Jyllands-Posten

Stjerner på vej mod Aarhus

Den 17. februar afslører Michelin-guiden årets stjerner til Nordens restaurant­er. Vi har talt med en Aarhus-restaurant, der har en stjerne, og en restaurant, der håber på at få en.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

var en helt almindelig fredag aften på gourmetres­tauranten Ghrelin, der ligger i Aarhus Ø. En enlig engelsktal­ende gaest havde booket bord.

»Vi taenkte ikke over, at han spiste alene. Det har vi tit forMicheli­n-guiden retningsfo­lk og stamkunder, der gør. Vi bemaerkede dog undervejs, at vedkommend­e spurgte meget interesser­et til maden og vinen og i det hele taget var meget opmaerksom på mange detaljer. Vi kunne godt maerke, at han havde passion for og viden om mad og vin, men han kunne jo vaere en almindelig gastroturi­st,« siger Jonas Langhoff, der ejer Ghrelin sammen med restaurant­ens to kokke Anders Kuk Kristensen og Nicklas Friis Nielsen samt forretning­spartner Søren Stensdal.

Først da gaesten havde betalt, afslørede han, at han kom fra Michelin-guiden.

»Når passion møder pasDet sion, opstår kemi, så både tjener og kokke havde en rigtig god dialog med ham, men da han fortalte, hvor han kom fra, og udleverede et dokument herfra, fik personalet da lige en klump i halsen,« fortaeller Jonas Langhoff.

»Vi begyndte straks at taenke på, hvordan vi havde praesteret den aften, om der var noget, vi skulle have gjort anderledes, men vi havde indtryk af, at vi havde leveret godt på vanlig vis, som vi gør hver aften, uanset hvem vores gaester er,« siger han.

Afsløring den 17. februar

Mandag den 17. februar offentligg­øres den nordiske udgave af Michelin-guiden,

Michelin Guide Nordic Countries 2020, og dermed hvilke restaurant­er der får eller mister stjerner. Det sker ved et arrangemen­t i den norske by Trondheim.

»Vi bygger ikke vores forretning op omkring saerlige hensyn til Michelin-guiden. Vi går efter vores gaesters ros. Men når man arbejder på vores niveau med så ambitiøse og dedikerede medarbejde­re, ville en stjerne da vaere en kaempe anerkendel­se og blåstempli­ng af det store arbejde, som vi laver hver dag,« siger Jonas Langhoff.

Michelin-guiden er tidligere blevet kritiseret for at favorisere de franske restaurant­er og det franske køkken, fordi er fransk, men den kritik er Jonas Langhoff ikke enig i:

»Jeg ser Michelin som den ypperste guide inden for gastronomi. De kommer godt rundt i landet nu og er profession­elle.«

En stjerne til Ghrelin vil få stor betydning både for restaurant­en og Aarhus Ø.

»En stjerne vil betyde, at vi skal holde os ekstra meget til ilden, fordi vi vil blive målt og vejet konstant. En stjerne mere til Aarhus vil også betyde meget for Aarhus Ø som ny bydel,« siger Jonas Langhoff.

Jeg ser Michelin som den ypperste guide inden for gastronomi. De kommer godt rundt i landet nu og er profession­elle. JONAS LANGHOFF, MEDEJER AF GHRELIN

Fire stjerner nu

Tre aarhusians­ke restaurant­er har en Michelinst­jerne på nuvaerende tidspunkt. Det er Frederiksh­øj, Gastromé og Domestic. Substans har også haft en stjerne, men er midlertidi­gt lukket, indtil restau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark