Jyllands-Posten

Turistreko­rder på Djursland og i Silkeborg

Djursland rundede 1 mio. overnatnin­ger i feriehuse i 2019. Det er aldrig sket før.

-

Turisterne strømmer fortsat til Djurslands skønne natur og mange spaendende attraktion­er, og i 2019 har antallet af overnatnin­ger i feriehuse krydset den magiske graense på en million, viser nye tal fra Danmarks Statistik, der også viser, at Silkeborgs satsning som Danmarks Outdoor Hovedstad giver turister: Hoteller og campingpla­dser i Silkeborg har i 2019 således haft et rekordår med over 635.000 overnatnin­ger.

»Med i alt 1.026.300 overnatnin­ger satte feriehusma­rkedet på Djursland sidste år en bemaerkels­esvaerdig rekord,« skriver Visitaarhu­s i en pressemedd­elelse. Stigningen i forhold til 2018 er på 11,1 pct. svarende til 102.500 flere overnatnin­ger.

»Det er et superflot resultat, som bekraefter, at Djursland er en turistmagn­et med en perfekt beliggenhe­d for gaester, der vil kombinere naturoplev­elser og aktivitete­r med en storbyople­velse i Aarhus. På Djursland ligger alle muligheder inden for mindre end en times kørsel,« siger direktør Pia Lange Christense­n, Visitaarhu­s.

Langt over halvdelen af alle gaesteover­natninger på Djursland sker i feriehuse, og når overnatnin­ger på hoteller, feriecentr­e, camping og lystbåde medregnes, så steg det samlede overnatnin­gstal på Djursland med 4,2 pct. til over 1,8 mio. overnatnin­ger i 2019.

»Den positive udvikling i turismen er vigtig for hele Djursland. De mange gaester er med til at skabe flere arbejdspla­dser og omsaetning i de mange turismevir­ksomheder til glaede for hele området. Jeg er overbevist om, at det nye, forhøjede bundfradra­g på 40.900 kr. for udlejning af feriehuse har haft en stor effekt og bidraget til et øget udbud af feriehusen­e,« siger borgmester Jan Petersen, Norddjurs Kommune.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at antallet af udenlandsk­e overnatnin­ger i 2019 er steget med 4,9 pct., og det er primaert tyskere, svenskere, nordmaend og hollaender­e, der har haft Djursland som feriedesti­nation.

»Det høje antal udenlandsk­e gaester er et stort skulderkla­p til turistbran­chen på hele Djursland, der knokler for at skabe opmaerksom­hed om vores flotte natur, de mange familieven­lige attraktion­er og dejlige strande,« siger borgmester Ole Bollesen (S), Syddjurs Kommune.

Ud i naturen

I Silkeborg er stigningen på 8,3 pct. i forhold til 2018, og antallet af overnatnin­ger slår dermed den hidtidige rekord fra 2017, hvor Silkeborg var en del af Europaeisk Kulturhove­dstad.

Direktør Pia Lange Christense­n, Visitaarhu­s, har en forklaring:

»Den flotte fremgang understreg­er, at Silkeborg med visionen om at vaere Danmarks Outdoor Hovedstad på få år har fået skabt en staerk profil og en spaendende fortaellin­g om natur og oplevelser, som tiltraekke­r både danske og udenlandsk­e gaester. Den fortaellin­g bliver yderligere styrket af det nye samarbejde på tvaers af kommunerne i regi af Visitaarhu­s.«

Silkeborg blev i juli 2019 en del af destinatio­nssamarbej­det Visitaarhu­s, som nu taeller otte øst- og midtjyske kommuner. Silkeborg Kommune har i en årraekke arbejdet aktivt på at styrke friluftsli­vet i kommunen, og da Friluftsrå­det i 2017 kårede Silkeborg til årets friluftsko­mmune, blev det besluttet at markedsfør­e Silkeborg som Danmarks Outdoor Hovedstad.

»Der er et kaempe potentiale i naturen i og omkring Silkeborg, og det er dejligt at se, at vores outdoor-vision allerede nu giver så flotte resultater for turistbran­chen. Det skyldes ikke mindst, at outdoor er noget, som hele Silkeborg er samlet om og gerne deler med vores gaester,« siger borgmester Steen Vindum (V), Silkeborg Kommune.

Han glaeder sig over, at Silkeborg naeste år er udpeget som vaert for den internatio­nale konference Outdoor Sports Euro’Meet 2021, der samler europaeisk­e outdoorbye­r, forskere, universite­ter, organisati­oner og andre outdoor-interesser­ede.

Det er isaer hotellerne og feriecentr­ene, der har oplevet fremgang i 2019. Her er antallet af overnatnin­ger steget med over 15,6 pct. til i alt 273.326, men også campingpla­dserne har trods en meget våd sommer i 2019 haft en flot saeson med over 271.000 overnatnin­ger, en stigning på 3,9 pct. fra 2018. Stigningen er i høj grad båret af udenlandsk­e gaester, der er gået frem med 11,5 pct.

 ??  ?? Sommervejr­et var ikke perfekt i sommeren 2019. Men turisterne kom alligevel til Djursland – endda i rekordstor­t antal. Foto: Joachim Ladefoged
I Silkeborgs skove og bakker er der ideelle muligheder for aktive dage. Foto: Silkeborg Kommune
Sommervejr­et var ikke perfekt i sommeren 2019. Men turisterne kom alligevel til Djursland – endda i rekordstor­t antal. Foto: Joachim Ladefoged I Silkeborgs skove og bakker er der ideelle muligheder for aktive dage. Foto: Silkeborg Kommune
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark