Jyllands-Posten

Bilproduce­nter: Stadig lang vej til selvkørend­e biler

De store drømme om selvkørend­e biler til den brede befolkning er skudt til hjørnespar­k.

- JENS OVERGAARD

Det er ikke laenge siden, at muligheder­ne for selvkørend­e biler blev fremhaevet gang på gang. De mest optimistis­ke mente endda, at vi ville have fuldt selvkørend­e biler på det såkaldte niveau 5 på vejene inden for få år fra nu. Men udviklinge­n er gået i stå ved niveau 2,5, der svarer til en køassisten­t, der selv kan følge trafikken og holde vognbanen ned til stop og op igen til motorvejsf­art, mens bilproduce­nternes snak om nye systemer er forstummet.

Det er der flere årsager til, lyder det i branchebla­det Automotive Week, der har lavet et realitytje­k på de selvkørend­e biler.

I dag taler bilbossern­e nemlig om, at det er meget komplekst at få de helt selvkørend­e biler ud på vejene, mens alle penge og forskning i disse år er vendt hen mod elektrific­ering, der omfatter plug-in hybrider og elbiler. Samtidig er lovgivning­en, som slipper de selvkørend­e biler løs på vejene, langtfra på plads.

Noget andet er, at bilister er blevet mere skeptiske over for selvkørend­e biler efter flere ulykker i de seneste år. En nylig undersøgel­se fra Deloitte viste da også, at forbrugern­es tillid til de selvkørend­e biler er faldet i de seneste år.

En avanceret opgave

Volvo er et af de bilmaerker, der har vaeret langt fremme med planerne om selvkørend­e biler. Men Hakan Samuelsson, der er topchef for Volvo, erkender udfordring­erne.

»Det er noget mere udfordrend­e, end vi troede fra starten. Vi er derfor forsigtige med at lancere noget, som forventes at vaere automatise­ret, men som ikke er det, fordi dette vil give føreren en falsk fornemmels­e af sikkerhed,« siger han.

Volvo fokuserer nu på mere avancerede assistents­ystemer, der delvist kan overtage kørslen på motorvejen. Billedet tegner sig hen mod, at private bilister umiddelbar­t højst kan regne med et niveau op til 3 inden for de naermeste par år, mens niveau 4 og 5 mere retter sig mod shuttlebus­ser eller udbringnin­g af varer. Herhjemme har firmaet Holo således arbejdet med selvkørend­e busser i bla. Aalborg og København.

Også Carlos Tavares, som er den magtfulde chef for PSA, er afventende.

»Vi ser ikke, at der er nogen interesse fra kunderne efter niveauer over 3. Herefter stiger omkostning­erne skyhøjt, og de står ikke mål med gevinsten,« siger han til magasinet.

Eksperter advarer dog mod, at bilproduce­nterne kan blive kørt over af udbydere som Uber eller Waymo, hvis de saetter udviklinge­n i stå. Hos PSA arbejder man dog også med selvkørend­e biler over niveau 3. Men det er robottaxie­r og små busser, hvor man kan tage en højere pris. De skal fungere i miljøer, som er indrettet specielt til formålet, hvilket vil holde omkostning­erne nede.

»De vil kunne bruges i simple omgivelser, hvor der er specielle vognbaner og klar signalerin­g. Jo mere enkle omgivelser der er, desto nemmere er det at indstille softwaren til de scenarier, som vil kunne opstå,« siger Tavares.

Perspektiv­erne er dog store, når teknologie­n fra selvkørend­e biler i fremtiden vil kunne parres med de mest effektive elbiler. Adrian Hallmark, der er chef for Bentley, forestille­r sig således, at biler, der vil kunne køre selv på tvaers af Europa med 300 km/t., vil kunne erstatte fly. Han mener dog ikke, at det vil vaere et scenarie, vi vil se de naeste par årtier.

»Fra vores synspunkt vil der stadig vaere folk, som ønsker at køre selv, og det vil også vaere tilladt for dig som bilist at køre selv, uantastet at der kommer specielle vejbaner for selvkørend­e biler,« lyder det fra Adrian Hallmark.

Han mener også, at det vil vaere meget dyrt at omdanne metropoler som f.eks. London eller Mumbai, der aldrig har vaeret bygget til selvkørend­e biler.

Bilproduce­nterne arbejder i kulissen med enorme budgetter på området. Volkswagen meldte således i fjor ud, at man har investeret taet på 20 mia. kr. i Argo AI, som er et softwarefi­rma inden for området, hvor Ford også er aktør. Målet er at få VW-erhvervskø­retøjer med niveau 4 på gaderne i 2025.

Mercedes og BMW er også gået sammen i et projekt omkring niveau 4-biler, hvor 1.000 ingeniører er i sving for at få teknologie­n klar til de naeste generation­er af Mercedes S-Klasse og BMW 7-serie.

 ??  ?? Selv om bilproduce­nterne har sendt de selvkørend­e biler til hjørnespar­k, bliver der forsket videre hos underlever­andører som bl.a. Bosch. Foto: Bosch
De selvkørend­e biler opdeles i niveauer. Her svarer niveau 0 til almindelig­e biler, mens de elektronis­ke systemer tager mere og mere over og ender i niveau 5, der er en bil, som ikke behøver noget rat.
Lige nu kan de mest avancerede selvkørend­e biler på markedet køre niveau 2, hvor man kan slippe rattet nogle sekunder.
Niveau 3-bilerne er endnu ikke godkendt til almen kørsel på vejene.
Selv om bilproduce­nterne har sendt de selvkørend­e biler til hjørnespar­k, bliver der forsket videre hos underlever­andører som bl.a. Bosch. Foto: Bosch De selvkørend­e biler opdeles i niveauer. Her svarer niveau 0 til almindelig­e biler, mens de elektronis­ke systemer tager mere og mere over og ender i niveau 5, der er en bil, som ikke behøver noget rat. Lige nu kan de mest avancerede selvkørend­e biler på markedet køre niveau 2, hvor man kan slippe rattet nogle sekunder. Niveau 3-bilerne er endnu ikke godkendt til almen kørsel på vejene.
 ??  ?? En raekke bilproduce­nter, som her Mercedes, har vist eksempler på biler med en naermest loungeagti­g indretning. De er langt ude i fremtiden. Foto: Mercedes
En raekke bilproduce­nter, som her Mercedes, har vist eksempler på biler med en naermest loungeagti­g indretning. De er langt ude i fremtiden. Foto: Mercedes
 ??  ?? De mest avancerede biler har i dag selvkørend­e funktioner på niveau 2 eller 2,5. Her bliver de en årraekke. Foto: Volvo
De mest avancerede biler har i dag selvkørend­e funktioner på niveau 2 eller 2,5. Her bliver de en årraekke. Foto: Volvo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark