Jyllands-Posten

Formand dømt for fupindsaml­inger til kraeftsyge

-

Projektet var baseret på 100 pct. frivilligt arbejde, og pengene ville gå ubeskåret til danske børn med kraeft.

Sådan lød det, når Foreningen for Danske Kraeftramt­e Børn kontaktede virksomhed­er for at få dem til at donere penge.

Men sandheden var en anden.

Langt de fleste af de indsamlede penge endte i lommerne hos foreningen­s formand og forskellig­e virksomhed­er.

Fredag blev formanden kendt skyldig i groft bedrageri ved Retten i Odense og idømt halvandet års faengsel. Det er dog kun tre måneder, der skal afsones, hvis han opfylder en raekke krav – bl.a. samfundstj­eneste. Den dømte får desuden konfiskere­t 2,275 mio. kr.

Også foreningen­s naestforma­nd var tiltalt for groft bedrageri, men blev frifundet i sagen. Begge tiltalte har under sagen naegtet sig skyldige.

Førte til lovaendrin­g

Ifølge anklageskr­iftet indsamlede Foreningen for Danske Kraeftramt­e Børn 4,7 mio. kr. i perioden den 20. maj 2016 til den 12. juli 2017 hos 3.300 private virksomhed­er.

Men af de 4,7 mio. kr. blev 4,2 mio. kr. overført til foreningen­s formand og forskellig­e virksomhed­er.

Politiet modtog den første anmeldelse i sagen i efteråret 2016. Et år senere blev de to maend sigtet, men først i efteråret 2019 blev der rejst tiltale.

Sagen var med til at skabe opmaerksom­hed omkring reglerne for indsamling til velgørende formål. Indtil 2019 var indsamling­er rettet mod virksomhed­er ikke omfattet af indsamling­sloven, som betød, at foreninger, der samlede penge ind hos virksomhed­er, ikke skulle offentligg­øre regnskaber eller følge såkaldte indsamling­setiske regler.

1. februar 2019 trådte en stramning af loven i kraft, så den i dag altså også omfatter indsamling­er hos private virksomhed­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark