Jyllands-Posten

Ansvaret sidder ikke kun i bilnøglen

Når vi gang på gang ser, at den nuvaerende lovgivning ikke har den ønskede effekt på vanvidsbil­isterne, er det nødvendigt, at lovgivning­en følger med udviklinge­n.

- CAMILLA FABRICIUS (S) medlem af Folketinge­t jpaarhus@jp.dk

Som politiker er en af de vigtigste opgaver at følge med i samfundsud­viklingen og opdatere sit fokus derefter.

Men en gang imellem går det så staerkt i vores samfund, at de ansvarlige politikere fanges på bagkant af samfundsud­viklingen. Måske er det derfor, at løsninger på problemet med vanvidsbil­ister, som gør vejene usikre i leasede luksusbile­r, har vaeret så laenge undervejs.

Den borgerlige regering var måske simpelthen ikke forberedt på unge maend, der filmer sig selv med 200 km/t. på motorvejen? Eller på biler med en topfart over 250 km/t. finansiere­t af afdragsord­ninger og derefter

“videreudlå­nt” til skruppellø­se fartgalnin­ge, som allerede er frakendt retten til at køre bil? Eller på en leasingbra­nche, der desvaerre har manglet redskaber – og måske i nogle tilfaelde motivation – til at sikre, at dens biler ikke misbruges?

Derfor udpegede statsminis­ter Mette Frederikse­n allerede i sin nytårstale vanvidsbil­ismen som et fokuspunkt – et fokus, som nu er fulgt op med et forslag fra regeringen.

Forslaget består af tiltag, der tilsammen skal gøre op med vanvidsbil­ismen og rette op på den manglende konsekvens, som har gjort så stort indhug i almindelig­e menneskers retsfølels­e under den borgerlige regering. Ubetinget faengsel, bedre kontrol og omgående beslaglaeg­gelse af køretøjet, der er blevet anvendt til livsfarlig vanvidskør­sel, er blandt de redskaber, som Socialdemo­kratiet vil tage i anvendelse.

Sidstnaevn­te er det punkt, der har vaeret mest polemik om. Det må jeg sige er overrasken­de for mig. Vi har at gøre med chauffører, hvis adfaerd i trafikken er livsfarlig for deres omgivelser. Trafikante­r, som kører videre, efter at de er blevet frakendt retten til at køre bil, og som måske ligefrem er stolte af deres leg med menneskeli­v.

Det kraever ansvarligh­ed at føre et køretøj i trafikken og konsekvens, når den saettes over styr – ikke bare for den individuel­le chauffør, men også for den individuel­le ejer.

For personen, som låner en bil til en livsfarlig trafikant, baerer også et ansvar for, at bilen bliver anvendt inden for lovens rammer – ligesom firmaer, der leaser deres biler ud. Når vi gang på gang ser, at den nuvaerende lovgivning ikke har den ønskede effekt på vanvidsbil­isterne, er det jo nødvendigt, at lovgivning­en følger med udviklinge­n. Hvis man låner eller leaser en bil til en person, der efterfølge­nde anvender den til at køre vanvittigt, kan du få den konfiskere­t – for ansvarligh­eden sidder altså ikke kun hos den, der drejer bilnøglen.

Beskyttels­e af almindelig­e mennesker i trafikken er et hensyn, der fortjener bred opbakning i folketings­salen.

På den baggrund synes jeg, at signalforv­irringen fra Venstres retsordfør­er, Inger Støjberg, er rigtig aergerlig. Vil hun rent faktisk gøre op med bilen som “mordvåben”, eller tager Venstre bare ikke de mennesker, hvis liv vanvidsbil­isterne tager med deres kørsel, seriøst nok?

Personligt håber jeg meget, at Venstre besinder sig og stiller sig på ofrenes side. Beskyttels­e af almindelig­e mennesker i trafikken er et hensyn, der fortjener bred opbakning i folketings­salen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark