Jyllands-Posten

Vesten er traengt på hjemmebane­n

-

Ville menneskere­ttighedern­e have en chance, hvis man forestille­de sig, at FN blev skabt i dag? Intet tyder på det.

Det nedslående svar på spørgsmåle­t viser, hvor traengt Vesten er. De universell­e vaerdier er under pres. Vesten har laenge tabt flyvehøjde i FN, og det forurolige­nde er, at det står saerligt grelt til på menneskere­ttighedsom­rådet, hvor Vesten burde have en hjemmebane­fordel.

Opgørelsen over afstemning­er i FN’s Menneskere­ttighedsrå­d giver et dystert billede af Vestens aktuelle kampform. Ud af 35 afstemning­er var Danmark og EU på vinderhold­et i de 18. 17 afstemning­er gik ikke Danmarks og Vestens vej. Hertil skal bemaerkes, at flere af de tabte afstemning­er var de rituelle Israel-kritiske resolution­er, som er medvirkend­e årsag til, at menneskere­ttighedsrå­det kom skidt fra start i 2006.

Kina har vaeret drivende kraft blandt en af de mere forurolige­nde resolution­er, som kaeder menneskere­ttigheder sammen med udvikling, og som haevder, at de skal saettes ind i en kulturel kontekst.

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod kalder det en udvanding af menneskere­ttighedern­e og slår fast, at de netop er universell­e og ikke kan gradbøjes. Men udenrigsmi­nisteren er også realist. Han erkender, at det bliver en vanskelig kamp at få resolution­en mere balanceret. Et flertal for at forkaste den taler han slet ikke om.

Stillet over for Kina, som opruster på den diplomatis­ke front, og som bruger sin volumen til at saette sig igennem i internatio­nale organisati­oner, står det klart, at Vesten kaemper i en helt anden vaegtklass­e. Med USA’s tilbagetra­ekning fra flere FN-organisati­oner står Europa endnu svagere tilbage i den globale vaerdikamp.

Kina opruster sit diplomati, mens Danmark og flere vestlige lande skaerer ned. Det har selvfølgel­ig konsekvens­er, for det kraever diplomatis­k råstyrke både at samle allierede og at vinde kampene til sidste komma i forhandlin­gslokalern­e.

Allerede i 2012 offentligg­jorde taenketank­en European Council on Foreign Relations en undersøgel­se baseret på en analyse over afstemning­er i FN. Den viste, at EU-landene over en 15-årig periode havde tabt terraen og indflydels­e i FN, når det gjaldt evnen til at fremme menneskere­ttigheder og klassiske europaeisk­e vaerdier som et internatio­nalt retssamfun­d.

De muslimske lande gik foran for at få FN-chartret fortolket på en måde, som tager langt større hensyn til religion og ville gøre det til en menneskere­t ikke at få forhånet sin religion. Vesten har ikke vundet slaget, men har trods alt kunnet notere små sejre, som da det lykkedes at traekke i en raekke afrikanske lande, som bevaegede sig i Vestens retning. Samme taktik benytter Kina sig nu af og har allerede høstet udbyttet. Flere afrikanske lande stemmer sammen med

Kina om den omstridte resolution.

Kampen om menneskere­ttigheder illustrere­r med al tydelighed, at normsaette­t i den globale landsby er under opbrud, og at det langtfra er givet, at den fortaellin­g, som Vesten har udbredt om menneskere­ttighedern­es universell­e gyldighed, har kraft nok til at stå uimodsagt. For ganske mange lande lyder det besnaerend­e, hvis man kan saette dem ind i en kulturel kontekst. Det er et behageligt alibi for at omgås de mest fundamenta­le rettighede­r. Når Kina vinder støtte til at omfortolke menneskere­ttighedern­e, bør det få alle alarmklokk­er til at ringe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark