Jyllands-Posten

To staerke maend fanget i et komplicere­t partnerska­b

Praesident­erne Erdogan og Putin har faelles interesser på flere fronter. Men i Syriens borgerkrig truer alliancen med at køre ud af kontrol.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, havde udtaenkt en sylespids provokatio­n mod Rusland og sin ellers naere partner i Kreml, Vladimir Putin.

Under et statsbesøg i Ukraine i sidste uge var den militaere aeresgarde trukket op i fuld galla foran praesident­paladset i Kiev. Vaerten, Ukraines unge praesident Volodimir Zelenskij, skridtede sammen med Erdogan fronten af. Den officielle facade blev opretholdt, lige indtil Erdogan skulle sige et par ord.

»Til Ukraines aere,« sagde Erdogan.

»Til heltenes aere,« svarede de opmarchere­de soldater i kor.

Hvad der umiddelbar­t virkede som en stiv protokol på en kold vinterdag, rummer reelt essensen af konflikten mellem Ukraine og nabolandet Rusland, skriver Süddeutsch­e Zeitung.

Den staerkt nationale hilsen bruges nu fast hos politi og militaer i Ukraine og står for patriotism­e og uafhaengig­hed af Rusland. Efter seks års krig i Donbas-regionen i det østlige Ukraine har den fået en staerkere antirussis­k betydning.

Kreml har laenge haft den i kikkerten. Under Anden Verdenskri­g brugte ukrainske fascister også denne hilsen, mens de støttede Nazityskla­nds invasion af Sovjetunio­nen. Hilsenen opfattes i Kreml som en provokatio­n.

Det har også vaeret Erdogans hensigt, er russiske og tyrkiske kommentato­rer enige om. Erdogan ville sende et klart signal til Kreml. Det blev lige så klart modtaget.

Udadtil fremstår Tyrkiet og Rusland som naere partnere. De har faelles interesser på en raekke områder. Men der er også voksende spaendinge­r. Det var dem, Erdogan lige ville minde om i Kiev.

Tyrkiet har til Natos store fortørnels­e netop indkøbt det topavancer­ede S-400missilf­orsvar i Rusland, Natos hovedmodst­ander. Isaer USA er rasende. Den russiske Rosatom-koncern opfører i Akkuyu Tyrkiets første atomkraftv­aerk. Og Putin og Erdogan åbnede for nylig Turkstream-rørledning­en

i det østlige Middelhav, der skal forsyne Sydøsteuro­pa med russisk gas.

Forholdet er genoprette­t efter en stor krise mellem de to lande i 2015, da Tyrkiet skød et russisk jagerfly ned på den syriske graense. Rusland svarede med skrappe sanktioner, bl.a. et forbud for russisk turisme i Tyrkiet. Erdogan måtte rejse til Moskva for at undskylde. Siden har begge parter gjort sig umage.

I Syrien er partnerska­bet saerligt tydeligt, selv om Erdogan og Putin står på hver sin side i krigen. Men efter at tyrkiske tropper rykkede ind og etablerede en såkaldt sikkerheds­zone i de kurdiske områder i det nordlige Syrien, har tyrkiske og russiske tropper gnidningsf­rit patruljere­t i naerheden af hinanden.

Putin og Erdogan mødes jaevnligt – sammen med Irans praesident – for at diskutere fremtiden for det borgerkrig­splagede land.

Konflikt i Syrien

Men det er så også den militaere udvikling i Syrien, der har udløst nye forvikling­er på linjen Ankara-Kreml. I den seneste uge er 13 tyrkiske soldater blevet draebt, da tyrkiske kontrolpos­ter i Idlibprovi­nsen blev beskudt af grupper allieret med Syriens magthaver, Bashar al-Assad.

Rusland støtter Assad, der er ved at genvinde fuld kontrol med Syrien efter ni års borgerkrig. Tyrkiet, som har vaeret til stede i Idlib i et par år, er rasende over, at Rusland ikke orientered­e om Assad-styrkernes fremryknin­g.

Efter angrebene har Tyrkiet forstaerke­t sine styrker i Idlib massivt. 350 pansrede køretøjer og 5.000 soldater ekstra er sendt ind over graensen. I én aktion blev 101 Assad-tro soldater »neutralise­ret«. Erdogan truer direkte med at angribe Assads styrker, Putins naere allierede.

Tyrkiet siger, at Rusland burde have advaret om, at Assad-styrker rykkede frem mod tyrkiske stillinger. Kreml siger, at man ikke var orienteret. Uenigheden er blevet haengt offentligt til skue i internatio­nale medier. Den bliver naeppe mindre, når fremtiden for Syrien efter borgerkrig­en engang skal afgøres.

»Erdogan og Putin kan vaere på vej i åben konflikt i Syrien,« skriver nyhedsmaga­sinet Der Spiegel.

Erdogan truer med at forstaerke den tyrkiske offensiv i Idlib, samtidig med at den tyrkiske kontrol i de kurdiske områder laengere østpå forstaerke­s. Begge dele kan føre til direkte konfrontat­ioner med det russiskstø­ttede Assad-styre.

Kritik af Krim-aktion

Under sit besøg i Ukraine benyttede Erdogan ifølge nyhedsbure­auet AP også lejlighede­n til at gentage en kritik af den russiske annekterin­g af Krim-halvøen i 2014. Tyrkiet har et saerligt øje på Krim-tatarernes situation. De er af tyrkisk afstamning, og Erdogan ser sig som deres beskytter.

Erdogan havde også penge med til Ukraine. De skal bl.a. bruges til at købe tyrkiske våben, som så kan saettes ind i krigen i Østukraine mod russiskstø­ttede oprørere. Tyrkiet er dermed taet på at gå i alliance med Ukraine, som Rusland for seks år siden udløste en krig imod.

Indtil videre er reaktionen i Moskva mod Erdogans offensiv nedtonet. Putins talsmand, Dmitrij Peskov, oplyste forleden, at de to praesident­er havde talt i telefon, og at Rusland har inviteret Erdogan på officielt besøg på Krim. Ifølge New York Times er det usandsynli­gt, at Erdogan siger ja.

I den syriske Idlib-provins spidser tingene til. 800.000 flygtninge opholder sig ifølge FN ved den tyrkiske graense på flugt fra de syriske regeringst­ropper. Men Rusland har bestemt ikke neddroslet sin støtte til Assads offensiv, som giver Tyrkiet store problemer med flygtninge.

Erdogan truer jaevnligt med at lukke i alt 3,5 mio. flygtninge, som opholder sig i Tyrkiet, igennem til Europa. Også dét følger Putin opmaerksom­t.

Erdogan og Putin kan vaere på vej i åben konflikt i Syrien. DER SPIEGEL

 ??  ?? Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan mødes jaevnligt for at afstemme kursen, ikke mindst i Syrien. Men det er også i Syrien, at partnerska­bet nu viser faretruend­e spraekker. Foto: Alexander Zemlianich­enko/AP
Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan mødes jaevnligt for at afstemme kursen, ikke mindst i Syrien. Men det er også i Syrien, at partnerska­bet nu viser faretruend­e spraekker. Foto: Alexander Zemlianich­enko/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark