Jyllands-Posten

Singapores fald blev begyndelse­n til enden for det britiske imperium

For praecis 78 år siden tog Storbritan­nien det første skridt i en stor national nedtur. Nu forsøger briterne at orientere sig internatio­nalt i en ny verden.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Billederne af den ranke, magre mand, der iført haerens klassiske korte khakibukse­r marcherer op ad gaden med en japaner ved sin side omgivet af britiske soldater med Union Jack og et hvidt banner, er gået over i historien. Minutter senere sidder generalløj­tnant Arthur Percival over for den japanske general Tomoyuki Yamashita i Ford Motor Companys fabrik i Singapore og kapitulere­r på Storbritan­niens vegne.

Kan man tidsfaeste en revolution­erende historisk begivenhed praecist, er det her kl. 17.15 lokal tid den 15. februar 1942, at det britiske kolonirige synker i grus efter århundrede­rs global dominans.

Storbritan­niens krigs-premiermin­ister Winston Churchill må have haft sine bange anelser, da han beordrede Percival til at kaempe til sidste mand. Singapore skulle holdes for enhver pris.

Den ordre forbrød Percival sig imod, da han som chefen for de britiske tropper valgte at kapitulere.

Efter syv ugers kampe ned gennem

Malaya var de britiske styrker blevet slået tilbage til det centrale Singapore. Japan kom grundigt forberedt. I modsaetnin­g til Singapore. Churchill havde fokus på krigen i Middelhave­t, og det britiske militaer undervurde­rede fuldstaend­ig den japanske haer, der imidlertid var toptunet efter naesten 10 års krig i Kina.

Briterne vurderede, at basen kunne holde stand, indtil der kunne sendes forstaerkn­inger ad søvejen. Hele byens forsvar var baseret på en invasion fra søsiden. I stedet kom den nu fra land. Den japanske lynkrig indeholdt to afgørende elementer: tanks og cykler. Storbritan­nien havde ikke en eneste tank. Man vurderede, at de var uanvendeli­ge i junglerne. Men Japan havde fremstille­t nogle smalle specialtan­ks, der var designet til at kunne køre gennem gummiplant­agerne, hvor traeerne stod snorlige med samme mellemrum. Desuden blev en del af fodfolket udstyret med terraengåe­nde cykler. De japanske styrker nåede i lyntempo frem til Johor-straedet og kunne tage springet over til Singapore, mens alt var kaos i den britiske generalsta­b.

Massakren på hospitalet

Det afgørende stød fik Percival aftenen og natten inden, da japanerne nåede frem til Alexandra Hospital i byens udkant. De japanske soldater traengte ind på hospitalet og indledte en blodig massakre på patienter, laeger og sygeplejer­sker. Enkelte blev anbragt natten over i nogle interimist­iske celler og stukket ihjel med bajonetter om morgenen.

På det tidspunkt af krigen var de grusomme japanske overgreb mod civilbefol­kningen i Kina velkendt. Percival håbede på, at han kunne beskytte både sine tropper og den millionsto­re civilbefol­kning ved at vifte med det hvide flag. Men han tog fejl.

I datidens japanske militaere ideologi var der kun foragt tilovers for soldater, der ikke gav deres liv for deres land. Overgivels­e var ingen mulighed. Og der var slet ingen empati i forhold til den overvejend­e kinesiske civilbefol­kning. Alle kinesiske maend blev samlet på et centralt sted og langt de fleste ført vaek og likvideret ved byens strande.

Til sin dødsdag som 78-årige i 1966 bar Percival rundt på det tyngede praedikat som manden, der med Churchills ord var ansvarlig for »den vaerste katastrofe og den største kapitulati­on i britisk historie«.

Percival slap formentlig fra at blive stillet for en krigsret, fordi han tilbragte resten af krigen i fangenskab i de berygtede japanske krigsfange­lejre i Manchuriet. Men han blev aldrig tilgivet af nationen og er formentlig den eneste karriereso­ldat på det niveau, som aldrig blev slået til ridder.

Mere end et tabt slag

Storbritan­niens farvel til EU er måske ikke en begivenhed af tilsvarend­e tyngde. Men brexit er et tilsvarend­e jordskred i Storbritan­niens forhold til omverdenen. Denne gang med modsat fortegn og helt andre globale magtstrukt­urer. Men briterne naevner ofte deres historiske faellesska­b med de gamle ”dominions” og kolonier som en platform for en ny fremtid. Der er blevet luftet mange drømme om dengang, da nationen var mere end blot et hjul i det europaeisk­e maskineri.

Singapores fald var mere end et tabt slag, et mistet territoriu­m, en menneskeli­g tragedie af ufattelige dimensione­r. Flådebasen i

Singapore var den britiske garant for og selve symbolet på kolonimagt­en. Sammenbrud­det og omstaendig­hederne førte til nytaenknin­g og radikale politiske aendringer overalt. Storbritan­nien var blevet afsløret som en dysfunktio­nel papirtiger. Uden evne til at forsvare de samfund, som det gennem århundrede­rs koloni-politik havde fået magten over. Solide britiske kolonier som imperiets juvel, Indien (i dag Indien, Pakistan og Bangladesh), Malaya (i dag Malaysia og Singapore), Burma (i dag Myanmar) og Ceylon (i dag Sri Lanka) indledte kampen for selvstaend­ighed, allerede inden krigen var slut.

For Commonweal­th-nationer som Australien, New Zealand og Canada blev nederlaget kickstarte­n på en lynrejse vaek fra den naere tilknytnin­g til det gamle land. Mest markant i Australien, der ligesom Indien var en stor bidragyder til den britiske haer. Af de 130.000, der overgav sig den 15. februar 1942, var der 15.000 australier­e. Tusindvis af dem døde som krigsfange­r under grumme omstaendig­heder, blandt andet som slavearbej­dere under opførelsen af den berygtede/berømte jernbane over River Kwai.

Fire dage efter Percivals overgivels­e blev Darwin bombet, og Australien vendte sig til USA som ny strategisk partner, beskytter og allieret. Sådan har det vaeret siden.

Da Percival som øverstkomm­anderende blev tvunget til at marchere ud til det japanske hovedkvart­er, var ydmygelsen total.

Ikke kun for ham. Men for verdens førende kolonimagt. Den ydmygelse overvandt briterne aldrig, selv om der skulle gå yderligere 29 år, inden de definitivt opgav flådebasen i Singapore og dermed satte det sidste punktum efter en århundrede lang historie om global dominans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark