Jyllands-Posten

Smart genvej til mest mulig brugt bil for pengene

Vil du have mest mulig brugt bil for pengene, handler det om at finde de biler, der står i skyggen af de mest populaere modeller.

- CHRISTIAN SCHACHT

Hver gang der bliver solgt en ny bil, så bliver der solgt to brugte. Mange køber de helt klassiske modeller som naboens, men hvis man kigger sig lidt omkring, kan der vaere nogle helt andre biler, man kan gøre en god handel på og dermed få samme biloplevel­se, bare billigere. Det mener markedsana­lytiker Jan Lang fra Bilbasen.

»Helt overordnet har danskerne en tendens til at kigge på, hvad naboen har, og så købe en variant, der er lidt dyrere eller lidt smartere. Men hvis man taenker sig lidt om og ikke køber de her storsaelge­nde biler, så er det, at det her begreb ”skyggebile­r” kommer ind i billedet. Det er modeller, der står i skyggen af de populaere biler, alle vil have, så den snusfornuf­tige køber vil med fordel kunne kigge i retning af skyggebile­r,« siger han.

Skyggebile­r er stadigvaek fremragend­e biler, og det er fra maerker, som man måske ikke tror er hotte, men der er forskellig­e årsager til, at de blegner i forhold til de biler, man virkelig gerne have. Og der er mange forskellig­e versioner af skyggebile­r.

»Noget af det helt overordned­e er, at alle gerne vil have en SUV. Køberne vil ikke have det, som tidligere var storsaelge­re, altså de her mellemklas­sestationc­ars, og det betyder, at der er meget fine biler med masser af plads og et højt udstyrsniv­eau, der faktisk kan rumme plads til en barnevogn og en familie. Og det er blevet langt billigere end tidligere og isaer end de brugte SUV’er,« siger Jan Lang.

Undgå suv’er

Han mener, at stationcar­s eller femdørs biler ofte er skyggemode­ller

»Stationcar­s står i skyggen af SUV’er, og sedaner eller femdørs biler står i skyggen af dem begge, så de er faktisk ekstra interessan­te at kigge på,« mener markedsana­lytikeren.

Umiddelbar­t er der flere gode bud på skyggebile­r i mellemklas­sen.

»Hvis vi tager de storsaelge­nde biler, kan vi konstatere, at VW Golf er så populaer, at den saelger sig selv, og det samme er Kia Ceed og Skoda Octavia. De, der så står i skyggen, er bl.a. Seat Leon og Hyundai i30,« fortaeller Jan Lang.

Kia Ceed og Hyundai i30 er søstermode­ller og minder utroligt meget om hinanden. Ceed er populaer på det danske marked og står staerkt med syv års garanti, og så er der Hyundai i30, der virkelig er kørt ind i skyggen af Ceed – selv om de har stort set samme teknik. Hyundai har endda i visse tilfaelde bedre garanti på fem år, men uden km-begraensni­ng på 150.000 km som hos Kia.

»Jeg mener virkelig, at man skal kigge på Hyundai i30,« siger Jan Lang, der også har et andet bud på et godt køb.

»Den ukendte søster til VW Golf og Skoda Octavia er Seat Leon, og den står for alvor i skyggen af isaer Golf, der naermest er et ikon på brugtmarke­det. Sådan forholder det sig ikke med Seat Leon, så den er et rigtig godt køb,« siger han.

Seat Leon har et stort motorprogr­am, naesten nøjagtigt det samme som de to andre. Og pri

biler, som af den ene eller anden grund er billige.

»Der er Volkswagen Up, og stort set alt andet står i skyggen af den lille folkevogn. Der vil jeg gerne starte med endnu en Hyundai, nemlig i10. Den står godt i markedet og er faktisk ret billig. Den er et rigtig godt køb.«

En anden god mulighed er Opel Karl.

»Den er der jo naermest ingen, der har hørt om, i Danmark, men det er maerkets mindste model, og der kan man altså få en femdørs udgave med et fint udstyrsniv­eau, og igen koster de 20.000-25.000 kr. mindre end en tilsvarend­e Up. Det er en virkelig fin bil,« siger Jan Lang.

Minibiler

Selv i den populaere miniklasse er der masser af gode bud på skyggebile­r.

»Ja, naesten alle står i skyggen af Peugeot 208 og VW Polo, der dominerer klassen, men jeg vil isaer fremhaeve Ford Fiesta og Opel Corsa. Sidstnaevn­te er endda ekstremt billig at vedligehol­de,« siger Jan Lang.

 ??  ?? Opel Karl er en billig mikrobil, der står i skyggen af VW Up, som er markant dyrere på brugtmarke­det. Foto: Jens Overgaard
Opel Karl er en billig mikrobil, der står i skyggen af VW Up, som er markant dyrere på brugtmarke­det. Foto: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark