Jyllands-Posten

1.716 sundhedsar­bejdere smittet af virus i Kina

Der meldes om mangel på udstyr på hospitaler i Kina, hvor seks sundhedsar­bejdere er døde under virusudbru­d.

-

Det igangvaere­nde udbrud af den smitsomme coronaviru­s har store konsekvens­er for sundhedspe­rsonalet i Kina, hvor 1.716 medarbejde­re er blevet smittet.

Seks af dem har mistet livet, oplyste Kinas sundhedsko­mmission fredag.

»Lige nu er arbejdspre­sset på sundhedspe­rsonalet ekstremt stort. Deres muligheder for at arbejde ordentligt og få hvile er begraensed­e. Det mentale pres er stort, og risikoen for smitte er høj,« sagde Zeng Yixin, der er viceminist­er ved sundhedsko­mmissionen.

Over 87 pct. af det smittede sundhedspe­rsonale befinder sig i Kinas Hubei-provins.

Kinesiske embedsfolk og hospitaler har flere gange berettet om, at der er mangel på udstyr som bl.a. ansigtsmas­ker. En laege, der døde i sidste uge efter at vaere blevet smittet med coronaviru­s, havde tidligt forsøgt at advare om virusset. Laegen, den 34-årige Li Wenliang, var dog i stedet blev irettesat af myndighede­rne.

Det har blandt andet ført til, at flere kinesere offentligt har givet udtryk for utilfredsh­ed med regeringen, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

Det samlede smitteanta­l var fredag oppe på 51.986 i

Hubei-provinsen. Virussen har globalt kostet omkring 1.380 personer livet og smittet over 60.000 – langt hovedparte­n i Kina.

Hop i dødstallet

Natten til torsdag tog udbruddet et hidtil uset hop opad, da der blev registrere­t 242 dødsfald på blot et døgn. Det var mere end en fordobling af det hidtil højeste antal døde registrere­t på 24 timer.

De første passagerer, der er testet negativ for coronaviru­s, forlod fredag krydstogts­kibet ”Diamond Princess”, som har ligget ved havnen i japanske Yokohama siden begyndelse­n af februar. Det drejer sig om 11 aeldre, som nu vil blive indkvarter­et i karantaene på land indtil den 19. februar. Der var over 3.700 mennesker på skibet, da det ankom til Japan.

Det samlede antal personer smittede er steget til 218 på det karantaene­ramte skib. De smittede er indlagt på hospitalet. 10 er i kritisk tilstand.

Fraregnet passagerer­ne på skibet og en karantaene­embedsmand, der er smittet, har 33 mennesker i Japan fået konstatere­t den nye coronaviru­s. En person er død.

Mens passagerer­ne på det karantaene­ramte skib må vente, har de første passagerer på et luksusskib, som blev naegtet anløb af flere havne i Asien, fået lov til at gå fra borde i Cambodja.

Fredag blev det første tilfaelde af coronaviru­s i Afrika konstatere­t. En person i Egypten er smittet med virussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark