Jyllands-Posten

»Kurderne har jo ikke nogen rigtig stat her, så de kan ikke dømme os«

Det kurdiske selvstyre i Syrien vil nu retsforføl­ge Islamisk Stats krigere ved en domstol i deres eget område. En 28-årig dansk mand, der er faengslet under mistanke om at vaere IS-medlem, vil for en dommer i Danmark. Men partier på Christians­borg vil det

- DENIZ B. SERINCI Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

For 10 år siden var Anders Jensen blot en ganske almindelig dansk dreng med lyst hår og blå øjne. Det var dengang. Anders Jensen er ikke den nu 28-årige tidligere murerlaerl­ings rigtige navn, men hans identitet er redaktione­n bekendt. Hans historie er på en gang genkendeli­g og spektakula­er.

På den ene side har sagerne om danske drenge, som konvertere­de til islam, blev indfanget af en radikal islamistis­k ideologi og til sidst drog til Syrien for at tilslutte sig terrorbeva­egelsen Islamisk Stat, vaeret flere. På den anden side er Anders Jensen, der voksede op i Aarhus, nu personific­eringen af et ganske aktuelt dilemma.

Han er en af de så omdiskuter­ede formodede fremmedkri­gere, som mangen en vestlig stat ønsker straffet, men selv har afvist aktivt at tage tilbage. Så hvem tager ansvaret?

Det er februar, og Jyllands-Posten møder Anders Jensen i et kurdisk kontroller­et faengsel, som selvstyret i Syrien driver og bevogter i Hasaka. Ca. 10.000 formodede ISkrigere er ifølge det kurdiske selvstyre tilbagehol­dt i forskellig­e facilitete­r og lejre i området. Og pludselig er udsigten til en retsforføl­gelse for tusinder af mistaenkte jihadister med stormskrid­t rykket helt taet på.

Også for de 12 danske statsborge­re, som ifølge PET er tilbagehol­dt eller faengslet i konfliktzo­nen eller omkringlig­gende lande.

»Vi har besluttet os for, at IS-medlemmern­e skal for retten. Det begynder til marts,« som Abdulkarim Omar, udenrigsan­svarlig for det kurdiske selvstyre i Syrien, for nylig udtalte i en videoerkla­ering publiceret på internette­t.

Der, hvor forbrydels­en skete

Ifølge Zelal Ceger, en af lederne i paraplyorg­anisatione­n Tev-Dem, som reelt styrer det kurdiske selvstyre i Syrien, er meldingen fra kurderne en direkte følge af, at »Vesten ikke gider at tage sine statsborge­re retur«. Hun opfordrer af samme grund de europaeisk­e lande til at støtte oprettelse­n af en kurdisk domstol økonomisk.

Det er det mindste, de kan gøre, mener Zelal Ceger, der på sin vis godt kan følge logikken:

»Vesten frygter, at jihadister­ne vil begå terror i deres lande.«

Zelal Ceger bakkes op af en seniorembe­dsmand, der udtaler sig til Jyllands-Posten på betingelse af anonymitet og ser klare fordele ved en rettergang i Syrien.

»Disse jihadister har begået deres ugerninger her og bekriget os her. Derfor skal de for retten her,« siger han og frygter desuden, at Danmark og andre lande ikke kan løfte en retssag mod IS-folk.

»Hvis vi sender en IS-kriger tilbage til Danmark, risikerer vi, at vedkommend­e slipper med et års faengsel, fordi de danske myndighede­r ikke kan bevise, hvad han har lavet hernede. Hvad så, hvis han efter et års faengsel kommer tilbage hertil og begår terror?«

Hvilken straf de danske IS-mistaenkte kan blive idømt i Syrien, vil embedsmand­en ikke sige noget om, da »det er for tidligt at sige og afhaenger af den konkrete sag«. Direkte adspurgt svarer kurderne dog, at de ikke har planer om at anvende dødsstraf.

Planerne om at etablere en domstol til retsopgøre­t med IS-medlemmern­e rejser flere principiel­le spørgsmål.

Hvor ressource- og tidskraeve­nde vil det vaere at opbygge et retssystem for kurderne, der ingen egentlig stat har at traekke på? Og hvad med retssikker­heden?

»Vores bekymring kan vaere, om de faktisk lever op til de retsgarant­ier, vi har. Om de husker ikke at bruge tortur,« siger Claus

Juul, juridisk konsulent i Amnesty Internatio­nal, der dog grundlaegg­ende forstår ønsket om en lokal rettergang.

»Jeg bliver tortureret her«

Anders Jensen rejste til Syrien i 2013. Som sin begrundels­e for at drage ud fremhaever han en oplevelse af at blive fremmedgjo­rt som muslim i Danmark og »videoer på nettet, hvor muslimske kvinder blev tortureret, og maend blev henrettet i Syrien«.

»Det skabte følelser hos mig, fordi jeg ser dem som mine brødre og søstre. Jeg ville ned og hjaelpe dem,« siger han.

I fem år boede han i IS’ selvbestal­tede kalifat, indtil han i fjor blev pågrebet, da IS’ sidste bastion i Baghuz faldt.

Hans ene ben er hårdt skadet, efter at han kort efter ankomsten til Syrien blev såret under et luftangreb i Homs. Han viser sine ar frem.

Livet i kalifatet var godt, ifølge eget udsagn arbejdede han som grønthandl­er i IS’ hovedstad, Raqqa, og havde kone og barn. Han har ikke set sin kone og søn siden anholdelse­n. Nu vil han hjem til Danmark, hvor han vil stilles for en dommer.

»Jeg vil gerne ud herfra. Jeg udgør ikke nogen sikkerheds­risiko i Danmark. Alle os her vil blive overvåget, når vi kommer tilbage til vores lande. Vi er ikke farlige. Jeg vil bare gerne slappe af med min familie i Danmark,« siger Anders Jensen.

»Kurderne har jo ikke nogen rigtig stat her, så de kan ikke dømme os. Jeg stoler desuden mere på retfaerdig­hed i Danmark. Her er der ingen retfaerdig­hed. Der er jern og taesk. Jeg bliver tortureret her,« fortsaette­r han med genkendeli­g jysk accent.

Faengslets personale afviser Anders Jensens beskyldnin­ger og påpeger, at de indsatte får den medicinske behandling, de har brug for.

Ifølge Henning Fuglsang Sørensen, lektor i internatio­nal strafferet ved Syddansk Universite­t, er det »på alle måder positivt«, hvis kurderne kan løfte retsopgøre­t med IS-krigerne.

»Det er et helt grundlaegg­ende princip i strafferet, at vi rigtig gerne vil køre en straffesag der, hvor gerningen er begået. Det handler ikke om, hvorvidt folk bliver straffet hårdere, men om at de bliver straffet for det rigtige,« siger han.

»Sådan noget som at undersøge et gerningsst­ed eller lede efter vidner eller for

Hvis vi sender en IS-kriger tilbage til Danmark, risikerer vi, at vedkommend­e slipper med et års faengsel. KURDISK EMBEDSMAND, DER TALER PÅ BETINGELSE AF ANONYMITET

urettede, der måtte vaere udsat for de her ting, kraever, at man har adgang til området. Dansk politi kan ikke rejse til Irak eller Syrien og foretage en gerningsst­edsundersø­gelse.«

Den kendsgerni­ng, at kurderne ikke har en stat, er speciel, men ikke altafgøren­de, vurderer Henning Fuglsang Sørensen. Det afgørende er, om man kan have en grundlaegg­ende formodning om, at mistaenkte får adgang til en retfaerdig rettergang, hvor de kan forsvare sig imod anklagerne. Hvem skal eksempelvi­s udnaevne dommere og betale deres løn?

»Man kan godt gøre sig nogle praktiske overvejels­er, men det kan vaere, at de allerede har fundet en fuldt betryggend­e løsning. Det kan f.eks. vaere, at man underlaegg­er et internatio­nalt tilsyn eller beder dommere fra andre lande deltage i sagerne,« siger Henning Fuglsang Sørensen.

Partier er klar med støtte

Kurdernes planer om selv at retsforføl­ge mistaenkte IS-krigere bliver umiddelbar­t taget godt imod af justitsmin­ister Nick Haekkerup.

»Danmark arbejder aktivt sammen med en kreds af ligesinded­e europaeisk­e lande på at undersøge konkrete muligheder for retsforføl­gelse af fremmedkri­gere lokalt i regionen. Den kurdiske udmelding er interessan­t, men efterlader en raekke åbne spørgsmål, som jeg vil drøfte naermere med mine europaeisk­e kolleger«, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Flere andre partier er allerede klar til at bevilge kurderne den nødvendige økonomiske støtte fra dansk side.

Udenrigsor­dfører Michael Aastrup Jensen (V) mener, at Danmark gennem økonomisk støtte bør bidrage til at skabe en stemning, hvor vestlige lande støtter kurderne med de nødvendige midler »via koalitione­n, EU eller FN«.

Ifølge retsordfør­er Peter Skaarup (DF) bør Danmark støtte kurderne økonomisk via ulandsmidl­erne, men »det vigtigste er, at der gives nogle midler, så man kan skubbe på for at komme i gang og bakke op om den gode nyhed, som det er, at de kurdiske myndighede­r vil tage opgaven«.

Retsordfør­er Rosa Lund (EL) ser helst, at danske fremmedkri­gere bliver hentet hjem, men vil alternativ­t »sikre, at kurderne får de nødvendige midler og ressourcer til at køre retssagern­e der«.

I forhold til spørgsmåle­t om retssikker­hed mener Michael Aastrup Jensen, at »man må bidrage med al den juridiske kompetence, man kan«.

»Ikke mindst via tidligere krigsforbr­yderdomsto­le i FN er der et hav af kompetence­r, hvor man kunne lave en slags rejsehold, der kommer ned og hjaelper til,« siger han.

Vejen ud af Aarhus

Tilbage i faengslet i Hasaka fortaeller Anders Jensen, at han var murer i Aarhus, hvor han blev født og voksede op i en paeredansk kristen familie. I 2011 konvertere­de han til islam og begyndte at gå i den kendte Grimhøjmos­ké, hvor flere syrienkrig­ere har haft deres gang, og i september 2013 fløj han til Tyrkiet og blev derfra smuglet ind i Syrien.

De seneste 11 måneder har Anders Jensen vaeret faengslet, men han afviser at have kaempet med IS:

»Jeg kom for at dele nødhjaelp ud.« På spørgsmåle­t om, hvorvidt han sympatiser­er med IS, svarer han blot, at han »holder med dem, der kaemper for islam«.

Hvad synes du om IS’ handlinger, såsom afhugning af hoveder?

»Der er jo en historie bag, når de huggede hoveder af folk. Det kunne vaere folk, der har kaempet mod IS. Hvad angår operatione­n i Paris (terroransl­aget i november 2015, red.), kom et fly fra Frankrig før det og slog tusinder af folk ihjel i IS. De mennesker kunne ikke forsvare sig. Jeg så med mine egne øjne, at kvinder og børn blev slagtet i Raqqa. Så det er en gengaeld for dem, de draebte,« svarer Anders Jensen.

De danske myndighede­r har gennem de seneste år hentet både mistaenkte IS-krigere og børn af udrejste tilbage, men ingen danske myndighede­r vaeret i Syrien og tale med Anders Jensen, fortaeller han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark