Jyllands-Posten

Efter protest fra Kina: Jeppe Kofod afviser at blande sig

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Den danske regering vil ikke blande sig i, hvor folketings­medlemmer rejser hen.

Det understreg­er udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, efter at Jyllands-Posten onsdag kunne fortaelle, at Dansk Folkeparti­s Pia Kjaersgaar­ds besøg i Taiwan sidste år havde resulteret i en protest fra Kina.

»Folketings­medlemmer i Danmark kan selvsagt både rejse og tale frit samt mødes, med hvem de vil i deres egen kapacitet. Det blander regeringen sig ikke i eller har holdninger til. Det er et helt grundlaegg­ende og afgørende princip for det danske folkestyre, og det står regeringen selvsagt klippefast på,« skriver udenrigsmi­nisteren i en kommentar.

Utilfreds med udtalelse

Sagen bunder i, at Kina opfatter Taiwan som kinesisk. Derfor faldt det ikke i god jord, at Pia Kjaersgaar­d – der er tidligere formand for Folketinge­t – bl.a. mødtes med den taiwanske praesident, Tsai Ingwen.

En repraesent­ant fra den kinesiske ambassade udtrykte i en telefonsam­tale med Folketinge­ts direktør i oktober »utilfredsh­ed med, at man havde kunnet laese i taiwanske medier, at Pia Kjaersgaar­d under et besøg i Taiwan havde udtalt sig på en måde, som ambassaden fandt utilfredss­tillende,« fremgår det af et svar på en aktindsigt.

Resuméet omtaler ikke, hvad Kjaersgaar­d havde sagt.

Jeppe Kofod fastslår, at Danmark med den såkaldte ét-Kina-politik anerkender Kina og ikke Taiwan.

»I forhold til dansk udenrigspo­litik ligger det ligeledes fast, at Danmark fører en »étKina-politik«, som i øvrigt er bekraeftet af skiftende danske regeringer og af Folketinge­t. Kinas ambassade har, ligesom alle andre ambassader her i landet, mulighed for at ytre sig både offentligt og privat,« skriver han.

Netop på grund af ét-Kinapoliti­kken har Danmark ingen diplomatis­k forbindels­e med Taiwan, men driver dog et handelskon­tor i øens hovedstad, Taipei.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark