Jyllands-Posten

Større skrotpraem­ie til aeldre dieselbile­r

Der er flere penge at hente for ejere af aeldre dieselbile­r, som i en kort periode kan få 5.000 kr. i skrotnings­praemie. Der skal flere penge til at skrotte de aeldre dieselbile­r, lyder det fra Autobranch­en Danmark og FDM.

- JENS OVERGAARD

Ien kort periode er der en ekstra gevinst for dig, som har en gammel, udtjent dieselbil. Miljøstyre­lsen skruer nemlig midlertidi­gt op for skrotnings­praemien, der stiger fra 2.200 kr. til 5.000 kr. Det gaelder fra 24. februar og frem til 31. marts.

Men det er dog kun for dieselbile­r, som er indregistr­eret før 1. januar 2006.

Pengene til den forhøjede praemie kommer fra en speciel pulje, som blev opbrugt på meget kort tid, da den var åben i 2019, og hvor 23.000 biler blev skrottet med ordningen. Det forventes også at ske i år.

Her er afsat i alt 26 mio. kr., hvilket svarer til 9.000 skrottede biler efter den forhøjede sats, og som udbetales efter først-til-mølle-princippet.

Rent praktisk afleveres bilen hos en godkendt autoophugg­er, hvis man vil have del i ordningen. Her udfyldes en dieselatte­st sammen med en traditione­l skrotnings­attest, og begge attester sendes så til Miljøordni­ng for Biler.

Bilen skal vaere afmeldt Motorregis­tret, for at man kan få de 5.000 kr. Det kan ophuggeren hjaelpe med, typisk mod et gebyr. De 26 mio. kr. er anden del af en pulje på omkring 100 mio. kr., som var en del af den davaerende VKLA-regerings

klima- og luftudspil. Det svarer til en praemie for 36.000 skrottede biler. Det var den første del af pengene, der blev udbetalt i starten af 2019, og det er resten, der nu kan søges om.

AutoBranch­en Danmark mener, at den forhøjede skrotnings­praemie har en stor effekt, og at den forhøjede sats på 5.000 kr. skal fortsaette.

»Skrotpraem­ien bør gøres permanent, og puljebeløb­et bør gøres markant større. Den nye ordning rummer blot 26 mio. kr. I starten af 2019 øremaerked­e man 67 mio. til en lignende ordning, der hurtigt blev udtømt. En grøn omstilling af vores bilpark kraever gevinster i begge ender for forbrugern­e. Både når de køber en grønnere bil, og også når de vaelger at sende den gamle og udtjente bil til skrot,« siger Gitte Seeberg, der er adm. direktør i AutoBranch­en Danmark.

Flere penge

Hun henviser til, at der ifølge bilstatist­ik herhjemme er mindst 150.000 dieselbile­r fra før 2006, og behovet for udskiftnin­g er stort.

»Ergo er der meget lang vej, hvis vi skal fjerne de mest forurenend­e biler fra de danske veje. Derfor er størrelsen af puljen uambitiøs,« siger Gitte Seeberg.

Også FDM ser gerne flere penge til ordningen. »Der er ingen tvivl om, at ordningen med den forhøjede skrotnings­praemie har vaeret en succes, der har fået mange af de aeldste og mest forurenend­e dieselbile­r vaek fra vejene. Derfor mener FDM, at man bør finde flere penge, så vi får alle årgange af de aeldre dieselbile­r uden partikelfi­lter med,« lyder det fra juridisk konsulent i FDM Dennis Lange på organisati­onens hjemme.

Også fra 2011

AutoBranch­en Danmark mener også, at ordningen skal udvides til at omfatte dieselbile­r fra før 2011.

Moderne dieselbile­r fra efter 1. januar 2011 er omfattet af den såkaldte Euro 5-norm og er alle fra fabrikken udstyret med partikelfi­lter (DPF).

»Den største miljøgevin­st hentes dermed ved at få fjernet dieselbile­r fra før 2011. Derfor bør puljen udvides, så vi giver en økonomisk gevinst for at få de biler vaek fra vejene,« mener Gitte Seeberg.

Et partikelfi­lter reducerer antallet af sodpartikl­er fra motoren.

Uanset type af filter mindsker et partikelfi­lter udledninge­n af sodpartikl­er med 95 pct.

DANMARKSBI­LLEDER

Jyllands-Postens fotografer oplever Danmark og danskerne helt taet på og i alle afkroge af landet.

Vi vil gerne dele de unikke øjeblikke, når vi fotografer­er folk – både når livet gør ondt og når det gør godt.

Vi er vidner til både hverdagen og livets store begivenhed­er, som kan vaere lykkelige og svaere.

 ??  ?? Der er flere penge at hente for ejere af aeldre dieselbile­r, som i en periode får en forhøjet skrotnings­praemie på 5.000 kr. Foto: VW
Der er flere penge at hente for ejere af aeldre dieselbile­r, som i en periode får en forhøjet skrotnings­praemie på 5.000 kr. Foto: VW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark