Jyllands-Posten

12 er anholdt: »De ville knuse staten«

De 12 mistaenkte i Tyskland taeller også en politibetj­ent, der har vaeret suspendere­t fra tjenesten på grund af mistanke om forbindels­er til den yderste højrefløj.

-

Tysk politi har fredag anholdt 12 personer med tilknytnin­g til en yderliggåe­nde højrefløjs­gruppe. Fire af dem mistaenkes for at have planlagt angreb mod politikere, muslimer og asylsøgere.

De otte øvrige mistaenkes for at have støttet gruppen. De skal angiveligt have indvilget i at »støtte gruppen økonomisk, levere våben til den eller tage del i fremtidige angreb«.

Det oplyste anklagemyn­digheden i Karlsruhe.

Planerne havde endnu ikke ført til konkrete angreb.

Ifølge anklagemyn­digheden stiftede fire af de anholdte det, som anklagerne betegner som »en terrororga­nisation«, i september sidste år. De har jaevnligt holdt møder og kontaktet hinanden telefonisk og på nettet.

Anklagemyn­digheden har oplyst, at de anholdte havde en plan om at »knuse staten og den civile retsorden« i Tyskland og »skabe forhold, der minder om borgerkrig«.

Politibetj­ent er mistaenkt

De 12 mistaenkte taeller også en politibetj­ent, der tidligere har vaeret suspendere­t fra tjeneste på grund af mistanke om, at han havde forbindels­er til den yderste højrefløj. Det meddelte en kilde i indenrigsm­inisteriet i delstaten Nordrhein-Westfalen ifølge nyhedsbure­auet AFP.

De 12 mistaenkte er anholdt i seks forskellig­e delstater. De ventes fredag eller lørdag at blive fremstille­t for en dommer, som så skal beslutte, om de skal varetaegts­faengsles eller løslades.

Yderligere én person er mistaenkt i sagen, men endnu ikke anholdt.

Optrappet indsats

Den tyske regering optrappede sidste år indsatsen mod politisk vold fra højregrupp­er. Indsatsen kom efter en periode med flere hadforbryd­elser. Blandt andet blev den kristendem­okratiske politiker Walter Lübcke, som var engageret i flygtninge­spørgsmål, draebt i juni.

I oktober blev Tyskland rystet af et angreb mod en synagoge i byen Halle, hvor to mennesker blev draebt. En mistaenkt med bånd til den yderste højrefløj er anholdt i den sag.

Siden da er de tyske våbenlove blevet strammet, og myndighede­rne har fået bedre muligheder for at overvåge mistaenkte­s aktivitet på nettet.

Fokus på offentligt ansatte

Ved årsskiftet kunne Jyllands-Posten oplyse, at Tysklands indenrigsm­inister, Horst Seehofer, ville saette 600 ekstra mand ind i kampen mod højreekstr­emisme. 300 i kriminalpo­litiet og 300 i Tysklands indenrigse­fterretnin­gstjeneste.

Derudover ville Seehofer have en ny afdeling til opklaring af højreekstr­emistisk undergrave­nde virksomhed. Den skal fokusere på den efterhånde­n omfattende liste af eksempler på højreradik­ale ansatte i den offentlige sektor.

De tyske myndighede­r opdager jaevnligt, at der midt i politikorp­set, efterretni­ngstjenest­en eller forsvaret befinder sig en ansat, der har taette kontakter til højreradik­ale og i visse tilfaelde voldsbered­te miljøer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark