyske statsolies­elskab, National Oil Corporatio­n, om, at olieproduk­tionen i landet kunne blive sat i stå, hvis de stridende parter ikke indgår den våbenhvile, som der har vaeret forhandlet om.

I januar tog styrker under kommando af general Khalifa Haftar kontrollen med Libyens olieekspor­tterminale­r og rørledning­ssystemet, der bringer olien frem til terminaler­ne. Konsekvens­en har vaeret nedlukning af oliefelter og et deraf følgende dyk i produktion­en.

Flere af hinanden uafhaengig­e kilder saetter den libyske olieproduk­tion så lavt som 250.000 tdr. i døgnet i de første uger af februar. Hvis det er tilfaeldet, er taet på 1 mio. tdr. i døgnet forsvundet fra markedet i løbet af et par uger.

Ved at blokere for Libyens olieekspor­t forsøger general Haftar økonomisk at udsulte regeringen i Tripoli, der af FN anerkendes som Libyens legitime regering.

Haftar, der er amerikansk statsborge­r, støttes af bl.a. De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Egypten, der ser generalen som det bedste vaern mod, at Det Muslimske Broderskab skal vinde fodfaeste i Libyen. Frankrig, der officielt tilslutter sig kravet om en våbenhvile, støtter diplomatis­k Khalifa Haftar.

Rusland menes også at støtte general Haftar med paramilita­ere styrker, mens USA’s holdning synes mere ambivalent, bl.a. fordi praesident Donald Trump har ud

talt, at han ikke ønsker en amerikansk rolle i konflikten.

Borgerkrig­en i Libyen handler først og fremmest om at sikre sig kontrollen med landets olieproduk­tion og -eksport og dermed kontrollen med størstedel­en af Libyens økonomi.

Frem til Muammar Gaddafis død i 2011 producered­e Libyen taet på 1,6 mio. tdr. råolie i døgnet, og hvis der skabes ro i landet, er vurderinge­n fra de olieselska­ber, der dengang var operatører, at olieproduk­tionen vil kunne bringes tilbage til dette niveau og dermed bidrage til overfloden på verdensmar­kedet.

Oliepoliti­kken

For Opec er udfordring­en, at organisati­onens oliepoliti­k er blevet kuldkastet af virusepide­mien.

Ved det seneste Opec-ministermø­de i december var den politiske kalkule, at Opec og samarbejds­parterne i Opec+ skulle saenke olieproduk­tionen med 1,7 mio. tdr. i 1. og måske 2. kvartal af 2020, da det så ville kunne genskabe balancen på verdensmar­kedet i løbet af de to resterende kvartaler.

I disse dage pågår der konsultati­oner mellem landene i Opec+ om, hvorvidt produktion­en i 2. kvartal, der efterspørg­selsmaessi­gt er årets svageste, skal begraenses med 2,3 mio. tdr. i døgnet.

»Lavere oliepriser er ikke kun skidt for Opec og Opec+, men også for olieproduc­enter rundtom i verden. Isaer de amerikansk­e skiferolie­producente­r reagerer ofte hurtigt på prisaendri­nger, men vi anser det for usandsynli­gt, at virusepide­mien og dens konsekvens­er vil kunne påvirke olieproduk­tionen i USA før tidligst mod slutningen af året,« påpeger IEA i sin månedsrapp­ort.

Hvad der bør vaekke opmaerksom­hed, er ifølge IEA, at Saudi-Arabien og Kuwait står i begreb med at genoptage olieproduk­tionen i den neutrale zone, som begge lande gør krav på. Produktion­en i den neutrale zone har ligget stille i mere end fire år på grund af uenigheden.

»Planen er, at olieproduk­tionen i den neutrale zone skal nå 325.000 tdr. i døgnet inden årets udgang, hvilket forekommer realisabel­t. Da produktion­en ikke er omfattet af aftalerne i Opec, vil denne olie kunne produceres uden at blive ramt af en forlaengel­se af produktion­sbegraensn­ingsaftale­n ind i 2021,« fastslår IEA.

 ??  ??
 ??  ?? Ansigtsmas­ker er blevet billedet på den alvorlige coronaviru­s-epidemi, der har ramt Kina og en raekke andre lande. Foto: AP
Ansigtsmas­ker er blevet billedet på den alvorlige coronaviru­s-epidemi, der har ramt Kina og en raekke andre lande. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark