Jyllands-Posten

Filmverden i oprør over Polanski

Stik imod sin vilje kaster Roman Polanski benzin på MeToo-bevaegelse­n i Frankrig.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

En strid om Roman Polanskis seneste film, ”J’accuse”, om justitsmor­det på Alfred Dreyfus i 1894 har kastet den franske filmverden ud i en åben krise.

Torsdag aften trådte hele bestyrelse­n for César-akademiet, der uddeler Frankrigs svar på Oscar-priser, kollektivt tilbage efter voldsom kritik over, at den polskfødte instruktør­s film er nomineret til hele 12 priser ved prisaftene­n den 28. februar.

I et åbent brev i avisen Le Monde protestere­de 400 skuespille­re, filmproduc­enter og instruktør­er over den udemokrati­ske ledelse af akademiet. De bakkes op af ligestilli­ngsministe­r Marlène Schiappa og kulturmini­ster Franck Riester.

Polanski, der for nylig udtalte, at han ofte føler sig ligeså uretfaerdi­gt behandlet som Dreyfus, der efter en skueproces blev dømt for forraederi og sendt til Djaevleøen ud for Fransk Guyana, har nu uforvarend­e givet den franske MeToo-bevaegelse vind i sejlene.

Benzin på MeToo-bålet

»Jeg er chokeret,« kommentere­de Céline Piques, talskvinde for den franske feministis­ke organisati­on Osez le Féminisme (tør at vaere feministis­k, red.) på den franske tv-kanal LCI: »Polanski hyldes med 12 nominering­er. 12 er også antallet af kvinder, der anklager ham for voldtaegt.«

”J’accuse” blev ved biografpre­mieren mødt med talrige opfordring­er om boykot, men bestyrelse­n forsvarede nominering­erne med, at dens rolle ikke er at vaere moralsk smagsdomme­r.

Nu 86-årige Polanski, der i 2002 blev belønnet med en Oscar som bedste instruktør, flygtede i 1978 til Frankrig fra USA og Hollywood, da amerikansk­e anklagere beskyldte ham for at have voldtaget en pige på 13 år. Han indrømmede senere at have haft sex med pigen, men afviste anklagen om voldtaegt.

Klub af gamle maend

Siden har anklagerne hobet sig op. Alene i Frankrig beskylder mindst seks kvinder Polanski for voldtaegt. Den seneste anklage er formuleret af den franske fotograf Valentine Monnier, der detaljeret har beskrevet, hvordan hun som 18-årig blev brutalt voldtaget i Polanskis skihytte i Gstaad i Schweiz.

Det er ikke første gang, at Polanski skaber splittelse i den franske filmverden. I 2017 trådte han hurtigt tilbage, da hans udnaevnels­e til chef for prisjuryen udløste massive protester.

César-akademiet har siden 2003 vaeret ledet af Alain Terzian, der havde succes med sine film i 1980’erne og 1990’erne. Han beskyldes for at lede en klub af fortrinsvi­s gamle maend. De 4.000 ansatte i filmbranch­en, der stemmer for nominering­erne, består af 65 pct. maend og 35 pct. kvinder, og igennem årene har det knebet med udskiftnin­gerne.

 ??  ?? Selv i en alder af 86 er Roman Polanski i stand til at skabe dønninger. Foto: Charles Platiau/Ritzau Scanpix
Selv i en alder af 86 er Roman Polanski i stand til at skabe dønninger. Foto: Charles Platiau/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark