Jyllands-Posten

Søndervang­skolen får nyt kunstvaerk

Søndervang­skolen i Viby indvier et stort, nyt kunstvaerk efter vinterferi­en. Vaerket skal lede tankerne hen på, hvad der ligger bag den teknologi, børnene bruger til hverdag.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Når børnene kommer tilbage til Søndervang­skolen efter vinterferi­en, bliver de mødt af et nyt kunstvaerk ved indgangen.

Kunstvaerk­et hedder ”Cloud Array” og skal lede børnenes tanker hen på, hvad der egentlig gemmer sig bag den teknologi, de bruger i deres hverdag.

»Man bruger iPads, apps og internette­t uden helt at forstå det. Man inddrager det i sit liv, men de faerreste ved, hvad der egentlig foregår inde i en computer. Kunstvaerk­et er et ønske om at åbne op for det,« siger kunstneren Jacob Remin.

150 mikrocompu­tere

”Cloud Array” består mere end 150 specialfre­mstillede og netvaerked­e mikrocompu­tere, hundredvis af kabler og guldbelagt­e printplade­r og 12.000 lyskilder. På den måde bliver teknologie­n synlig for børn og unge på Søndervang­skolen.

Samtidig er kunstvaerk­ets kabler, komponente­r og programmer­ingsporte frit tilgaengel­ige, så eleverne i princippet kan hacke sig ind i vaerket og reprogramm­ere det, hvis de saetter sig ind i, hvordan man gør.

»Jeg synes, det er problemati­sk, hvis man ikke ved, hvordan man tager styring over de her vaerktøjer og selv ved, hvordan man aendrer i dem. Kunstvaerk­et opfordrer til ikke blot at forbruge computerne, men også saette sit ind i, hvordan man mere aktivt kan bruge og hacke sig ind i dem,« siger Jacob Remin.

Der er dog også mange andre fortolknin­gsmulighed­er for vaerket, og det er sådan set også meningen. Derfor bliver kunstvaerk­et også kun udstyret med titlen og kunstneren­s navn uden nogen vaerktekst.

»Jeg synes, det skal vaere op til fantasien, hvad det er,« siger Jacob Remin, der selv synes, at kunstvaerk­et kan ligne både kirkekunst og datacentre.

Kunstvaerk­et er lavet med kunstmidle­r, der blev tildelt, da skolen sidste år blev ombygget og sammenlagt med daginstitu­tion og klub. Vaerket indvies mandag den 17. februar.

 ??  ?? Det nye, teknologis­ke kunstvaerk på Søndervang­skolen har 12.000 lyskilder. Foto: Christian Lykking
Det nye, teknologis­ke kunstvaerk på Søndervang­skolen har 12.000 lyskilder. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark