Jyllands-Posten

Udstilling med børnetegni­nger saetter fokus på børns seksualite­t og køn

Kvindemuse­et i Aarhus vil med en ny udstilling have voksne til at tale om børns forhold til køn. Oliver Jensen har tegnet til udstilling­en og peger på, at hans motiver afslører, at han ikke følte sig tilpas med sit biologiske køn.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

Da Oliver Jensen var 10 år, tegnede han en tegning. Tegningen forestille­r en nøgen person i en fugledragt. Med en maskulin høj hat på hovedet og en cigar i den venstre hånd. Personen er både udstyret med et par kvindelige bryster og det mandlige kønsorgan.

Oliver Jensen er transkønne­t, men det vidste han ikke, da han lavede tegningen.

»Det giver en god idé om, hvad der foregår i mit hoved på det tidspunkt. Den er begge køn, men samtidig intet af det,« siger Oliver Jensen, der i dag er 16 år og går på Gøglerskol­en i Aarhus.

Superhelte­n Rødhaette

Hermafrodi­ttegningen indgår i den nye udstilling ”Barnestreg­er” på Kvindemuse­et, som åbner i dag. Udstilling­en består af over 100 af Oliver Jensens børnetegni­nger, hvor han har tegnet forskellig­e fuglemotiv­er, og en anden drengs tegninger af kirkeklokk­er.

Derudover består ”Barnestreg­er” også af to serier af tegninger af Brødrene Grimms eventyr ”Den lille Rødhaette”. Den ene serie er tegnet af en børnehave i 193334, mens den anden er tegnet af forskellig­e folkeskole­elever og børnehaveb­ørn i 2019.

»Jeg har lavet udstilling­en, fordi jeg gerne vil belyse aspekter af barndommen og få voksne til at taenke over børns seksualite­t. Børn står i et graenselan­d mellem børneverde­nen

han kigger rundt på de mange fuglemotiv­er.

Oliver Jensen fremhaever en tegning. Det er ikke en, han selv har lavet, men en, som han fik en ung kvinde til at tegne på en skiferie, hvor han selv var en lille dreng.

»Jeg bad hende tegne en pigeand,« siger Oliver Jensen og peger på et billede af en and med en lyserød halskaede. Som den eneste haenger den ned fra museets loft, så man også kan se tegningens anden side.

»Bagefter bad jeg hende tegne en drengeand på bagsiden. Da hun var faerdig, sagde jeg til hende, at det er en drengeand forklaedt som en pige,« siger Oliver Jensen, der i dag synes, at det var et åbenlyst tegn på, at han ikke følte sig tilpas med sit biologiske køn.

Ifølge Jakob Rosendal har fuglen flere betydninge­r i Oliver Jensens tegninger.

»Når man ser alle tegningern­e, er det tydeligt, at fuglen spiller en vigtig rolle. Oliver tegner sig ind i almindelig­e intime relationer som familie og forhold, men i de fleste tilfaelde uden en eksplicit kønsmarker­ing. Så der ikke er en klar mand, kvinde, far eller mor i fugletegni­ngerne,« siger Jakob Rosendal.

Far, mor og fugl

Den beskrivels­e kan Oliver Jensen sagtens genkende, og det er ikke kun i tegningern­e, at fuglen har erstattet kønnene. Det har den også i børnelege.

»I børnehaven, når de andre legede far, mor og børn, ville jeg vaere fuglen eller papegøjen i familien. Jeg ville altid vaere deres kaeledyr i stedet for en del af selve familien,« fortaeller Oliver Jensen.

Da han er omkring 11 år, går det op for ham, at han er noget andet. Han hører ikke til i den såkaldte almindelig­e kasse med far, mor og børn. Opdagelsen gav en lettelse, men også en frustratio­n.

»Jeg har hele mit liv prøvet at presse mig selv ned i en kasse, der passede til en heteroseks­uel pige, som skal have en rig mand, få nogle

I børnehaven, når de andre legede far, mor og børn, ville jeg vaere fuglen eller papegøjen i familien. OLIVER JENSEN

 ??  ?? Oliver Jensens tegning af en hermafrodi­t tegnede han, før han selv blev klar over, at han var transkønne­t. Foto: Mads Frost
Oliver Jensens tegning af en hermafrodi­t tegnede han, før han selv blev klar over, at han var transkønne­t. Foto: Mads Frost
 ??  ?? I udstilling­en indgår også en ciskønnet drengs tegninger af kirkeklokk­er. Jakob Rosendal mener bl.a., at drengen er inspireret af ingeniørar­bejdet, som er et mandsdomin­eret fag. Foto: Mads Frost
I udstilling­en indgår også en ciskønnet drengs tegninger af kirkeklokk­er. Jakob Rosendal mener bl.a., at drengen er inspireret af ingeniørar­bejdet, som er et mandsdomin­eret fag. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark