Jyllands-Posten

NY UDSTILLING PÅ KVINDEMUSE­ET

- OLIVER, SKOLEELEV OG KUNSTNER

Udstilling­en ”Barnestreg­er – køn & seksualite­t i børns tegninger” åbner på Kvindemuse­et lørdag den 15. februar og løber frem til den 9. august 2020.

Kvindemuse­et ligger i Aarhus og har et saerligt fokus på at skabe dialog om kønnets betydning i samfundet. Barnestreg­er er Jakob Rosendals første udstilling. Han er forsker, postdoc ved Kvindemuse­et samt ekstern lektor på Aarhus Universite­t. Udstilling­en består af tegninger af en transkønne­t drengs forhold til fugle, en ciskønnet drengs forhold til kirkeklokk­er samt to serier af tegninger af eventyret ”Den lille Rødhaette”, hvor udstilling­en sammenlign­er børns tegninger af eventyret lavet i 1933-34 med børns tegninger lavet i 2019. børn og et normalt job og liv,« siger Oliver Jensen en smule oprevet.

»Jeg føler, at det er trukket ned over mit hoved. Jeg har naermest haft angst ved tanken. Når jeg har protestere­t over idéen om den heteroseks­uelle pige, så har svaret altid vaeret, at det kommer med alderen, men altså … det kom ikke med alderen, og jeg ville ønske, at jeg som barn var blevet praesenter­et for andre muligheder, for så havde jeg nok indset, hvem jeg i virkelighe­den var lidt hurtigere,« fortsaette­r Oliver Jensen.

Seksualite­t er altid i børn

Det er her, at udstilling­ens fokus skal saette tanker i gang hos gaesterne, så børn ikke får trukket noget ned over hovedet, mener både Oliver Jensen og Jakob Rosendal.

»Jeg vil gerne have, at folk går herfra med en tanke om, at seksualite­t og køn er noget, der altid er i et barn. I hele mit liv har jeg vaeret biseksuel og transkønne­t. Men folk har altid set mig som en heteroseks­uel pige. Jeg kunne godt taenke mig, at folk kigger på et barn og taenker, at det her barn kunne vaere det hele eller ingenting, og at folk bare er mere åbne omkring det,« siger Oliver Jensen.

De tanker vil Jakob Rosendal også gerne saette i gang hos museumsgae­sterne. Samtidig er det et opgør med en tendens inden for forskninge­ns verden.

»Folk skal have en fornemmels­e af, hvor barnet står i forhold til voksenverd­enen, som barnet både med- og modarbejde­r,« siger han.

»Køn i forskninge­n af børnetegni­nger har typisk vaeret opdelt i drenge- og pigetegnin­ger, men f.eks. i Olivers tegninger er der noget andet på spil, som har med transkønne­t eller med en ikke binaer kønsforstå­else at gøre.«

 ??  ?? Oliver Jensen var 11 år, da det gik op for ham, at han var transseksu­el. Han tror dog, at han kunne have indset, hvem han var hurtigere, hvis ikke han var blevet presset til at vaere en pige i løbet af sin barndom. Foto: Mads Frost
Oliver Jensen var 11 år, da det gik op for ham, at han var transseksu­el. Han tror dog, at han kunne have indset, hvem han var hurtigere, hvis ikke han var blevet presset til at vaere en pige i løbet af sin barndom. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark