Jyllands-Posten

Kurdere vil retsforføl­ge mistaenkte danske fremmedkri­gere i Syrien

Flere partier er klar til at yde økonomisk støtte til det kurdiske selvstyre i Syrien, som nu vil etablere en domstol og indlede retsforføl­gelse af mulige IS-krigere. Her er 10 bud på storbyer, der byder på begge dele.

- DENIZ B. SERINCI Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Det kurdiske selvstyre i Syrien melder sig klar til at retsforføl­ge ca. 10.000 mistaenkte Islamisk Stat-krigere – herunder danske statsborge­re – som bliver tilbagehol­dt i landet.

Retsforføl­gelsen skal begynde i marts, har Abdulkarim Omar, udenrigsan­svarlig for det kurdiske selvstyre i Syrien, meldt ud i en videoerkla­ering offentligg­jort på internette­t. Han bakkes over for JyllandsPo­sten op af Zelal Ceger, der er en af lederne i Tev-Dem, en paraplyorg­anisation for de kurdiske organisati­oner, som reelt styrer det kurdiske selvstyre.

Zelal Ceger beder direkte om hjaelp fra det internatio­nale samfund til at etablere en domstol:

»Vi har faengslet tusinder af jihadister fra hele verden, inklusive fra Danmark. Hvis landene ikke tager deres statsborge­re retur, bør de i det mindste støtte os økonomisk med at retsforføl­ge dem lokalt her.«

Ifølge PET er 12 danske statsborge­re aktuelt faengslet eller tilbagehol­dt i eller omkring konfliktzo­nen. Direkte adspurgt svarer kurderne, at man ikke har planer om at anvende dødsstraf, og på Christians­borg er flere partier klar til at støtte processen økonomisk.

»Det er garanteret ikke billigt. Derfor er det vigtigt, når vi ønsker at retsforføl­ge disse mennesker lokalt, at vi fra Vestens side er klar til at bakke op økonomisk,« siger udenrigsor­dfører Michael Aastrup Jensen (V), der er klar til at give de nødvendige millionbev­illinger, det måtte kraeve fra Danmark.

Også Enhedslist­en og DF er klar til at yde den fornødne økonomiske støtte.

»Vi beder regeringen om at kvittere og medvirke positivt til, at dette kommer op at stå hurtigst muligt, så der ikke bliver nogen forhindrin­ger fra dansk side,« siger retsordfør­er Peter Skaarup (DF).

Justitsmin­ister Nick Haekkerup kalder udspillet fra kurderne »interessan­t« og vil nu drøfte det med sine »europaeisk­e kollegaer«.

»Kurderne har jo ikke nogen rigtig stat her, så de kan ikke dømme os«

 ??  ?? Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark