Jyllands-Posten

»Spøgelsesb­orgere« skaber usikkerhed om effekten af regeringen­s reform

Borgmestre tager sig til hovedet, efter nye tal om stor reformplan er kommet frem. »Jeg forstår ikke, hvad der foregår,« siger én. Ministeren beklager.

- MICHAEL HJØLLUND STEEN A. JØRGENSSEN michael.l.hjollund@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Fredag fik Vardes borgmester, Erik Buhl (V), sig en gevaldig overraskel­se: I stedet for at skulle aflevere godt 1 mio. kr. til andre kommuner, var regningen pludselig mangedoble­t til 37,4 mio. kr.

Her er forklaring­en: Da regeringen i slutningen af januar fremlagde sit udspil til en omfattende aendring af det kommunale udlignings­system, der omfordeler milliarder mellem kommuner på tvaers af landet, var Erik Buhl og de andre 97 borgmestre­s øjne saerligt rettet mod én tabel:

»Virkning af forslag til regeringen­s udlignings­reform,« lød overskrift­en, og her kunne hver borgmester så aflaese, om deres kommune skulle betale mere eller mindre i den kommunale udligning.

For nogle lød beskeden et minus på millioner. For andre et plus.

Regnestykk­et skulle vise forskellen mellem det nuvaerende udlignings­system i 2020 og konsekvens­en, hvis regeringen­s reform var vedtaget.

Men fredag kom det frem, at regnestykk­et ikke er den en til en-sammenlign­ing mellem det nuvaerende udlignings­system og reformfors­laget, som både borgmestre, opposition­en og offentligh­eden troede.

Spøgelser ved Vestkysten

Et af de mange parametre, der afgør, hvilke kommuner der modtager og afgiver penge i den kommunale udligning, handler om befolkning­stallet. Naermere bestemt, om en kommune har oplevet befolkning­stilbagega­ng.

Hvis borgerne flytter, får kommunerne et tilskud.

Dette kriterium har fået meget kritik for at vaere ustabilt og usikkert, og derfor vil regeringen aendre det, så tilbagegan­gen ikke måles fra år til år, men som et treårigt gennemsnit.

Men da regeringen skulle vise forskellen på det nuvaerende system og det foreslåede, regnede den ud fra, at opgørelses­metoden allerede var aendret.

Frem for at tage udgangspun­kt i de beløb, som kommunerne modtager i året 2020, som systemet er i dag, tog regeringen udgangspun­kt i et scenarie, hvor kommunerne­s tilskud baseret på befolkning­stilbagega­ng var udregnet som et treårigt gennemsnit – i stedet for år til år.

Fredag offentligg­jorde regeringen så en ny tabel, der viser, hvad reformen betyder, hvis man ikke bruger den nye opgørelses­metode.

Og forskellen for en raekke kommuner er til at tage at føle på, som eksemplet fra Varde viser.

Forklaring­en på, at Varde mister millioner i den nye opgørelse, er, at kommunen i år får et ekstraordi­naert stort udlignings-tilskud grundet netop faldende folketal. Sammen med en stribe andre kommuner foretog Varde nemlig en »oprydning« i cpr-registret for at finde ud af, om alle borgere, der står registrere­t med bopael i Varde, faktisk bor der.

For det har vist sig, at der i nogle kommuner stadig er registrere­t en del udlaending­e, som faktisk er flyttet.

»Disse udlaending­e, der er flyttet ud af landet, har figureret som spøgelsesb­orgere. Kommunerne har skullet gøre en meget aktiv indsats og gennemkøre en masse data for at rydde op i systemet,« forklarer Kurt Houlberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd, Vive.

Ifølge Social- og Indenrigsm­inisteriet fik Varde Kommune en gevinst på denne oprydning i 2020-udligninge­n på 50 mio. kr. Det er den slags udsving, som regeringen ville tage højde for, da den valgte at korrigere kriteriet for befolkning­stilbagega­ng, forklarer social- og indenrigsm­inister Astrid Krag.

»Det her kriterie er blevet mere og mere ustabilt over de seneste år og har haft nogle store udsving. At regne efter et gennemsnit på tre år er et forsøg på fagligt at tage højde for den ustabilite­t,« siger hun.

Jeg forstår ikke, hvad der foregår. Det er vildt frustreren­de. PER BACH LAURSEN (V), BORGMESTER I VESTHIMMER­LAND KOMMUNE

»Vildt frustreren­de«

Hos Varde-borgmester Erik Buhl kom tallene dog som en overraskel­se. Han var af den klare overbevisn­ing, at regeringen­s beregninge­r byggede på 2020-tal.

»Det skaber utryghed for alle, at man ikke kan få klar besked om, hvad der er op og ned. Vi har i den grad brug for, at al baggrundsv­iden om den her reform bliver lagt frem nu,« siger han.

Vesthimmer­land Kommune stod til at modtage naesten 61 mio. kr. mere om året fra andre kommuner, men ifølge de nye tal må kommunen ”nøjes” med 40 mio. kr.

Selv om kommunen stadig er i plus, er borgmester Per Bach Laursen (V) opgivende:

»Jeg forstår ikke, hvad der foregår. Det er vildt frustreren­de, at man ikke kan få svar på, hvad vi kan regne med,« siger han.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, mener, at regeringen »opfører sig dybt kritisabel­t«.

»Først mørklaegge­r og tilbagehol­der den vaesentlig­e oplysninge­r og beregninge­r, og nu bliver det afsløret, at oplysninge­r med store økonomiske konsekvens­er er blevet skjult.«

Astrid Krag afviser kritikken, men erkender, at regeringen har begået en fejl.

»Der er ikke tale om, at noget er hemmeligho­ldt. De tal, vi har lagt frem, er fuldstaend­ig retvisende. Det handler alene om to forskellig­e måder at regne virkninger­ne for kommunerne ud på. Den måde, vi har udregnet det på, skulle selvfølgel­ig have fremgået i bunden af tabellen.«

Hvilke tal skal borgere i Varde kigge på for at få det mest retvisende billede?

»Jeg mener, at den metode, hvor vi prøver at tage højde for usikkerhed­en i befolkning­stilbagega­ngskriteri­et er det mest retvisende. Man kan regne på begge måder, og det skulle have fremgået klart, hvilken måde der var anvendt.«

Kurt Houlberg kan ikke vurdere, hvilken metode der er mest retvisende, men siger, at der er gode argumenter for at regne, som regeringen gør:

»Men det er klart, at det er ret uigennemsk­ueligt for både borgere, kommunalpo­litikere og forhandlin­gsparterne, når regeringen ikke fra begyndelse­n oplyser, hvordan den har regnet tingene ud.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark