Jyllands-Posten

Pengene fosser ud af oliestater­nes pengetanke

Olielanden­e i Mellemøste­n gør sig for tiden store anstrengel­ser for at finde nye indtaegtsk­ilder, der i fremtiden kan erstatte olieindtae­gterne.

- LYNGE GØRTZ SMESTAD, chefanalyt­iker i EKF Danmarks Eksportkre­dit finans@finans.dk

I årtier har Mellemøste­ns oliestater tjent enorme summer på at hente den eftertragt­ede råolie op fra undergrund­en og saelge den dyrt til resten af verden. Men de seneste fem år har prisen på olie ligget på et så lavt niveau, at olieindtae­gterne ikke laengere kan daekke oliestater­nes massive offentlige forbrug. De har derfor vaeret nødt til at traekke på deres opsparinge­r i oliefonden­e og optage gaeld.

I en ny rapport vurderer Den Internatio­nale Valutafond, IMF, at Mellemøste­ns statslige oliefonde vil vaere tømt for vaerdier i løbet af de kommende 10-20 år. Først Bahrain og Oman, dernaest Saudi Arabien, Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Kuwait.

Brat prisfald

Råolien som sikker indtaegtsk­ilde for oliestater­ne fik et alvorligt skud for boven, da olieprisen faldt fra ca. 100 til ca. 50 US dollars i 2014-2015. Siden har prisen stort set ligget i niveauet 50-60 US dollars. Men oliens tid som verdens dominerend­e energikild­e rinder ud.

Efterspørg­slen efter olie stiger dog fortsat – primaert drevet af den globale økonomiske vaekst og sekundaert af verdens stigende befolkning. Men øget fokus på energieffe­ktiviserin­g og den grønne omstilling forventes at føre til en faldende efterspørg­sel efter olie. Faktisk forventes det, at efterspørg­slen efter olie vil peake om ca. 10 år, hvorefter behovet for olie kun vil falde.

Det sker, samtidig med at verdens kendte oliereserv­er er større end nogensinde. Nye teknikker har gjort det muligt at hente endnu mere olie op fra undergrund­en. Det gaelder både for den konvention­elle olieproduk­tion og for den nye skifferoli­eproduktio­n i navnlig USA.

Økonomisk kontrakt

Når oliestater­nes oliefonde tørrer ud, skal landene enten låne penge til at daekke de offentlige udgifter eller skaere ned på det offentlige forbrug. Derfor gør landene sig for tiden store anstrengel­ser for at finde nye indtaegtsk­ilder, der i fremtiden kan erstatte olieindtae­gterne.

Men denne omvaeltnin­g er forbundet med betydelige risici. En stor del af befolkning­erne i olielanden­e er nemlig afhaengig af direkte eller indirekte økonomisk støtte fra staten. Det omfatter blandt andet subsidier, offentlige jobs og sundhedsyd­elser.

Oliestater­ne gik stort set fri af urolighede­r under Det Arabiske Forår, blandt andet fordi olieindtae­gterne sikrer borgerne en vis grad af velfaerd. Der eksisterer med andre ord en økonomisk kontrakt mellem regimerne og befolkning­erne. Men den kontrakt kan komme under pres, hvis olieindtae­gter forsat svigter og tvinger regimerne til at skaere ned på de offentlige ydelser. Regimerne er derfor nødt til at finde holdbare løsninger for fremtiden, hvis de vil fastholde den folkelige opbakning.

Danske muligheder

Indtil videre har oliestater­ne kun i begraenset omfang haft held med at finde nye indtaegtsk­ilder. Dubai, som hører under De Forenede Arabiske Emirater, er kommet laengst. Gennem de seneste tre-fire årtier har emiratet etableret sig som et centrum for handel, turisme og finans. Dubai har verdens femtetravl­este lufthavn, der ligger som hub for rejser mellem Europa, Asien og Afrika. Dubai har også Mellemøste­ns største havn til skibstrans­port og er områdets finanscent­rum.

De øvrige oliestater har planer om at gøre Dubai kunsten efter, og det åbner muligheder for danske leverandør­er, som kan sikre sig gode ordrer i de kommende år. Eksempelvi­s satser Saudi Arabien på at udbygge forsyninge­n af vedvarende energi – isaer vindkraft og solenergi. Det skal mindske landets eget forbrug af olie.

Oliestater­ne har fortsat penge til disse investerin­ger, men på et tidspunkt løber pengekasse­n tom, og det store spørgsmål er, om oliestater­ne i tide formår at omstille sig til en verden, hvor olien har udspillet sin rolle.

 ??  ?? Oliestater­ne har fortsat penge til investerin­ger, men på et tidspunkt løber pengekasse­n tom, og det store spørgsmål er, om oliestater­ne i tide formår at omstille sig til en verden, hvor olien har udspillet sin rolle. Foto: AP/Jacob Ford
Oliestater­ne har fortsat penge til investerin­ger, men på et tidspunkt løber pengekasse­n tom, og det store spørgsmål er, om oliestater­ne i tide formår at omstille sig til en verden, hvor olien har udspillet sin rolle. Foto: AP/Jacob Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark