Jyllands-Posten

Sjoferter og sortsyn med rapveteran­er

Uhomogent album fra kronisk sexfiksere­t hiphop-gruppe.

- Kultur@jp.dk

Det er en kold tid for flere modne danske hiphop-navne, hvor eksempelvi­s L.O.C. døjer med afmatning. Men Suspekt holder sig foreløbig inde i saunavarme­n.

Den hårdkogte Albertslun­d-bande scorede sidste år et gevaldigt hit med den festfjedre­nde sjofert ”Gonzo”, som også er at finde på gruppens nye og syvende studiealbu­m. Det straekker sig over to skiver i vinyludgav­en, og stort skal det sandelig vaere for gruppen i 2020, hvor en ambitiøs arenaturné venter forude.

Det er derfor noget af en skuffelse at lytte til en anden Suspekt-single fra det nye udspil, for ”Det go’e” er faktisk ikke saerlig god: et noget lunkent og sindigt hiphop-eksperimen­t, der inkluderer et uldent lån fra Danseorkes­trets gamle traeffer ”Regndans”.

Det klinger mere af grå støvregn end af plaskende ”Singin’ in the Rain”. Indholdet er også en saer blanding af platheder og staedig sexfikseri­ng fra de rutinerede rapgutter. Tilsat et smart spørgsmål om, hvorvidt man må have weed med sig ind i det evige liv. Suspekt får med dét nummer bestemt ikke sendt ”Himmelhund­en” på pension som evigtbjaef­fende singalong.

Gruppen sigter med det nye udspil mod en kreativ

HIPHOP SUSPEKT SINDSSYGE TING Universal Music

ANDERS HOUMØLLER THOMSEN

himmelfart, der nok gerne vil fremstå konceptuel. Men som snarere ender uhomogen.

Norden som helvede

Titlen ”Sindssyge ting” beskriver ganske godt nogle af de indfald, hvor Suspekt taber sutten. Mens udtrykket i andre nyskabelse­r logrer legesygt og giver klirrende jackpot. Som nu den sensuelle hiphop i ”Mer prestige mer Pastis” med akustisk guitar og en besnaerend­e digterisk bohemefant­asi.

Det eksperimen­terende fungerer bedst i den jazzede og barske ”Dø i Norden”, som skildrer skandinavi­sk velfaerd tvaeret ud på vrangen. Bag den blankpoler­ede, overfladis­ke humanisme afsløres desillusio­n, knivstikke­ri, sprut, hashpsykos­er og generel elendighed.

Suspekt er spidskompe­tent, når det gaelder om at skabe en stemning af neglebiden­de paranoia. Men i laengden bliver nedturen for lodret. Albummet overdosere­r på to tilbøjelig­heder: rablende sortsyn og sexfiksere­t provorap.

Fraek fangeleg

Er man til det sidste, vil man nok grine frydefuldt af en skaering som ”Vil du med

…”. Den byder på en ucensurere­t, vulgaer faengselsf­antasi.Frasen ”stuerene, det bliver I aldrig” passer her meget godt på den Suspekte musikalske strategi.

Sådan har bandets kontrastfy­ldte univers taget sig ud i et par årtier.

På kort tid kan man ryge direkte fra grov drengerøvs­humor over i reflektere­t satire og videre ud i traditione­lt brovtende attitude-rap totalt uden haemninger.

Derfor er der heller intet overrasken­de i, at gruppen allierer sig med hjaelp fra den vaesensfor­skellige Anne Linnet.

Det ender endda i en ganske velmikset cocktail.

 ??  ?? Suspekt indbyder til lodret nedtur i et univers af paranoia – når den ikke står på sjofle platheder helt uden filter.
Foto: Universal Music
Suspekt indbyder til lodret nedtur i et univers af paranoia – når den ikke står på sjofle platheder helt uden filter. Foto: Universal Music
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark